Скочи на садржај

Restriktivni režim sa neizvesnim efektom

pirinac22Uvod novinara časopisa “Dijeta”

Hvatate zalet da se baš ovih dana bacite na dijetu? Nemate nameru da se „patite“ više od dve-dve-tri nedelje? Odgovaralo bi vam da se bazična namirnica u dijeti može pripremiti na sto načina, a da pritom sve to bude brzo, ukusno, zdravo i niskokalorično? Imamo rešenje za vas! Zove se integralni pirinač.

Pirinač, generalno, bio beli ili smeđ, odnosno integralni ne može biti pogrešan izbor kad je ishrana u pitanju. On je hranljiv, lekovit, u opni krije velike količine kalijuma, selena, magnezijuma, koktel vitamina B, skroba, gvožđa, vitamina E, cinka, celuloze, proteina… Njegova opna je bogata biljnim vlaknima, vitaminima i oligoelementima

Međutim, pošto ovde govormo, pre svega, o mršavljenju, skoncentrišimo se na integralni pirinač, jer će vam on, u odnosu na beli pružiti duži osećaj sitosti i neće vam praviti probleme u procesu varenja. Pružiće vam mnoge energije, koja će se leko apsorbovati.

Prema podacima portala NutritionData, ovaj fantastični antioksidans u 100. grama ima 111 kalorija. Zvuči mnogo? Pa, nije, jer ne zaboravite da ga kad nabubri ima „više“, a onda broj kalorija možete da „podelite“ sa nekim.

Koliko puta vam je lekar preporučio, uglavnom kad se stomak pobuni zbog vašeg „divljanja“ sa hranom, da ga umirite konzumiranjem barenog pirinča? Često, verujemo. Da li ste primetili koliko se stešu učesnici jednog popularnog rialiti šou programa, kad se posle takmičenja u preživljavanju, vrate iz divljine? A znamo, po njihovim izjavama u medijima, da su tamo, živeli gotovo samo na piriču. Okolišate li i dalje ili ste u ovom trenutku rešili da pokušate i vi? Ako ste za, evo programa mršavljenja.

Dijeta koju vam preporučujeno nema neki specijalni naziv, ali, hajde da je nazovemo „Dijeta sa integralnim pirinčem“. Detaljni plan ishrane ograničava unos šećera, soli, masnoća i industrijski proizvedene hrane. Poenta je u tome da je hrana koju konzumirate, drzeći ovu dijetu, niskokalorična, sadrži složene ugljene hidrate, nemasna, niskoproteinska, integralna, sa minimalnim količinama šećera i natrijuma.

Šta možete očekivati? Oni koji su držali ovu dijetu kažu da se u prvoj nedelji može izgubiti i do deset kilograma, a narednih nedelja po dva kilograma.

NAPOMENA: Stručnjaci kažu da se ova dijeta ne preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima ili debelim crevom.

Ovaj metod skidanja suvišnih kilograma sastoji se iz tri faze.

Ishrana u 1. fazi (sedam dana)

Prvi dan za sva tri obroka jedite bareni pirinač i po dve voćke po izboru . Unećete oko 800 kalorija po danu.

U narednih šest dana priprenite pirinač na lakto-vegetarijanski način. To znači, da možete pustiti mašti na volju sa ubacivanjem drugog povrća, ponekog začina i recimo maslinovog ulja, ali nikako sa jajima, odnosno namirnicama koje ih sadrže. S druge strane, mleko i mlečni proizvodi dolaze u obzir. Budite „bezobrazni“ i častite se, recimo, jednom šoljom sutlijaša sazlađenog smeđim šećerom i neodoljivim cimetom. Unećete oko 1.000 kalorija po danu.

Ovako pripremljen pirinač (slan ili sladak) odnosi se na sva tri obroka. Odvojeno, to izgleda ovako.

Doručkujte pola činije (manje) pirinča uz jedan posni mlečni proizvod i jednu voćku po izboru

Za ručak i večeru dajte sebi oduška i pojedite tri porcije pirinča u kombinaciji sa tri vrste povrća. Neka vaš dezert bude najsočnije voće koga se dohvatite.

