Скочи на садржај

Ubacite začine, pojačajte imunitet!

Narodi širom sveta od najranijeg doba su manje ili više koristili začine kao pomoćna lekovita sredstva. Savremena medicina je za mnoge bolesti pronašla lekove, ali hrana i začini su tu od pamtiveka.

Neki lekovi protiv gripa i prehlade koje možemo kupiti u apotekama izazivaju nuspojave koje mogu uticati na varenje, nivo energije i vaš san. Ako koristite začine, nuspojave su sasvim drugačije: jela će vam biti zdravija i bićete otporniji na infekcije.

Ne zaboravite začine… Foto Pexels

Imunitet je najpre potrebno ojačati zdravim i nutritivno vrednim namirnicama, ali ne zaboravite ni začine. O namirnicama je već dosta bilo reči, ali koji začini vas čine zdravijim i manje podložnim bolestima?

Kurkuma

Prva na listi najzačina za imunitet je svakako kurkuma. Ovaj začin je moćan koliko je i aromatičan. Ima izrazito žutu boju koja potiče od kurkumina koji je moćno protivupalno jedinjenje.

U Aziji se koristi hiljadama godina i u narodnoj medicini mnogih dalekoistočnih zamalja. Kurkuma je dobra u lečenju probavnih smetnji, problematične kože, a deluje i protiv gljivica i mikroba. Ima odlična antioksidativna svojstva. U prodavnicama širom Srbije naći ćete začine na bazi kurkume: jedan od njih je i kari.

Đumbir

Kao i kurkuma, đumbir je prisutan u mnogim svetskim kuhinjama i daje puno više nego što izgleda. Poreklom iz Kine, đumbir sadrži hemikalije poznatije kao seksviterpeni koji se bore protiv virusa. Ovo antimikrobno delovanje je veoma bitno u sadašnje vreme.

Pored toga, đumbir ima i antbakterijska svojstva i pomaže kod mučnine i povraćanja. Ostale zdrave fitohemikalije u đumbiru imaju znatna protivupalna i antioksidativna svojstva. Pozitivno utiču kod jačanja imuniteta, smanjenja degenerativnih oboljenja i kardiovaskularnih stanja.

Đumbir je moguće konzumirati na bezbroj načina, kao svež ili kao mleveni suvi začin. Za početak, probajte čaj od sveže rendanog korena đumbira i limuna sa medom.

Ljute papričice

Ako ne verujete da je ljuta hrana dobra za zaštitu od mikroba, evo iznenađenja. Ljute papričice sadrže aktivnu supstancu kapsaicin, koji suzbija neuropeptid koji učestvuje u upalnim procesima.

Papričice i to one ljute prema studiji iz 2015. ojačavaju otpornost probavnog sistema protiv raznih patogena, ali i regulišu apetit i pravilan rad creva. Odlične su kao pomoćno lekovito sredstvo protiv gripa i prehlade, a sadrže i dosta vitamina C i beta karotena (protivamin A) koji su oba antioksidansi. Bilo da su sveže, ili suve, tucane vrediti probati!

Beli luk

Kladim se da ste znali da i beli lik mora biti na ovoj listi! S razlogom! Svi na svetu su od pamtiveka koristili beli luk kao začin i kao lek. Bez obzira da li je u pitanju onaj naš, sitni, srpski ili džambo kineski beli luk, obavezno ga koristite za pojačavanje imuniteta. Nemojte da razmišljate o neprijatnom zadahu, to se sve može rešiti na drugi način.

Beli luk je prema novijim istraživanjima može da smanji učestanost prehlade za čak 60%. Zna se od ranije da utiče na smanjenje hipertenzije i smanjuje oksidativni stres.

Cimet

Ključni sastojak domaće savijače sa jabukama i gomile drugih recepata, cimet se milenijumima smatra za lekoviti začin. Ojačava imunitet boreći se protiv upala, infekcija i pomaže bržem zaceljivanju rana.

Neka istraživanja pokazuju da cimet može imati antidijabetičke efekte i pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

I šta još…

Ima stvarno puno začina koje možete koristiti u ovo pandemijsko doba na primer origano, crni biber, morač… nađite neki dobar recept i ne štedite sa začinima.

Svi ovi začini za jačanje imuniteta mogu pomoći jačanju zdravog imunološkog sistema i pripremiti vaše telo za veći imuni odgovor tokom borbe protiv infekcija. Ako ne verujete meni, pitajte vašeg lekara.