Скочи на садржај

Voće na koje su mnogi zaboravili: Šipak

sipak

U ovim danima kada se sreću jesen i zima češće  pijemo čajeve nego ranije. U prodavnici ih možete naći razne biljne i voćne čajeve a nikako ne možete pogrešiti ako odaberete čaj od šipka.

Šipak je plod divlje ruže koji sadrži mnogo vitamnina C i to od 400-600 mg% . Pored vitamina C sadrži i znatnu količinu karotina (provitamnina A) 18%mg, pektina 3,7 limunsku i jabučnu kiselinu, tanine i dr.

Od mineralnih sastojaka šipak ima dosta gvožđa dok u semenkama ima vitamnina E. U ishrani šipak se može upotrebljavati kao svež, mariniran i sušen. Od svežih plodova dobija se sok i vitaminski sirup. Od drobljenih plodova mogu se pripremati džemovi, marmalade, slatko, kao i razne vrste pirea. Međutim, najveća mu je primena u domaćinstvu u obliku čajeva.

Šipak osnažuje imunitet, čisti bubrege, jer je deluje kao snažan diuretik. Dobro ga upotrebljavati kod  bolova u želucu. Kod žena šipak je blagotvoran u smanjivanju krvarenja u toku menstracije.  Zbog bogatstva vitamina dobar je u lečenju avitaminoze. Šipak utiče na bolju cirkulaciju i na uklanjanja toksina iz krvi.

Ovde nije kraj njegovim blagotvornim svojstvima jer olakšava tegobe kod gastritisa kod proliva. Otklanja malaksalost i umor. Konzumiranje čaja od šipka preporučuje se naraočito doiljama zbog toga što se vitamin C prenosi u mleko i na taj način čini bebu zdravijom.

Plodovi šipka sakupljaju se od kraja avgusta pa sve do zime. Zatim se plodovi suše. Dobro osušeni plodovi imaju svetlo ili tamno crvenu boju.  Čaj od šipka u prodaji možete naći i u rinfuznom obliku u najbližem biošpajzu. Ovo vam je sigurno kavalitetniji čaj od onog u klasičnim filter kesicama.

Sada kada znate blagodati šipka, vreme je za čaj. U zdravlje!