Скочи на садржај

10 voćki koje imaju najmanje šećera

Ako ste postali svesni koliko je običan šećer zastupljen u svakodnevnoj ishrani verovatno ćete poželeti da neke od proizvoda izbacite iz ishrane. Ovo ponekad može biti neverovatno težak podvig.

Neke osobe poput dijabetičara moraju da budu informisane o svim proizvodima koji sadrže šećer. Takođe, osobe koje su na restriktivnim dijetama moraju da prate i unos šećera.

Malina: jedno od voće sa najmanje šećera
Foto: Pexels

Iako voće sadrži puno drugih zdravih hranljivih materija, neke voćke imaju više šećera od drugih. To su prosti šećeri koji se brzo resorbuju. Evo liste onog voća koje ima najmanje šećera:

Avokado

Iako nije baš prvo što vam pada na pamet kad pomislite na voće, avokado je neverovatno siromašan šećerom. Pazite ovo: 0,7 grama šećera na 100 grama ploda bez koštice! To je manje od 1% šećera, iako je udeo ugljenih hidrata (čitaj vlakana) čak 8%. Avokado ima puno zdravih masti koje će vam pomoći da se zasitite. Definitivno voće koje ima najmanje šećera. Odlična vest za dijabetičare, i za osobe na raznim dijetama.

Limeta i limun

Citrusi koji su poznati po visokom sadržaju vitamina C, limeta i limun su prilično kiselo voće. Ne sadrže puno šećera (limeta 1,7%, a limun 2,5%) i savršeno idu uz uz čašu vode i kockicu leda da se okrepite u ovim toplim letnjim danima. A zimi su najbolji prijatelj svakog čaja… bolje da i ne pomišljate da budete bez njih. Najmanje šećera, najviše vitamina!

Maline

Verovali ili ne, malina sadrži tek 4,4% šećera iako je sadržaj ukupnih ugljenih hidrata oko 12%. Ovo znači da celo pakovanje od 125 grama koje se u našim prodavnicama može pronaći ima svega jednu kafenu kašičicu šećera. Vlakana ima duplo više, pa je malina jedno od voća koje ima dobru zasitnu moć, a dobro je i za probavu. Upravo kreće sezona, pa uživajte u ovom voću.

Jagode

Jagode su pout malina iznenađujuće oskudne šećerom imajući u obzir da su tako slatke i ukusne. Ukupan sadržaj šećera je 4,9%, a vlakana ima duplo manje. stotinjak grama jagoda zadovoljava dnevno preporučen unosa vitamina C. Eto, da znate za sledeću sezonu.

Kupine

Kupine baš kao i jagode sadrže oko 4.9% šećera. Sezona im tek dolazi, imaćete priliku da se osvežite bez straha da unesete previše šećera. One takođe sadrže i antioksidante, kao i duplo više vlakana od jagoda, dakle oko 5%. Od minerala sadrže gvožđe, kalijum, bakar, mangan, kao i vitamine C, B i provitamin A. Slasno!

Lubenice

Lubenice su definicija za letnje voće. Verovatno niste ni pomišljali da su bogatije šećerom od prethodnih voćki, ali eto. Sadrže oko 6% šećera, nešto malo vlakana i proteina, kao i vitamina i minerala, a ostalo je voda. Definitivno najukusniji plod koji sadrži gvožđe i magnezijum. Sezona je krenula, slobodno idite u prodavnicu po jednu lepu lubenicu

Grejpfrut

Još jedno citrusno voće koje je popularno tokom cele godine a ima malo šećera je grejpfrut. Svega 7% je šećer. Iako grejpfrut sigurno nije prvi izbor za voće sa niskim udelom šećera, verovatno jeste među osobama na dijetama. Grejpfrut sadrži enzime koji sagorevaju masti, ali može negativno uticati na neke lekove protiv hipertenzije, visokog holesterola i aritmije. Ako pijete lekove za navedene bolesti, izaberite drugo voće.

Dinje

Uz lubenicu na pijaci pronađite i slatku dinju. Ona svojom žuto-narandžastom unutrašnjošću želi da poruči da je bogata beta karotenom, a što se tiče sadrža šećera, ima ga malo više nego lubenica, tek 8%. Ali zato tu su vitamini i minerali.

Kivi

Baš kao i sve prethodne voćke i kivi je bogat vitaminom C, ali sadrži nešto više od njih, 9%, odnosno 9 grama na 100g ploda. Dobra stvar je što su dostupni tokom cele godine i pravo su sredstvo za jačanje imuniteta naročito u zimskim mesecima.

Pomorandže

Pomorandže su zimsko voće broj 1 po mišljenju mnogih, a presudno za takav stav je verovatno bogat sadržaj vitamina i minerala bez preterivanja u šećerima. Pomoranže imaju oko 9% šećera. Leti nisu posebno popularne, ali redovan su sastojak mnogih šejkova i voćnih salata.

Kada jedete bilo koje voće, na primer u okviru užine, ne treba da preterujete u tome, umerenost je i ovde bitna. Što se tiče ostalog voća, ono sadrži preko 10% šećera, ali o tome će biti reči nekom drugom prilikom.