Скочи на садржај

Ishrana nakon operacije žučne kese (holecistektomija)

Žučna kesa nije vitalni organ, ali igra bitnu ulogu u varenju hrane. Osobe koje su morale da idu na operaciju žučne kese (holecistektomija) će svakako morati da promene svoju ishranu. Promene mogu biti manje ili više izražene, a uopšteno gledano, odnose se na izbegavanje masne i začinjene hrane.

Količina masti koju jedete odjednom takođe igra ulogu. Manje količine masti lakše se probavljaju, dok veće količine mogu ostati neprobavljene i uzrokovati gasove, nadutost i proliv.

operacija žučne kese i ishrana
Ništa masno ni začinjeno ne dolazi u obzir. Foto: Pexels

Ono što morate odmah da znate: NE POSTOJI univerzalna ishrana, odnosno DIJETA za osobe koje su operisale žučnu kesu. Kod nekih osoba, određene namirnice deluju drugačije nego kod drugih. Međutim, izbegavanje određenih namirnica i upotreba alternativnih može pomoći tim osobama da se oporave od operacije i izbegnu neželjene efekte.

Uticaj žučne kese na varenje

Žučna kesa je ovalni organ u dužine do 10 centimetara koji se nalazi ispod jetre. Obično žučna kesa sakuplja i koncentriše žuč, oslobađajući je dok jedete kako bi pomogla varenje masti. Kada se ukloni žučna kesa, žuč je manje koncentrisana i kontinuirano se odvodi u creva, gde obično stvara laksativni efekat.

Prvih dana nakon operacije, imaćete dijareju – primetno je stolica žuće boje nego ranije. Razlog je očigledan – pacijent je manje manje sposoban za efikasno varenje masti. Kao rezultat efekata koje uklanjanje žučne kese ima na varenje, osoba će morati da promeni svoju ishranu nakon operacije.

Za neke osobe promene mogu biti privremene, ali za druge – posebno one čija je ishrana ranije bila bogata ugljenim hidratima ili mastima i siromašna vlaknima – promene će morati da budu trajne.

Ishrana u prvih 7-10 dana nakon operacije žučne kese

Kada se osoba probudi iz anestezije nakon operacije, može piti tečnosti, a jesti laganiju, svarljiviju nemasnu hranu. Hrana bogata vlaknima je generalno dobra u sprečavanju zatvora. Međutim, osobe koje više nemaju žučnu kesu nebi trebale odmah u svoju ishranu ponovo uvesti hranu bogatu vlaknima. U danima dok još ima konce od operacije (7-10 dana) može već početi počne ponovo da jede čvrstu hranu, pa je dobra ideja da:

  • redovno jedu manje obroke (5-6 na dan)
  • prate uticaj određene hrane na simptome.

Onu hranu koja ima stvara tegobe, treba izbaciti iz jelovnika. Zbog gubitka elektrolita dijarejom, preporučuje se njihova nadoknada putem uzimanja suplemenata multivitamina i minerala. Ne treba u prvo vreme koristiti mleko i mlečne proizvode.

Prvih nedelju do deset dana, jedite hranu kojom ćete uspešno prebroditi dijareju: suvi keks, krekeri, beli tost hleb, čaj, pečeni krompir (u rerni), kuvan pirinač, kompot od jabuka i breskvi, pečeni pileći file, kuvanu cveklu, kuvani brokoli, kuvani karfiol, kuvanu šargarepu. Bez svežeg voća i povrća. Takođe ništa masno, ništa prerađeno, ništa vlaknasto.

U nedeljama i mesecima koje slede, pametno je polako uključivati namirnice, ali poštujući neke opšte smernice napisane u nastavku. Posle neka tri meseca, većina pacijenata se mogu vratiti na oblik ishrane pre operacije, ali bi bilo pametno da ipak zadržite neke zdrave navike u ishrani.

Hrana za izbegavanje

Osobe koji su imale operaciju uklanjanja žučne kese trebalo bi da izbegavaju:

  • masnu, prženu, pohovanu hranu, naročito masna mesa
  • prerađenu hranu (torte, kolači, peciva, kremovi, čokolade, pizza, pomfrit, majonez, kečap, mesne prerađevine…)
  • začinjenu hranu i kremaste umake (prelive)
  • punomasno mleko i punomasne mlečne proizvode (sladoled, pavlaku, puter, krem…)
  • rafinirani šećer i koncentrate (džem, marmelada, kremić, slatko…)
  • kofein, koji se često nalazi u čaju, kafi, čokoladi i energetskim napicima
  • alkoholna pića, uključujući pivo, vino i žestoka pića
  • gazirana pića

ŠTA JESTI kasnije nakon operacije žučne kese?

Vlakna mogu poboljšati varenje u odsustvu koncentrovane žuči. Polako povećavajte unos vlaknaste hrane, ali ne odmah nakon operacije da ne biste preterali, jer vlaknasta hrana tada može izazvati gasove.

Svi smo mi različiti, pa je zbog nemogućnosti da tačno odredimo kako reagujemo na određene namirnice, potrebno voditi dnevnik ishrane. Nakon početnog perioda u kojem ste se fokusirali na spečavanje dijareje i imali veoma sužen jelovnik, sada polako uvodite i ostale dozvoljene namirnice i i iz sledećih namirnica izbacite samo one koje vam ne prijaju:

  1. Pileća i ćureća prsa (sveže pečeno ili kuvano i kao mesna prerađevina, jer ima mali sadržaj masti, ispod 2%)
  2. Riba i plodovi mora (pastrmka, haringa, losos, oslić…)
  3. Orasi i semenke, ali samo u malim količinama, jer sadrže mnogo masti.
  4. Integralne žitarice i hleb, ovsena kaša
  5. Povrće: karfiol, kupus, brokoli, spanać, kelj, paradajz,
  6. Voće: banane, citrusno voće, avokado, maline, kupine, borovnice…
  7. Mahunarke i pasulj
  8. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Mlečni proizvodi su dobar izvor kalcijuma i probiotskih kultura. Ako neko mora da izbegava punomasne mlečne proizvode nakon uklanjanja žučne kese, može zameniti mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, poput obranog mleka ili nemasnog jogurta i kefira.