Ubacite začine, pojačajte imunitet!

Narodi širom sveta od najranijeg doba su manje ili više koristili začine kao pomoćna lekovita sredstva. Savremena medicina je za mnoge bolesti pronašla lekove, ali hrana i začini su tu od pamtiveka.

Neki lekovi protiv gripa i prehlade koje možemo kupiti u apotekama izazivaju nuspojave koje mogu uticati na varenje, nivo energije i vaš san. Ako koristite začine, nuspojave su sasvim drugačije: jela će vam biti zdravija i bićete otporniji na infekcije.

Ne zaboravite začine… Foto Pexels

Imunitet je najpre potrebno ojačati zdravim i nutritivno vrednim namirnicama, ali ne zaboravite ni začine. O namirnicama je već dosta bilo reči, ali koji začini vas čine zdravijim i manje podložnim bolestima?

Kurkuma

Prva na listi najzačina za imunitet je svakako kurkuma. Ovaj začin je moćan koliko je i aromatičan. Ima izrazito žutu boju koja potiče od kurkumina koji je moćno protivupalno jedinjenje.

U Aziji se koristi hiljadama godina i u narodnoj medicini mnogih dalekoistočnih zamalja. Kurkuma je dobra u lečenju probavnih smetnji, problematične kože, a deluje i protiv gljivica i mikroba. Ima odlična antioksidativna svojstva. U prodavnicama širom Srbije naći ćete začine na bazi kurkume: jedan od njih je i kari.

Đumbir

Kao i kurkuma, đumbir je prisutan u mnogim svetskim kuhinjama i daje puno više nego što izgleda. Poreklom iz Kine, đumbir sadrži hemikalije poznatije kao seksviterpeni koji se bore protiv virusa. Ovo antimikrobno delovanje je veoma bitno u sadašnje vreme.

Pored toga, đumbir ima i antbakterijska svojstva i pomaže kod mučnine i povraćanja. Ostale zdrave fitohemikalije u đumbiru imaju znatna protivupalna i antioksidativna svojstva. Pozitivno utiču kod jačanja imuniteta, smanjenja degenerativnih oboljenja i kardiovaskularnih stanja.

Đumbir je moguće konzumirati na bezbroj načina, kao svež ili kao mleveni suvi začin. Za početak, probajte čaj od sveže rendanog korena đumbira i limuna sa medom.

Ljute papričice

Ako ne verujete da je ljuta hrana dobra za zaštitu od mikroba, evo iznenađenja. Ljute papričice sadrže aktivnu supstancu kapsaicin, koji suzbija neuropeptid koji učestvuje u upalnim procesima.

Papričice i to one ljute prema studiji iz 2015. ojačavaju otpornost probavnog sistema protiv raznih patogena, ali i regulišu apetit i pravilan rad creva. Odlične su kao pomoćno lekovito sredstvo protiv gripa i prehlade, a sadrže i dosta vitamina C i beta karotena (protivamin A) koji su oba antioksidansi. Bilo da su sveže, ili suve, tucane vrediti probati!

Beli luk

Kladim se da ste znali da i beli lik mora biti na ovoj listi! S razlogom! Svi na svetu su od pamtiveka koristili beli luk kao začin i kao lek. Bez obzira da li je u pitanju onaj naš, sitni, srpski ili džambo kineski beli luk, obavezno ga koristite za pojačavanje imuniteta. Nemojte da razmišljate o neprijatnom zadahu, to se sve može rešiti na drugi način.

Beli luk je prema novijim istraživanjima može da smanji učestanost prehlade za čak 60%. Zna se od ranije da utiče na smanjenje hipertenzije i smanjuje oksidativni stres.

Cimet

Ključni sastojak domaće savijače sa jabukama i gomile drugih recepata, cimet se milenijumima smatra za lekoviti začin. Ojačava imunitet boreći se protiv upala, infekcija i pomaže bržem zaceljivanju rana.

Neka istraživanja pokazuju da cimet može imati antidijabetičke efekte i pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

I šta još…

Ima stvarno puno začina koje možete koristiti u ovo pandemijsko doba na primer origano, crni biber, morač… nađite neki dobar recept i ne štedite sa začinima.

Svi ovi začini za jačanje imuniteta mogu pomoći jačanju zdravog imunološkog sistema i pripremiti vaše telo za veći imuni odgovor tokom borbe protiv infekcija. Ako ne verujete meni, pitajte vašeg lekara.