Скочи на садржај

Voćna bomba: papaja

Papaja je tropsko voće koje najprostije rečeno izgleda kao miks dinje, kruške i paradajza. Ako vas ovom formulacijom nisam zbunila, objašnjenje ćete naći dalje u tekstu. Papaja se najviše uzgaja u Indiji, Brazilu, Meksiku, na Havajima (SAD), dakle u Centalnoj i Južnoj Americi, ekvatorijalnom pojasu Afrike i u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

papaja
Foto: Naito8 / FreeDigitalPhotos.net

Na papaju otpada oko 15% proizvodnje svog tropskog voća, iza manga (53%) i ananasa (26%). Ukupna proizvodnja ovog voća poslednjih godina se znatno povećala, pre svega u Indiji. Uzgajaju se žuta i crvena papaja. Koju god papaju da pronađete u supermarketu, izbegavajte onu uzgajanu na Havajima jer ona ima više od 80% šanse da je genetski modifikovana. Papaja je jedno od prvih voćki kod koje je sekvenciran genom, radi borbe sa biljnim bolestima koje je napadaju. Posle jedne takve epidemije, uzgajivači sa Havaja su oberučke prihvatili GMO kulturu papaje otpornu na bolesti.

Mesnati deo papaje je poput dinje iznutra narandžast ili crven uz neizbežne crne semenke. One se ne preporučuju u ishrani. Ovo tropsko voće daje 43 kcal/ 100g, a sadrži vitamin A, B kompleks, C, E i K, kao i minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, mangan, cink, a značajno je i prisustvo crvenog pigmenta likopena. Sada izgleda postaje očigledna ova sličnost sa paradajzom. Upravo zbog toga pigmenta, ovo voće je cenjeno i poštovano širom sveta. Pored karotenoida, polifenola i vitamina C, papaja sadrži i dosta dijetnih vlakana.

Foto: SOMMAI / FreeDigitalPhotos.net
Foto: SOMMAI / FreeDigitalPhotos.net

Papaja se jede oljuštena, bez kožice i semenki, sirova ili kuvana u egzotičnim jelovnicima. Papaja se širom sveta koristi i kao lekovito sredstvo, na primer protiv malarije, problema sa varenjem, posekotina, osipa kože i opekotina.

Žene u jugoistočnoj Aziji od starih vremena koriste nezrele plodove papaje u velikim količinama kao prirodno kontraceptivno sredstvo ali i za izazivanje pobačaja. Ovo verovanje je potvrđeno u novijim istraživanjima, ali je takođe potvrđeno i to da konzumiranje zrele papaje u normalnim količinama uopšte nema uticaja na začeće niti na pobačaj. Naime, nezreo plod papaje sadrži tečni lateks koji može da izazove kontrakcije materice, pa se nikako ne preporučuje u ishrani trudnica i osoba preosetljivih na alergije i iritacije kože.

Ako se pak, zbog ove mere opreza nećkate da probate ovo tropsko voće, uvek možete da probate sušenu ili kandiranu papaju, koju možete naći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane.