Скочи на садржај

Cimet i mršavljenje

Postoji nekoliko začina za koje se može reći da su efikasni u borbi protiv masnih naslaga. To su biber, slačica, đumbir i najviše od svih njih – cimet. Cimet spada u jedan od najzdravijih začina i često je u senci drugih. Cimet ima nekoliko sjajnih karakteristika: snažan antioksidans, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže da se održi osetljivost insulina, suzbija apetit i ima antibakterijska svojstva. Iako cimet ne deluje direktno na sagorevanje masti ubrzavanjem metabolizma, posredno čini da ipak smršate.

U istraživanju rađenom 2003. godine objavljenog u medicinskom žurnalu „Diabetes Care“ osobama su davane kapsule sa cimetom u količinama od 1,3 ili 6 grama na dan što je rezultovalo smanjenjem nivoa glukoze između 18 i 29% posle 40 dana. Cimet takođe pomaže telu da kontroliše nivo šećera u krvi dok istovremeno omogućava telu da proizvodi manje insulina. Ovo posredno utiče na mršavljenje jer je hronično visok nivo insulina između ostalog zaslužan i za gomilanje masnih naslaga.

Da bi osetili uticaj cimeta, potrebno je da ga uvrstite u vašu ishranu, na primer u jogurt, kao sastojak voćnih ili mlečnih šejkova ili šta god vam padne na pamet. Najbolji efekat se postiže ako cimet konzumirate pre obroka. Na taj način ćete lakše kontrolisati vaš apetit, što u rezultatu dovodi do manjeg unosa hrane i vitkije linije. Kao što je poznato od ranije, cimet sadrži moćne antioksidante.

Upotrebom cimeta takođe spuštate LDL holesterol (loš holesterol) do 27%. Ako mislite da je upotreba cimeta idealan put  za mršavljenje –  ipak nije sasvim. U cimetu se nalazi hemijsko jedinjenje kumarin, koji u visokim dozama zaista suzbija apetit, međutim deluje nepovoljno na jetru.

Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”