Скочи на садржај

Lubenica: Najslađe letnje osveženje

Lubenica je simbol leta i zdravog osveženja. Međutim, ako bi vas neko ovog leta pitao koje vam je omiljeno povrće, sigurno nikada nebi pomislili na lubenicu. Ovo osvežavajuće povrće, koje zbog visokog sadržaja šećera često poistovećujemo sa voćem je veoma zdravo, posebno za rad bubrega. Još su faraoni uživali u njenom slatkom ukusu, a kroz vekove lubenica se proširila na gotovo ceo svet.

lubenica
Foto: Jasna Vujičić

Lubenica u proseku sadrži oko 6 % šećera i 92 % vode. Od hranjivih materija lubenica sadrži vitamin C, nešto manje vitamina A i kompleksa B vitamina, kao i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor i gvožđe. Sočni crveni deo lubenice je najslađi i najukusniji, dok se obodni deo, kora, roze ili bele boje, obično baca. Interesantno je da se recimo u kineskoj kuhinji ni ovo ne baca, već se upotrebljava kao i svako drugo povrće u receptima tipa „prži-mešaj“ uz maslinovo ulje, beli luk, ljute papričice, mladi luk, šećer i rum.

Postoji više od 1200 vrsta lubenica, koje daju plod veličine od pola kilograma pa sve do 100 kg. Najveća sorta Carolina Cross ikad uzgojena je imala 119 kg. U Japanu su pre desetak godina počeli sa uzgojom „kockastih“ lubenica, što im je uspelo za rukom postavljanjem običnih sorti (dok su manjeg prečnika) u providne staklene ili akrilne kocke. Obično mislimo da su lubenice iznutra uvek crvene, ali postoje i sorte koje su narandžaste, žute, pa i potpuno bele boje.

Lepo, ukusno i zdravo

Proučavanjem lubenice je utvrđeno prisustvo aminokiseline citrulina, odakle se obično ova amino-kiselina i sintetiše. Ona stimuliše širenje krvnih sudova, baš kao i neki lekovi poput vijagre, pa se lubenica uslovno može kategorisati i kao afrodizijak.

Naravno, lubenica pre svega osvežava na ovim letnjim temperaturama, a da bi se postigao onaj „drugi“ efekat, potrebno je pojesti i više od kilograma njenog slatkog ploda. Crvenilo ploda je dobar indikator o količini biljnog pigmenta likopena koji je pored paradajza, ovde obilnije prisutan.

Pored navedenih, lubenica je sjajan izvor beta karotena i ima blago diuretičko svojstvo. Redovno konzumiranje lubenica ima ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Zašto je još lubenica zdrava?

  • pomaže vam da se brzo hidrirate, naročito kod velikih fizičkih napora.
  • odlična je za probavu, jer pored obilja vode sadrži i malo vlakna.
  • odlična je za oporavak mišića kod sportista, naročito kod sportova izdržljivosti.
  • sadrži vitamine C, A, B1, B5, B6, razne minerale, karotenoide, likopen, kao i biljnu supstancu kukurbitacin E. Ovaj poslednji ima antioksidativne i protivupalne efekte, a ima i protivtumorno dejstvo.
  • dobra je za prevenciju staračke degeneracije makule, dakle lubenica je dobra za zdravlje očiju.
  • pomaže vašoj koži i kosi, jer sadrži vitamine C i A.

1 мишљење на „Lubenica: Najslađe letnje osveženje“

  1. Повратни пинг: Krastavac za tanak struk – OFFICIAL BLOG

Затворено за коментаре.