Скочи на садржај

Zašto je kandida loša?

Kandida – mala ali uporna gljivica

Infekcija kandidom (kandida /candida) je gljivična infekcija koja se javlja kako kod ljudi tako i kod drugih sisara oslabljenog imuniteta. Postoje različite vrste gljivica kandide, i mnoge od njih žive sasvim normalno na površini kože i u telu, ne stvarajući nikakve probleme organizmu domaćina. Problem nastaje kada se kandida toliko razmnoži da počinje da izaziva odgovarajuće zdravstvene probleme.

klooopa

Crevna flora, pored ostalog, takođe sadrži mnoge vrste kandide, a jedna od njih je i Candida albicans. Sistemska infekcija kandidom u krvotoku i glavnim organima je veoma retka pojava. Infekcija kandidom se pospešuje neodgovornim konzumiranjem antibiotika, koji po pravilu uništavaju (samo) loše i dobre bakerije, omogućavajući da se kandida bolje razvija. Dijabetes je drugi faktor rizika od infekcije kandidom, kao i mnoga druga stanja i bolesti kod kojih je imuni sistem oslabljen. Infekcija kandidom može pospešiti gojaznost, pojačati osećaj umora, iscrpljenosti, ali lekari ove simptome obično ne povezuju sa kandidom.

Kako joj doskočiti?

Gde se kandida najčešće javlja? U usnoj duplji, jednjaku, crevima, mokraćnoj bešici i genitalijama. Najveći problem kandida pričinjava kada se javi u crevima. Zašto je onda kandida loša? Zato što je kandida oportunistička gljivica koja koristi oslabljen imunitet i razmnožava se i pravi zdravstvene probleme. Ti problemi su u toksini, otrovne materije koje proizvodi kandida, a protiv koje se imuni sistem bori. U toj borbi  oboleli osećaju malaksalost, glavobolju, depresiju, nadimanje i imaju bolove i grčeve u stomaku.

Moderna ishrana u poslednjih nekoliko decenija koja se bazira na prerađenoj hrani i slatkišima je, pored zloupotrebe antibiotika, takođe jedan od krivaca, a utiče i na pojavu raznih drugih bolesti poput dijabetesa i gojaznosti. Drugi faktori rizika od kandide su upotreba oralnih kontraceptivnih sredstava, korišćenje alkohola i droge i stresne situacije. Pojedini pacijenti od infekcije kandidom su jako osetljivi i na gluten.

Kandida se leči i ishranom

U ishrani pritiv kandide treba da izbegavate SVE što podstiče rast gljivica i što može da oslabi imunitet:

 • Šećer: beli, žuti, med, sirup, slatko, čokolada, saharoza, dekstroza, fruktoza, melasa, malteks, veštački zaslađivači, itd.
 • Alkohol: pivo, vino, žestoka pića, likeri, itd.
 • Žitarice i sve što sadrži gluten: hleb i peciva, kvasna testa, makarone, pšenica, ovas, raž, beli pirinač, kukuruz, itd.
 • Voće: sveže, sušeno, konzervirano, voćni sokovi, itd.
 • Orašasto / jezgrasto voće: kikiriki, indijski orah, pistaći itd.
 • Povrće: krompir, šargarepa, ren, rotkvice, cvekla, grašak i sve leguminoze, bundeva, itd.
 • Pečurke: tartufi, šampinjoni, itd.
 • Meso: svinjetina i prerađevine, slanina, naresci, salama, viršle, paštete itd.
 • Mleko: sir, mleko, pavlaka, kremsir, surutka, tofu sir, sojino mleko, pirinčano mleko, itd.
 • Aditivi: limuntus, gotovo sve što ima znak E- *** na pakovanju.
 • Pića: kafa, crni i zeleni čaj, gazirana pića, kola, energetska pića, sportski napici, sveži sokovi, sirće osim jabukovog itd.
 • Ulje: kikirikijevo, sojino, kukuruzno itd.
 • Ostalo: kečap, majonez, senf, ren, soja sos, prelivi za salate, itd.

Infekcija kandidom je takvo stanje koje vas sprečava da se ujutru probudite jaki, zdravi i puni energije. Na sreću, ovo stanje se može popraviti kako lekovima, tako i zdravom izbalansiranom ishranom. Eliminišite faktore rizika promovišući zdrav život. Verujte da vredi.

3 мишљења на „Zašto je kandida loša?“

  1. Nije potrebno toliko toga izbaciti- dovodi se narod u zabludu. Ja lecim kandidu i polovinu ovoga mogu da jedem.

Затворено за коментаре.