Скочи на садржај

Užina u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina

detejedeUžina treba da se sastoji od mlečnog napitka, voćnih čajeva, kompota, odnosno voćnih sokova ili voćnih salata, sendviča, pizza peciva, kolača i kuvanih užina (sutlijaš, kuvano žito, ovsene pahuljice) i drugo. Uz kuvane užine dobro je dodavati voće, jer se na taj način one obogaćuju vitaminima i mineralnim sastojcima. Pored toga voće ima ulogu čišćenja zuba od šećera, naročito jabuka.

Kod prepodnevne užine potrebno je voditi računa o tome šta je dete imalo za doručak, a poslepodnevna užina zavisi od sastava ručka. Ako je ručak obilniji i energetski veći, užina treba da je energetski manja i obrnuto.

Za užinu se mogu davati sve vrste keksa, a prednost uvek dati keksu obogaćenim gvožđem i kalcijumom u količini od 50 grama. Težina peciva i kolača nebi trebalo da pređe 50 do 60 grama.

Štetna je navika da deca između obroka konzumiraju razne vrste grickalica, grisina, smoki i čips. Uvek je bolje uzeti voće.

2 мишљења на „Užina u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina“

  1. Dobar dan, imam 16 godina i dobila sam plan ishrane za gojenje.Uz uzinu uvek imam neki sok ili caj.Pa me zanima da li mogu odma uz uzinu da pijem ili bi trebalo da sacekam neko vreme kao uz veci obrok?

Затворено за коментаре.