Скочи на садржај

Divertikuloza i ishrana

matoristomakDivertikuloza se obično javlja kod starijih od 50 godina i predstavlja poremećaj kod kojeg se na zidu debelog creva stvaraju mnogobrojni džepovi (divertikuli). Kad se sluzokoža jednog ili više takvih džepova upali, nastaje divertikulikus. Manje je verovatno da će se pojaviti neki od ovih poremećaja ukoliko uzimate mnogo vlakana u ishrani.

Većina slučajeva divertikuloze verovatno je posledica ishrane siromašne vlaknima, a bogata rafinisanim ugljenim hidratima. Bolest se retko javlja pre 20-te godine, a prosečno oboleva više od 40% osoba starijih od 50 godina, a 50% starijih od 70 godina. Mnogi oboleli pate i od sindroma nadraženog creva.

Kada jedete rafinisanu hranu, crevni mišići moraju dodatno da se napinju kako bi pomerili lepljive suve ostatke hrane, pa povremeno može da ih uhvati grč. Raste pritisak zbog kojeg se crevo širi, a džepovi (divertikuli) se pritiskaju prema spoljašnjoj strani izbačenog zida. Ovi istureni delovi obično ne izazivaju teškoće, ali mogu da izazovu zatvor ili proliv ili uporan bol, obično s leve strane, koji ponekad ublažava puštanje gasova. Moguće komplikacije su divertikulitis (upala ili infekcija džepa), krvarenje iz naprslog džepa i zaplet creva.

Prevencija divertikuloze pravilnom ishranom

Divertikuloza je retka u zemljama u kojima normalna ishrana sadrži dovoljno vlakana. Ni Vi je nećete dobiti ako počnete da se tako hranite. To znači da treba da jedete više voća i povrća, kao i koštuničavo voće i semenke (koje morate dobro da sažvaćete). Osim toga, birajte jela od integralnih žitarica, a ne od belog brašna ili belog pirinča. Nemojte dodavati pšenične mekinje i druga nerastvorljiva vlakna u ishranu, jer mogu da nadraže creva. Kod ishrane bogate vlaknima potrebno je i mnogo tečnosti. Trebalo bi da unosite osam čaša vode dnevno. Još jedan važan način u sprečavanju bolesti je svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću. Time se masiraju creva i sprečava zatvor, koji je važan faktor rizika kod divertikulitisa. Uzimanje svežeg belog luka sprečava nenormalnu bakterijsku aktivnost i tako može da doprinese sprečavanju divertikulitisa.

Dok vas boli, pustite da se debelo crevo opusti tako što ćete izbegavati mlečne proizvode (osim jogurta) i hranu od pšenice i drugih žitarica. Možete da jedete zobenu kašu od zobi koja je stajala potopljena preko noći, a kuva se u sojinom mleku. Jedite povrće, supe, pire od jabuka, ribu, mahunarke. Vratite se na normalnu ishranu kada se siptomi povuku. Za dugoročno zdravlje creva uzimajte jednu kašiku orahovog, maslinovog ili lanenog ulja dnevno, čime ćete uneti u organizam esencijalne masne kiseline koje pomažu suzbijanju upala.