Скочи на садржај

Akne i ishrana: koje namirnice nisu dobre za zdravlje lica?

Akne su stanje na koži lica, vrata, leđa i ramena koje uzrokuje stvaranje različitih vrsta izbočina: belih tačaka, mitesera i bubuljica.

Iako je ovde moguća i genetska predizspozicija, neka istraživanja sugerišu da zdrava ishrana može pomoći u prevenciji i lečenju akni. Konkretno, hrana bogata sledećim hranljivim materijama utiče na manju pojavu akni:

 • složeni ugljeni hidrati,
 • cink i antioksidansi,
 • vitamini A i E,
 • omega-3 masne kiseline.
Akne i zdravlje lica zavise i od pravilne ishrane
Foto: Pexels

Kako nastaju akne?

Površina kože je prekrivena malim rupama, porama, koje su povezane sa lojnim žlezdama ispod kože. Ove žlezde proizvode masnu tečnost koja se zove sebum. Akne nastaju kada se pore na koži začepe mrtvim ćelijama kože, viškom ulja, a ponekad i bakterijama. Tokom puberteta, hormoni često uzrokuju da lojne žlezde proizvode više sebuma, što povećava rizik od akni.

Akne obično nestaju i bez lečenja, ali postoje i ozbiljniji slučajevi akni, koji mogu izazvati emocionalni stres i ožiljke na koži. Akne su najčešće kod starije dece i tinejdžera koji prolaze kroz pubertet, kada hormoni uzrokuju da masne žlezde u telu proizvode više masnoća.

Uticaj ishrane na zdravlje kože

Jedna od faktora koji utiče na kožu je i vaša ishrana. Određene namirnice podižu nivo šećera u krvi brže od drugih. Kada vam šećer u krvi brzo raste, to uzrokuje da telo oslobađa hormon koji se zove insulin. Višak insulina u krvi može dovesti do toga da vaše lojne žlezde proizvode više sebuma, povećavajući rizik od akni.

Neke visoko glikemijske namirnice, dakle prosti ugljeni hidrati, izazivaju veike skokove insulina:

 • Bela testenina,
 • Beli pirinač,
 • Beli hleb i drugi proizvodi od belog brašna,
 • Šećer i proizvodi od šećera

Savremena ishrana ne doprinosi smanjenju problema sa aknama, naprotiv, ona ih pospešuje. Tu su zastupljeni visokoglikemijski ugljeni hidrati, mlečni proizvodi, zasićene masti uključujući i trans masti. Sve navedeno naši tinejdžeri rado koriste u ishrani, što stimuliše proizvodnju hormona koji mogu uzrokovati stvaranje i izlučivanje viška ulja u lojnim žlezdama.

Akne se mogu držati pod kontrolom i pravilnom ishranom

Konzumiranje nutritivno vrednih namirnica može smanjiti rizik od razvoja akni. Evo liste šta bi bilo poželjno da jedete:

 • Integralne žitarice: hleb od celog zrna, braon pirinač, kinoa
 • Mahunarke: pasulj, grašak i sočivo
 • Sveže voće: sezonsko voće, jabuka, kruška, šljiva, breskva, višnja, trešnja, citrusi, kivi, bobičasto voće, borovnica, ribizla, malina, kupina, aronija… sve što ima antioksidanse
 • Povrće: paradajz, spanać i drugo tamnozeleno i lisnato povrće
 • Cink: seme bundeve, indijski orah, junetina, ćuretina, sočivo, plodovi mora
 • Omega-3: jaja, riba – losos, skuša i druge vrste masnih riba
 • Provitamin A: žuto i narandžasto voće i povrće- šargarepa, kajsija i batat/slatki krompir
 • Vitamin E: orasi, lešnici, bademi, indijski orah… dakle, jezgrasto voće

Napomena: svi smo mi različiti, pa lista može i da se promeni. Zato, pozivam vas da eksperimentišete sa svojom ishranom i vidite šta vam najbolje odgovara. Uvek uzmite u obzir sve alergije na hranu ili preosetljivosti koje možete imati kada planirate svoju ishranu.

Istraživanja veze ishrane i akni

Istraživači u jednom istraživanju rađenom u Južnoj Koreji otkrili su da praćenje niskog glikemijskog opterećenja tokom 10 nedelja može dovesti do značajnog poboljšanja stanja akni.

U drugom istraživanju rađenom u SAD-u, istraživači su otkrili da je nakon 12 nedelja ishrane sa niskim glikemijskim indeksom i visokim sadržajem proteina smanjilo pojavu akni kod muškaraca, a takođe je dovelo do gubitka težine.

Istraživanja takođe potrvrđuju da unos hrane bogate cinkom može biti koristan u prevenciji i lečenju akni. Cink je mineral u ishrani važan za zdravlje kože, kao i za regulisanje metabolizma i nivoa hormona. Istraživači su otkrili da je nizak nivo cinka povezan sa težim slučajevima akni. Oni predlažu povećanje količine cinka u ishrani na 40 mg cinka dnevno za lečenje ljudi sa teškim slučajevima akni.

Takođe, istraživači su otkrili da je nizak nivo vitamina A i E, takođe povezan sa teškim slučajevima akni. Ako ih planirate uvesti u ishranu putem suplemenata, obavezno konsultujte lekara.

Istraživanja objavljena u Lipids in Health and Disease otkrivaju da su osobe koje su svakodnevno uzimale omega-3 i antioksidanse u stanju da smanje pojavu akne i poboljšaju svoje mentalno zdravlje. Pošto akne često izazivaju emocionalni stres, upotreba omega-3 i antioksidanata može biti veoma korisna za osobe sa ovim stanjem.

Zaključak

Svuda pođi, kući dođi – kaže naša stara poslovica. Tako i ovde. Pričamo o zdravlju kože u svetlu pravilne ishrane i dolazimo do onoga što je suština: Najbolji savet o ishrani u borbi protiv akni je da jedete zdravu, uravnoteženu ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, zdravim izvorima proteina i celim žitaricama.

Izbacite industrijske proizvode koje obično jedete na velikom odmoru, na primer pizzu, napolitanke, kroasan i kolu, a prihvatite izbor namirnica iz prirode. Videćete vrlo brzo rezultat. Ima smisla.