Najslađe letnje osveženje: lubenica

Ako bi vas neko ovog leta pitao koje vam je omiljeno povrće, sigurno nikada nebi pomislili na lubenicu. Ovo osvežavajuće povrće, koje zbog visokog sadržaja šećera često poistovećujemo sa voćem, je veoma zdravo, posebno za rad bubrega. Još su faraoni uživali u njenom slatkom ukusu, a kroz vekove lubenica se proširila na gotovo ceo svet.

Lubenica u proseku sadrži oko 6 % šećera i 92 % vode. Od hranjivih materija lubenica sadrži vitamin C, nešto manje vitamina A i kompleksa B vitamina, kao i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor i gvožđe. Sočni crveni deo lubenice je najslađi i najukusniji, dok se obodni deo, kora, roze ili bele boje, obično baca. Interesantno je da se recimo u kineskoj kuhinji ni ovo ne baca, već se upotrebljava kao i svako drugo povrće u receptima tipa „prži-mešaj“ uz maslinovo ulje, beli luk, ljute papričice, mladi luk, šećer i rum.

Postoji više od 1200 vrsta lubenica, koje daju plod veličine od pola kilograma pa sve do 100 kg. Najveća lubenica sorte Carolina Cross ikad uzgojena je imala 119 kg. U Japanu su pre nekoliko godina počeli sa uzgojom „kockastih“ lubenica, što im je uspelo za rukom postavljanjem običnih sorti lubenica, dok su manjeg prečnika, u providne staklene ili akrilne kocke. Obično mislimo da su lubenice iznutra uvek crvene, ali postoje i sorte koje su narandžaste, žute, pa i potpuno bele boje.

Proučavanjem je utvrđeno prisustvo aminokiseline citrulina u lubenicama, odakle se obično ova amino-kiselina i sintetiše. Ona stimuliše širenje krvnih sudova, baš kao i neki lekovi poput vijagre, pa se lubenica uslovno može kategorisati i kao afrodizijak. Naravno, lubenica pre svega osvežava na ovim letnjim temperaturama, a da bi se postigao onaj „drugi“ efekat, potrebno je pojesti i više od kilograma njenog slatkog ploda. Crvenilo ploda je dobar indikator o količini biljnog pigmenta likopena koji je pored paradajza, ovde obilnije prisutan. Pored navedenih, lubenica je sjajan izvor beta karotena i ima blago diuretičko svojstvo. Redovno konzumiranje lubenica ima ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Autor: Jasna Anđelković, nutricionista

One thought on “Najslađe letnje osveženje: lubenica

  1. Pingback: Krastavac za tanak struk – OFFICIAL BLOG

Comments are closed.