Скочи на садржај

Soda bikarbona i njen uticaj na organizam

Soda bikarbona  (NaHCO3, natrijum bikarbonat, natrijum hidrogenkarbonat, aditiv E500) je neorganska hemikalija koja ima pozitivan uticaj na organizam. Već dugo su poznata svojstva sode bikarbone u čišćenju kuće i uklanjanju neugodnih mirisa. Soda ima neverovatno veliku primenu i sastavni je deo raznih preparata, pa i hrane koju jedemo.

Soda bikarbona se u ishrani koristi kao aditiv E500 i daje baznu reakciju, pa se često koristi za neutralisanje kiselina. Ako ste čuli od komšinice da je dobro koristiti sodu bikarbonu sa recimo sirćetom, tu malo zastanite, jer jedno poništava drugo. Neutralisanjem kiseline pomoću baze nastaju voda i ugljen dioksid, CO2.

Farmaceutske kompanije koriste sodu bikarbonu kao jeftinu sirovinu za izradu lekova-antacida. Ako se soda bikarbona koristi kao lek protiv gorušice, treba biti jako oprezan. Soda kao baza povećava pH vrednost krvi (ide se ka baznom) istovremeno povećavajući količinu natrijuma koji direktno utiče na povećanje krvnog pritiska.

Pre bilo kakvog otpočinjanja korišćenja sode bikarbone, konsultujte se sa vašim lekarom.

pH organizma i soda

pH organizma najlakše možete saznati analizom urina. Ako je manji od neutralnog (kiseo), svakako je za preporuku upotreba baznih namirnica odnosno onih koji daju baznu reakciju organizma. Soda bikarbona (pola kašičice) se tada može unositi potpuno otopljena u čaši vode (ukoliko nemate kardiovaskularne bolesti) i pomoći da neutralištete kiselost organizma. Dva puta dnevno je sasvim dovoljno.

Upotrebom sode bikarbone pospešujete prokrvljenost i dovod kiseonika u tkiva i organa, a tako i eliminaciju toksina iz organizma.  Ako koristite sodu bikarbonu, potražite je i u tabletama, mogu se naći u apotekama.

Soda bikarbona je dobro prirodno lekovito sredstvo, međutim kao i kod svake druge terapije neophodno je napraviti pauzu. Ako pijete sodu bikarbonu sa vodom dve nedelje, obavezno napravite pauzu.

Soda bikarbona u borbi protiv bolesti

Rađena su mnoga istraživanja o uticaju sode bikarbone na razne bolesti. S obzirom da tumori, rak, gljivična oboljenja, kardiovaskularne bolesti, pa čak i dijabet vole kiselu sredinu (zakiseljen organizam), neutralisanjem te kisele sredine neotrovnom bazom poput sode bikarbone se pomaže u borbi protiv ovih bolesti. Farmaceutske kompanije sva istraživanja uglavnom nazivaju besmislicama, ali postoje lekari koji imaju impresivne rezultate u lečenju pacijenata korišćenjem ove nadasve jeftine supstance.

Poznato je da savremena ishrana pogoduje zakiseljavanju organizma, na koji negativno utiču i stres i neki lekovi. Promena načina ishrane i uvođenje baznih namirnica pogoduju prevenciji ili izlečenju od pomenutih bolesti. Optimalan pH organizma je neutralan do blago alkalan (bazan), nikako kiseo. Sveže povrće i neprerađene namirnice imaju alkalan pH, pa se preporučuju za alkalizaciju organizma. Brza hrana i industrijski prerađena hrana zakiseljavanju organizam.

Kandida, kao jedna uporna gljivica, može se uspešno držati pod kontrolom upotrebnom sode bikarbone. Ona voli kiselu sredinu i hrani se šećerima.

Soda bikarbona je dobro pomoćno sredstvo i pomaže lakšoj probavi (protiv nadimanja, gasova, bolova u želucu), ali je dobra i protiv podrigivanja.

Mere opreza

Soda bikarbona može biti veoma korisna ali je veoma bitno da se ne preteruje u njenoj upotrebi. Nije primereno davati sodu bikarbonu deci do pet godina, kao i obolelim od hipertenzije, bolesti bubrega, srca i jetre. Trudnice i dojilje i osobe sa hroničnim bolestima svakako moraju da se posavetuju sa svojim lekarom. Ako se soda sasvim ne otopi u vodi, može izazvati jake bolove u želucu.

Sve u svemu ako želite da budete zdravi bitno je da se hranite zdravo, izbegavate masnu ishranu i praktikujete zdrave navike (fizičke aktivnosti).