Скочи на садржај

Namirnice za bolje zdravlje kose i vlasišta

Namirnice koje imaju puno zasićenih masnoća i kalorija pored lošeg uticaja na gojaznost i pojavu akni veoma utiču i na zdravlje kose i vlasišta.

Dakle, ako se trudite da održite svoju liniju i trudite se da vam koža bude u najboljem mogućem stanju, istovremeno ćete učiniti i najbolje za svoju kosu. U nastavku je lista najboljih namirnica koje utiču na bolje zdravlje vaše kose.

hrana za zdravlje kose
Foto: Pexels

Losos

Glavni sastojci zdrave kose i vlasišta su proteini i vitamin D. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su od velike važnosti za održavanje hidratacije vlasišta i dlake. Kako zdrava kosa počinje zdravim vlasištem, unosite više omega-3 masnih kiselina u ishranu.

Juneće meso

Ukoliko nemate problema sa holesterolom, izaberite junetinu. Ona sadrži sve hranjive sastojke koje su potrebne vašoj kosi. Tu su proteini, vitamin B, gvožđe, cink i drugi minerali. Naravno, ne preterujte, jer crveno meso poput junetine u većoj meri može pogoršati masnoće u krvi i izazvati druge probleme.

Suve šljive

Najpoznatije prirodno sredstvo za zdraviju probavu je ujedno idealno i za zdravu, sjajnu kosu. Šljive su bogate gvožđem, koje pomaže u sprečavanju gubitka kose, ali i kod tanke i neizražajne kose.

Šargarepa

Šargarepa je odlična vest i za vid i za zdraviju kosu. Ona sadži dosta provitamina A koji pomaže u stvaranju ulja sebuma u ​​vlasištu. Ono je tada pravilno hidrirano što ga jača i osnažuje.

Jaja

Jaja su bogata biotinom i vitaminima B kompleksa. Biotin pomaže u održavanju kose sjajnom i zdravom. Biotin je jedan od glavnih sastojaka mnogih šampona i regeneratora. Sad znate da ga možete i jesti.

Tamnozeleno lisnato povrće

Spanać, brokoli, kelj… zeleniš je osnova zdrave ishrane, a poznato je da zeleno lisnato povrće sadrži dosta gvožđa, vitamina A i vitamina C. Tu je sve što vam treba u stvaranju sebuma, koji je prirodni regenerator za kosu.

Integralni pirinač i žitarice

Integralni pirinač i žitarice, pored ugljenih hidrata sadrže i proteine, vitamine i vlakna. Pored toga što vam daju pravi dugotrajni osećaj sitosti, koji je poželjan kod dijeta za mršavljenje, vašu kosu i vlasište činu zdravijim. Dakle, ukoliko volite pirinač, pređite na integralni. Tu su mangan, selen, biotin i sve drugo što je dobro za vašu kosu.

Orasi

Orasi su jedan od najboljih jezgrastih plodova za negu i održavanje vaše kose. Kako su bogati omega-3 masnim kiselinama, biotinom, vitaminom E i bakrom, oni štite vašu kosu od oštećenja od sunca tako što su štit pri izlaganju. Takođe sprečavaju opadanje kose i pomažu u održavanju sjajne i bogate kose.

Mladi sir

Pored toga što ima mali procenat masti, mladi sir je bogat i kalcijumom i proteinima. Dobro ga je unositi ako ste na dijeti i ako želite kvalitetniju zdraviju kosu.

Leguninoze: grašak, sočivo, pasulj

Grašak je, baš kao i pasulj, namirnica koja je blagotvorna i za kosu. Sadrži minerale i vitamine poput cinka, gvožđa i vitamina B, koji pomažu u održavanju zdravlja vaše kose i vlasišta. Sočivo je bogato folnom kiselinom. Prisustvo folne kiseline pomaže u obezbeđivanju potrebne količine kiseonika za vaše vlasište i kožu, što dodatno pospešuje rast kose i obnavljanje ćelija.

Batat: slatki krompir

Slatki krompir je bogat beta-karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A sprečava potamnelo vlasište i kosu, pospešuje rast i pravilnu cirkulaciju kiseonika u folikuli dlake.

Paprike

Povrće sa najvećim sadržajem vitamina C, paprike su svakako odlične i za efikasan prelazak kiseonika u folikule dlake. Osim toga, paprike sjajno pomažu u stvaranju kolagena i pospešuju rast kose uz sprečavanje lomljenja kose.

Borovnice

Ovo super voće je izrazito vitaminom C koji pomaže u cirkulaciji kiseonika u vlasištu i folikulima kose i sprečava lomljenje kose. Pored toga sadrži kompleks B vitamina, proteine i tanine (anticijanine). Anticijanini su prava stvar protiv anemije, za bolji vid i krvotok, pa i za vlasište i kosu.

Semenke bundeve

Semenke bundeve, odnosno golica je prava stvar za obnavljanje oštećene kose. Dobre su za celokupno zdravlje organizma, jer su sadrže proteine, omega-6 masne kiseline, cink i gvožđe.