Скочи на садржај

Peršun i mršavljenje

Da bi smršali, vi morate da potrošite više kalorija od onih koje unesete hranom. Nijedan suplement ili namirnica bez promene u režimu ishrane ne mogu vam direktno pomoći da smršate. Međutim, postoje biljke poput peršuna, koje indirektno mogu da vam pomognu da uz pravi plan ishrane i vežbanja ipak smršate. Peršun deluje kao diuretik, izbacuje višak tečnosti iz organizma i potpomaže varenje hrane. Ali hajde da najpre upoznamo ovu začinsku biljku.

Peršun je poreklom iz zemalja oko istočnog dela Sredozemnog mora, odakle se raširio po svim zemljama južne Evrope.  Zbog sadržaja aromatičnih ulja najviše se koriste list i koren. Peršunov list predstavlja bogat izvor vitamina. Posle borovnice i šipka u peršunovom listu ima najviše vitamina C -250 mg u 100 g lista. Bogat je i provitaminom vitamina A, vitaminima B grupe, posebno B12. Takođe u 100 g peršunovog lista ima 1630 mg minerala, najviše kalcijuma, magnezijuma , mangana i bakra. Peršunov list pored vitamina sadrži i etarska ulja.

Kao začin, peršun se masovno koristi prilikom pripreme raznih supa i jela. Nalazi se u sastavu začinskih smeša. Lišće peršuna bi trebalo koristiti sveže u salatama, omletima i supama. Daje prijatnu aromu koja utiče na apetit, istovremeno obezbeđuje znatne količine vitamina C koji se, na žalost znatno razgrađuje ako se peršun kuva u jelu. Međutim, ako supe i jela začinite na završetku kuvanja peršunom, vitamin C će se sačuvati u većoj meri. Takođe peršun nije dobro konzervisati ili sušiti već se čuva zamrzavanjem.

Peršun blago otvara apetit rekovalescentima. Peršunov plod i etarsko ulje su jako diuretično sredstvo. Kod povišenih temperatura peršun podstiče znojenje. Pomaže organizmu da se oslobodi otrovnih materija, pa se preporučuje kod bolesti jetre, ekcema, celulita i reume. Pomaže pri lošem varenju, kod smetnji disajnih organa, pri lečenju kožnih bolesti. Sveži sok od peršuna, kao i čaj od listova, ublažava neugodan osećaj kod upale očiju i konjuktivitisa. Mogu se stavljati i obloge od peršuna u slučaju uboda insekata. Preporučije se upotreba svežeg peršuna dijabetičarima. Da bi se povećala snaga i izoštrio refleks, gladijatori starog Rima su jeli peršun neposredno pred borbu. Visok sadržaj gvožđa je dobar protiv anemije. Upotrebom peršuna čistite krv i snižavate holesterol. Čaj od peršuna je dobar protiv bakterija, pa ako imate zadah, probajte ga.

Neke popularne dijete za mršavljenje predviđaju i ispijanje čaja od peršunovog lišća bar jednom dnevno, ostavljajući osobi koja je drži da nagađa koliko zaista peršun doprinosi gubitku kilograma. Nažalost, i pored svih svojih fantastičnih svojstava, peršun nije magično bilje za mršavljenje. Konzumiranje peršuna samo može da podstakne osobu koja drži dijetu da nastavi s dijetom, jer se na vagi vidi gubitak kilaže iako je to uglavnom posledica gubitka vode iz organizma. U svakom slučaju, bilo da držite dijetu ili ne, zadržite peršun u vašoj ishrani i osetićete njegova druga blagotvorna svojstva.

Autor: Jasna Anđelković, nutricionista
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”