Ishrana u 2. fazi (sedam dana)

Šest dana delovaće vam vrlo dosadno jer je predviđeno da za sva tri obroka jedete pirinač pripremljen na lakto-vegetarijanski način. Ali, oraspoložite sebe. Predlažemo vam da obareni pirinač pospete iseckanim komadićima sezonskog povrća, pospete maslinovim uljem i preko toga narendate sir biljnog porekla. Kad je reč o začinima, pustite da origano vaš obrok učini čarobnim. Naravno, sve ovo uradite dok je pirinač vruć da bi se svi sastojci skedinili, a ukusi pomešali.

Sedmi dan izgleda ovako. Doručkujte jednu činiju pirinča i jednu voćku. Ručajte dve činije prininča uz tri vrste povrća i jednu voćku po izboru. Večerajte, takođe, dve porcije pirinča, dva omiljena nemasna proizvoda, dve vrste povrća i jednu voćku.

Ukoliko ste za dve nedelje uspeli da dostignete željenu telesnu težinu, ovo bi bio kraj dijete. No, ukoliko smartrate da još morate da „gazite“ do cilja pređite i na treću fazu, koja traje onoliko koliko vi odredite.

Hranite se potpuno isto kao i u drugoj fazi, s tom razlikom što ćete po sedmici unositi 200 kalorija. To činite sve dok ne prestanete da gubite kilograme. Tada će organizam sam reći GOTOVO! A da li je pametno da sebi kažete „KRENI“ i počnete da držite ovu dijetu, odgovoriće vam naš nutricionista.

Ocena dijete

ocenjuje: Jasna Anđelković, nutricionista

Dijeta sa integralnim pirinčem je kalorijski veoma restriktivna dijeta sa minimumom masti. Ova dijeta takođe je dijeta sa veoma malo soli. Primenjuje se već decenijama u kliničkim uslovima u Americi. Osobe koje primenjuju ovu dijetu brzo gube na težini, a uz sam plan ishrane preporučuje se i vežbanje.

Dobre strane ove dijete su zasenjene lošim stranama:

  • Dnevni kalorijski unos je veoma mali, od 800-1000 kalorija na dan što nije dovoljno ni za osnovne potrebe organizma;
  • Prebrzo mršavljenje u toku  prve nedelje dijete;
  • Dijeta zanemaruje potrebe organizma za proteinima i mastima i bazira se na pirinču koji ima veliki sadržaj ugljenih hidrata u malo kalorija;
  • Porcije su striktne i najčešće nedovoljne, tako da ćete brzo ogladniti.

Unos soli i šećera rezultuje povećanju apetita, pa je zbog toga ova dijeta lišena i jednog i drugog.

Prvi dan programa predstavlja navikavanje na hranu (pirinač) u minimalnim količinama (svega 800 kalorija) i odvikavanje od soli. Istovremeno se uvodi voće za svaki obrok. Ovo predstavlja jednu vrstu detoksikacije. Kada se uvedu mlečni proizvodi u ishranu posle tog jednodnevnog posta, tada možete da date sebi na volju i maštu i pripremate piranač tako da bude i ukusniji i sa više kalorija (1000). Međutim, ova vrednost ne zadovoljava ni bazalni metabolizam, pogotovo gojaznih osoba koje su navikle da im kalorijski unos bude preko 2000 kalorija na dan.

Kao integralni deo dijete preporučuje se vežbanje otprilike jedan sat dnevno. To može biti individualno ili grupno vežbanje, poput plivanja, šetanja, plesa.

Kao zaključak se može izvesti da je dijeta sa integralnim pirinčem previše restriktivna i neprikladna za većinu osoba koje rade. Nije dijeta u koju treba srljati jer je uopštena i ne uzima u obzir telesne karakteristike i zdravstveno stanje svake osobe. Zbog izrazito niskog kalorijskog unosa, kao i niskog unosa soli i proteina pre ćete doći u stanje da po završetku dijete nastavite sa lošim navikama i vate izgubljene kilograme nego da održite zdravu telesnu težinu.

Objavljeno u časopisu “Dijeta”