Скочи на садржај

Mango: slasni ukus egzotike

Kada pomislite na voće verovatno vam mango nije prva asocijacija na to. Međutim, da kojim slučajem živite u Indiji, verovatno bi bilo upravo suprotno. Ovo voće je jedno od simbola ove velike istočne zemlje, otprilike kao što su šljiva i jabuka za Srbiju. Kažu da je svaka egzotika skupa, što u slučaju manga svakako jeste slučaj, jer ga u radnjama obično možete naći od 450-550 dinara/kg. Ovo voće je jedno od poslednjih koje je preneto iz svoje postojbine Indije da se gaji i u drugim tropskim delovima sveta popout Brazila, Meksika, Srednje Amerike i Kariba.

man60Zdrav, zdraviji, mango!

Voće mango se u našim prodavnicama najčešće može sresti kao crveni, žut ili zelen plod veličine prosečne jabuke. Seme mu je neobičnog pljosnatog oblika i nije preterano simetrično. Mango je bogat vitaminima A, C i D, kao i mnogim mineralima: kalijum, kalcijum, bakar. Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, ovo voće se preporučuje u ishrani osoba sa kardiovaskularnim tegobama. Osim toga, zbog visokog sadržaja vlakana dobar je i kao sredstvo protiv opstipacije. Smatra se da mango pokazuje izvesna antikancerogena svojstva, čemu idu u prilog i rezultati nekoliko nezavisnih istraživanja.

Kada birate mango, ne gledajte boju…

Kada birate ovaj plod u rafu supermarketa, nemojte dozvoliti da vam crvena boja bude presudni faktor da li je plod zreo. Blago ga stegnite, kao da je u pitanju breskva nektarina i osetite da li je plod dovoljno zreo. Ako ne želite da pipate plod, pomirišite mu peteljku koja kod zrelog ploda ima izvesnu mirisnu voćnu notu. Ako mango nije zreo a ipak ste ga kupili, ne stavljajte ga u frižider, već ga ostavite na sobnoj temperaturi da sazre. Baš kao i drugo voće kako mango sazreva, tako je mekši i slađi. Kada je zreo slobodno ga stavite u frižider i iskoristite u narednih 5 dana. Ako želite da napravite neki kolač sa mangom, ali ne uskoro, isecite ga na kockice i zamrznite. U zamrzivaču mango može da stoji i do 6 meseci.

Kod veoma osetljivih osoba, kora voćke manga može izazvati kontaktnu alergiju.

Mango ima specifičan ukus, nešto između breskve i šargarepe, sočan je i osvežava. Najčešće se konzumira u svom zrelom stanju, a pored toga služi i kao osnova za dobijanje sirupa pa tako ima svoju ulogu i u prehrambenoj industriji.  Drvo manga je ubedljivo najveće od bilo koje druge voćke. Ono osim kao izvor hrane ima svoju ulogu u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Mango možete oguliti i iseći na nekoliko načina, a  jedan od efikasnijih je kao na slici.

mAn90

Kalorijska vrednost manga je 70 kcal/100g i on ne sadrži natrijum ni holesterol. Možete ga jesti kao zdravu užinu ili napraviti razna “čudesa” od njega. Šejk, smuti, voćni jogurt, voćna salata…  recepata je zaista mnogo, pa… eksperimentišite.