Скочи на садржај

Da li vam se dešava da pomešate glad i žeđ?

Možete li razlikovati glad i žeđ? Iako prosečnom čitaocu izgleda da bi odgovor trebalo da bude jedno jasno „da“, često se desi da vas vaš mozak prevari. U čemu je stvar? Osećaj gladi i žeđi mogu biti suptilniji nego što izgleda, pogotovo ako smo tek prešli prag onoga što nazivamo glad i žeđ. Pojedinci su sposobni da potpuno ignorišu znake gladi i žeđi na toj granici.

Simptomi blage dehidracije poput glavobolje, umora, vrtoglavice i smanjene sposobnosti koncentracije mogu podsećati na neke simptome gladi. Mnoge osobe glad povezuju samo sa krčanjem u crevima, odnosno kada imaju osećaj praznog stomaka. Jedenje umesto pijenja uglavnom se ne dešava često, ali važno je znati da postajete blago dehidrirani kada normalni nivoi tečnosti u vašem telu padnu za 1-2% ili više.

Da li vam se dešava da pomešate glad i žeđ?
Foto: Pexels

Potrebe za hranom i vodom: kako mešamo glad i žeđ?

Mnogi pomešaju osećaj gladi i žeđi zato što većinu vremena ne čekamo da zaista osetimo potrebu za hranom i vodom. Umesto toga, jedemo i pijemo zato što nam je dosadno, zato što nam se sviđa ukus, jer svi ostali to vole, ili zato što mislimo da bismo uskoro mogli da ogladnimo ili ožednimo. Stalna dostupnost hrane i pića i mnoge društvene situacije koje podstiču jelo i piće čine teškim razlikovanje gladi i žeđi.

U nedavnom istraživanju pojedinci su u čak 62% slučajeva reagovali neprikladno. To znači da:

  • Jeli su kada su bili žedni, ali ne i gladni (nepovoljno kod osoba na dijetama za mršavljenje);
  • Pili su kada su bili gladni, ali ne i žedni (nepovoljno kod osoba na dijetama za gojenje);
  • Nisu jeli i pili kada su bili gladni i žedni (nepovoljno kod osoba na dijetama za gojenje);
  • Jeli su ili pili kada nisu bili gladni ili žedni (nepovoljno kod osoba na dijetama za mršavljenje);

Drugo nedavno istraživanje pokazalo je da je kod odraslih loša hidratacija povezana sa višim indeksom telesne mase (BMI). Istraživači su spekulisali da pojedincima koji su klasifikovani kao gojazni na BMI grafikonima može biti teže da ostanu hidrirani – što više težite, više vode vam je potrebno – i da je veća verovatnoća da će jesti kada su stvarno žedni, posebno ako to otkriju. teško je napraviti razliku između znakova gladi i žeđi.

Kako doskočiti ovome?

Nije uvek hrana namirnica sa kalorijskom vrednošću, a tečnost samo nekalorična voda. Celu priču komplikuje činjenica da mnoge namirnice koje se jedu sadrže vodu, a mnoga pića daju kalorije. Konzumiranje hrane bogate vodom poput povrća, voća i supe može pomoći u borbi protiv žeđi i gladi. Sa druge strane pića ne utoljavaju glad, čak i kada obezbeđuju kalorije. Šta onda učiniti? Evo dva saveta koji će vam pomoći da razjasnite zagonetku da li je kod vas glad i žeđ u pitanju:

  1. Ostanite hidrirani. Neka vam žeđ bude vodič, ili možete koristiti opštu preporuku da pijete osam čaša vode od 250 ml dnevno, pa i više ako je napolju vruće ili vežbate. Ako pijete dovoljno vode, vaš urin treba da bude veoma bledo žut. Boja urina je tamnija kad ste dehidrirani. Kada eliminišete blagu dehidraciju kao uzrok bilo kakvih osećaja žeđi, lakše je prepoznati glad.
  2. Počnite da obraćate pažnju na to kako osećate glad. Ovaj osećaj postepeno raste kako se vreme od poslednjeg obroka povećava. Koliko brzo ćete početi da osećate glad zavisi delimično od veličine i sastava vašeg prethodnog obroka ili užine. Vi svakako obratite pažnju na moguće znake gladi između tri i pet sati nakon jela.

Za mršavljenje je važno piti dovoljno tečnosti

Kao što ste videli, uobičajeno je mešati glad i žeđ, a ako pokušavate da smršate, važno je znati razliku. Mešanje ove dve snažne osećaja može dovesti do toga da konzumirate više kalorija nego što vam je potrebno i sprečiti vaše ciljeve za gubitak težine. Isti deo mozga je odgovoran za tumačenje signala gladi i žeđi što često može dovesti do mešovitih poruka. Trebalo bi da jedete svaka tri do četiri sata, a ako osećate glad između obroka, možda ste jednostavno žedni.

Ako vaš dnevni unos tečnosti počinje sa nekoliko šoljica kafe, u trenutku kada osetite žeđ, možda ste već dehidrirali. Pijte vodu u redovnim intervalima tokom dana, čak i ako ne osećate žeđ, i imaćete manje šanse da dehidrirate. Pića koja sadrže kofein i alkohol mogu da poremete nivo šećera u krvi i utiču na osećaj gladi. Šta treba da radite?

Pijte što višePijte što manje
Voda, sa česme, iz flaše, mineralna vodaKafa, napici koji sadrže kafein, energetska pića
Biljni čajAlkoholna pića
Limunada ili aromatizovana voda sa voćem, povrćem, nanom, đumbiromBezalkoholna osvežavajuća pića, gazirani sokići, kole, ledeni čaj, lajt napici