Скочи на садржај

Brzo mršavljenje i rizici po zdravlje

Da li brzo mršavljenje funkcioniše? Koji su rizici po zdravlje takvog brzog gubitka težine? Na ova i mnoga druga pitanja pitanja često imam priliku da odgovaram svojim pacijentima, koji su imali pogrešnu predstavu o celom procesu mršavljenja.

Naravno, reklame za magične pilulice za mršavljenje su čudo i tamo je sve moguće. Mi ipak ne živimo u TV programu, već u realnosti koja ne mora da odražava ono što gledamo u reklamama.

Brzo mršavljenje i rizici po zdravlje. Vežbanje. Pravilna ishrana.
Foto: Pexels

Popularne brze dijete i suplementi za mršavljenje obećavaju vitko telo za kratko vreme. U Americi u proseku SVAKI stanovnik potroši oko 130 dolara godišnje na suplemente za mršavljenje. O bezbednosti lekova i suplemenata odlučuju regulatorna tela, u Srbiji je to ALIMS, Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Brzo mršavljenje: neki to rade ovako…

Popularne dijete koje predviđaju gladovanje

Mnoge javne ličnosti imaju svoj “recept” za skidanje kilograma. Na primer, Bijonse je popularizovala dijetu “master cleanse”, koja je sadržala samo vodu, sok od limuna, javorov sirup i kajenski biber. Brrr, kako ovo okrutno zvuči. Zavaravanje tela da nešto jedete, iako je to jedno veliko ništa. Varijacije ovih dijeta postoje zadnjih sedamdesetak godina.

Suplementi za mršavljenje

Mnogo različitih dodataka ishrani za mršavljenje obećavaju zaista brz efekat. Uopšteno gledano, mnogi od njih blokiraju apsorpciju hranljivih materija, neki samo ubrzavaju metabolizam, a treći sagorevaju masti. Prodaju se bez recepta. Za razliku od lekova, za suplemenate nije potrebno da se dokaže da su oni efikasni pre nego što se prodaju na tržištu. Užas.

Veoma niskokalorične dijete

Jedini dokazani metod brzog mršavljenja na ovaj način je veoma niskokalorična dijeta pod nadzorom lekara i nutricioniste. Može da traje 3-12 nedelja. Obroci su nutritivno izbalansirani, a veoma niskokalorična dijeta može bezbedno da ostvari gubitak od 15% – 25% telesne težine za 12 nedelja. Svaki treći pacijent i pored nadzora odustane pre isteka programa. Nije održiva na duži rok, a postoje i mnogo bolji programi.

Dijeta za brzo mršavljenje može imati štetne posledice, ali velika gojaznost može imati i veće. Veoma niskokalorične dijete se smatraju razumnom opcijom za mršavljenje kod osoba sa velikom gojaznošću (BMI veći od 30). Ispitivanja koja su vršena o brzom gubitku težine dolaze upravo od slučajeva osoba koje su bile na ovim dijetama.

Razne pomade i spravice za mršavljenje

Čini se da je ljudska maštovitost zaista velika, jer nema kraja idejama u cilju brzog gubitka težine. Većina obećava da se na ovaj način eliminiše dijeta ili naporno vežbanje. Koliko treba imati inteligencije da bi poverovali u ovakvo nešto?

Koji su rizici po zdravlje ovakvog brzog mršavljenja?

Osim veoma niskokalorične dijete i operacije u cilju mršavljenja, nije dokazano da su bilo koji proizvod, suplement ili popularna dijeta bezbedni za brz gubitak težine.

Kod veoma niskokaloričnih dijeta težina se vraća kada se dijeta prekine i to se dešava brzo. Izgladnjivanje svakako nije dobra ideja. Najlošija je opcija ako u ishrani ne unosite proteine, kao ni minerale i vitamine.

Bilo koji program bezbednog brzog mršavljenja ne dolazi od sagorevača masti i drugih suplemenata ili gladovanja, već značajnog smanjenja unosa kalorija u kombinaciji sa odgovarajućim vežbanjem.

Brzi gubitak težine ima izvesne rizike:

  • Glavobolja
  • Razdražljivost
  • Umor
  • Vrtoglavica
  • Zatvor
  • Menstrualne nepravilnosti
  • Gubitak kose
  • Gubitak mišića

Kao zaključak, zapamtite da vam brze dijete neće pomoći da postignete održivu, zdravu težinu. Većina osoba na ovakvim režimima ishrane je vratila kilograme.

Jedini način koji je zaista proveren je da ne idete toliko brzo sa mršavljenjem, već da dozvolite telu da se prilagodi. Individualna dijeta je upravo takav način gde nećete imati gore pomenute rizike, imaćete ishranu bez gladovanja, a ostvarićete vaš cilj i smršati. Javite se da vam pomognem.