Скочи на садржај

Kafa: i užitak i benefiti po zdravlje

Kafa je piće koje se konzumira u celom svetu i verovatno je jedno od najzastupljnijih po potrošnji. Retki su oni koji odole magičnom ukusu i mirisu koji nas razbuđuje i želi nam lep i uspešan novi radni dan. Ili opušten vikend.

kafa uvek prija
Foto: Pexels

Zahvaljujući visokom nivou antioksidanata i korisnim hranljivim materijama, izgleda da kafa i nije toliko loša i da ima i zdravstvene koristi.

Jedna mala šoljica kafe (100 ml) bez šećera sadrži: kalijuma 49 mg, kofeina 40 mg, fosfora 3 mg, magnezijum 3 mg, kalcijuma 2mg, natrijuma 2 mg, vitamin B3 0.2 mg, vitamina K 0.1 mg, vitamina B2 0.1 mg. U kalorijama, 100 ml kafe bez šećera je 1 kcal.

U Zapadnoj Evropi i Americi, gde se i inače kafa najviše konzumira rađena su istraživanja o benefitima koje kafa ima po zdravlje. Evo kojih:

Poboljšava koncentraciju i nivo energije

Kafa može pomoći osobama da se osećaju manje umorno i povećava nivo energije. Razlog je svima poznat: stimulans koji se zove kofein, poznat svetu tačno 200 godina. Kofein je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svetu.

Čim popijete vašu šoljicu kafe, kofein se brzo krvotokom prenosi do mozga gde on blokira inhibitorni neurotransmiter adenozin.

Na taj način se povećava količina drugih neurotransmitera poput norepinefrina i dopamina, što dovodi do pojačanog delovanja neurona.

Kafa poboljšava različite aspekte moždane funkcije: pamćenje, raspoloženje, budnost, nivo energije, brzinu reakcije i opšte mentalne funkcije.

Može pomoći u mršavljenju

Kofein je sastojak mnogih dijeteskih suplemenata za mršavljenje, jer je jedna od retkih prirodnih materija koja dokazano pomaže sagorevanje masti.

Nekoliko istraživanja dokazuju da kofein može povećati vašu metaboličku stopu do 10%. Druga istraživanja potvrđuju ovu cifru kod gojaznih osoba, ali kod osoba sa normalnim ili niskim indeksom BMI kofein ubrzava ovu stopu i do 29%.

Kafa može poboljšati fizičke performanse

Kofein stimuliše nervni sistem, signalizirajući organizmu da razgrađuje telesne masnoće, čineći slobodne masne kiseline dostupnim telu kao gorivo. Takođe, povećava nivo adrenalina u krvi.

Adrenalin je hormon koji ima uticaja na pripremu organizma za intenzivne fizičke napore. Razlika u fizičkim performansama može se uvećati i za 10% ukoliko popijete šolju kafe. Ako volite da idete u teretanu, popijte kafu pola sata pre polaska i videćete razliku.

Kafa smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 karakterišu povišeni nivoi šećera u krvi uzrokovani otpornošću na inzulin ili smanjenom sposobnošću da luče inzulin.

Osobe koje piju kafu imaju značajno manji rizik (25-50%) od nastanka dijabetesa tipa 2 u odnosu na osobe koje je ne piju. Ovo je potvrđeno u 18 istraživanja koja su obuhvatila preko 450 hiljada učesnika. Svaka ispijena kafa daje čak 7% smanjenja rizika od dijabetesa tip 2.

Ovo ne znači da treba da se nalivate kafom, ali 1-2 šoljice dnevno je sasvim dovoljno.

Kafa štiti od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

Alchajmerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest i vodeći uzrok demencije u svetu. Ovo stanje obično pogađa ljude starije od 65 godina i ne postoji poznati lek. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite da se bolest opšte i pojavi.

Parkinsonova bolest je drugo najčešće neurodegenerativno stanje, odmah iza Alchajmerove bolesti, a karakteriše je propadanje neurona koji stvaraju dopamin u mozgu. Takođe, leka nema, pa je prevencija veoma važna.

Na prvom mestu jedite zdravu, nutritivno vrednu hranu, redovno vežbajte, a možete i redovno piti kafu. Nekoliko istraživanja pokazuje da osobe koje piju kafu imaju čak za 2/3 manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti.

Kod Parkinsonove bolesti kofein je ta aktivna supsatanca koja redovnim korišćenjem sprečava oštećenja neurona i njihovo propadanje za čak 30-60%.

Kafa može biti dobra za jetru

Jetra je neverovatan organ koji vrši stotine važnih funkcija. Nekoliko uobičajenih bolesti pogađa jetru, od hepatitisa, bolesti masne jetre itd. Mnoga od ovih stanja mogu dovesti do ciroze jetre.

Zanimljivo je da kafa može zaštititi od ciroze – osobe koje piju 4 ili više šoljica dnevno imaju i do 80% niži rizik.

Kafa je dobra protiv depresije

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji uzrokuje značajno smanjen kvalitet života.

U istraživanju na Harvardu objavljenom 2011. godine, žene koje su pile 4 ili više šoljica kafe na dan imale su 20% manji rizik od depresije.

Kafa može smanjiti rizik od karcinoma jetre i debelog creva

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti. Karakteriše ga nekontrolisani rast malignih ćelija u telu.

Istraživanja pokazuju da oni koji piju kafu imaju i do 40% niži rizik od raka jetre, a 15% manji rizik od raka debelog creva.

Ako uživate u ukusu kafe i podnosite kofein, nemojte se ustručavati da sipate sebi šolju ili dve tokom dana, ali ne preterujte. Naravno, izbegavajte šećer. Uzdravlje!