Скочи на садржај

Zašto su namirnice narandžaste boje toliko zdrave?

Narandžaste namirnice su dobar izbor ako želite da unesete puno moćnih hranjivih materija. Ova vatrena boja dominira kod raznog povrća i voća: šargarepe, bundeve, slatkog krompira (batata), papaje, japanskih kaki jabuka, nekih sorti čeri paradajza, itd.

Namirnice narandžaste boje
Foto: Pexels

Zeleno povrće je već poznato kao zdravo, ali koja priča je sa narandžastim plodovima? Jasno je da brokoli, spanać i kelj kao predstavnici zelenih plodova izrazito povoljno deluju na telo, ali postoji čitav jedan svet podjednako moćnih narandžastih proizvoda. Dakle, tamnožuti, oker i narandžasti plodovi su bogati karotenoidima, pigmentima koji obavljaju više zadataka kako bi zaštitili vaše zdravlje. Oni neutrališu štetne slobodne radikale i deluju protiv upala koja su kriva za mnoge hronične bolesti, uključujući bolesti srca, kolitis i astmu.

Narandžasti plodovi takođe sprečavaju nakupljanje masnih plakova u vašim arterijama koji mogu dovesti do srčanih bolesti i moždanog udara. Karotenoidi pomažu i vašim očima u zaštiti od štetne UV svetlosti. Skoro svo narandžasto voće i povrće sadrži neke karotenoide, ali za najkoncentrovanije izvore odaberite šargarepu, bundevu, slatki krompir, kajsije, mango i papaju. Nije samo pomorandža i mandarina ono što treba da jedete.

Narandžaste namirnice protiv gojaznosti

Početna istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem karotenoida može pomoći u sprečavanju prekomernog skladištenja masti, posebno oko stomaka. Od ranije je poznato da mršavije osobe imaju veći nivo karotenoida u krvi. Istraživanje ishrane kod dece je otkrilo da upotreba sokova ili namirnica bogatih beta karotenom smanjuje njihovu gojaznost na stomaku.

Za jačanje imuniteta

Pigment koji narandžastom povrću daje boju je isti onaj koji vaše telo koristi za proizvodnju vitamina A – a ovaj nutrijent je od vitalnog značaja za zdravlje imunog sistema. Čak pomaže i kod imunizacije – poput one protiv gripa koju ste upravo dobili. I nova istraživanja sugerišu da vitamin A može pružiti određenu zaštitu od autoimunih bolesti, kao što su dijabetes tipa 1, lupus i multipla skleroza.

Narandžaste namirnice poboljšavaju vid

Kada su naučnici analizirali ishranu više od 100.000 muškaraca i žena koje su pratili tokom čitavih 35 godina u istraživanju zdravlja medicinskog osoblja u SAD-u, otkrili su da su oni koji su jeli hranu bogatu karotenoidima ekvivalentnu sa 125 g šargarepe svake nedelje smanjili rizik od uznapredovale makularne degeneracije (vodeći uzrok gubitka vida) za 25 do 35 odsto.

Da li imaju i antikancerogeno delovanje?

Novo istraživanje pokazuje da konzumiranje karotenoida/beta karotena/ iz voća i povrća – ne iz suplemenata – može povećati sposobnost našeg tela da cilja i uništi ćelije raka. Iako su ranija istraživanja o mogućnostima karotenoida za prevenciju raka bila bez opipljivog dokaza, postoje indicije koje sugerišu da bi konzumiranje povrća bogatog karotenoidima moglo smanjiti rizik od raka dojke i debelog creva.

Kako da izvučete maksimum iz narandžastih namirnica

  1. Seckanje, pasiranje, rendanje

Karotenoidi u narandžastom voću i povrću se nalaze iza čvrstog ćelijskog zida. Rendanje, rezanje, blendiranje, čak i žvakanje će razbiti te čvrste ćelijske zidove. Ali pasiranje oslobađa najviše – do 6 puta više karotenoida nego samo žvakanje. Zato pasirajte i bundevu i kuvanu šargarepu ali i kajsije i mango.

  1. Termička obrada: kuvanje, pečenje u rerni

Toplota omekšava i labavi jake ćelijske zidove koji štite karotenoide, što olakšava našim probavnim enzimima da razbiju inače nedostupne karotenoide. Dakle, kada kuvate šargarepu ili batat (ili druge proizvode narandžaste boje) vaše telo apsorbuje dvostruko više beta karotena. Dodajte malo masnoća (otprilike 1 kašičicu maslinovog ulja po porciji) i vaša creva će apsorbovati još više ovih moćnih pigmenata.