Скочи на садржај

Kokosov šećer – prirodna zamena za beli šećer

Kokosov šećer? Za nekoga ko nije još čuo za kokosov šećer verovatno će pomisliti da se radi o nečemu “poput repinog ili trščanog šećera”, dakle, nešto sa puno kalorija i vrlo malo ili nimalo hranjivih materija. E, pa nije baš tako.

Foto: www.fornatura.rs

Običan beli kristal šećer je jedna rafinisana nutritivno bezvredna “osnovna životna” namirnica, jer sadrži isključivo saharozu, dakle, energiju, koja u metabolizmu čoveka može da dovede do dijabetesa, gojaznosti, karijesa, ali i visokog holesterola, pritiska, bolesti srca i čega sve ne. Neki ga nazivaju i “bela smrt” podred soli, belog brašna i masti. Ja ga neću tako nazvati, jer direktno ne izaziva smrt, ali sasvim je jasno da nije zdrava namirnica. Kao što vidite u marketima, beli šećer je svuda, i nije zabranjen, osim u odeljku gde obično stoji hrana za dijabetičare. Sladak je, stvara određenu zavisnost i sve teže ga je izbeći.

Ako uporedimo sadašnje vreme i ono od pre nekih vek ipo, jasno je da je broj najgorih bolesti prema broju stanovnika značajno u porastu, kako je rasla upotreba belog šećera. Nekada davno je šećer bila veoma cenjena retka stvar, stvar prestiža. Danas je sasvim suprotno, ima ga svugde i veoma je jeftin. Rafinisanjem šećer gubi sve nutritivno vredne sastojke, dok ne ostane gotovo čista saharoza. Da li imamo alternativu?

Kokosov šećer

Za razliku od savremenog rafinisanog belog šećera, kokosov šećer je poznat već pet hiljada godina u Aziji, gde se i dalje veoma puno upotrebljava i ceni. Dobija se prikupljanjem nektara iz cveta kokosove palme i kuva dok ne ispari sva voda (iz nektara) i dobije prirodan kokosov šećer. Ne dodaju se aditivi, niti bilo kakva hemija, jer za time nema nikakve potrebe jer je proces dobijanja toliko prost, a proizvod potpuno organski.

Testovi koje je sproveo Filipinski Institut za istraživanje hrane i ishrane (Food and Nutrition Research Institute of Philipine), otkrivaju da kokosov šećer ima prirodno nizak glikemijski indeks GI 35, u poređenju sa većinom drugih komercijalnih šećera, kao što su beli rafinisani šećer sa GI 68, Med 60 ili grožđani šećer 100.

Kokosov šećer je potpuno prirodan izvod minerala (gvožđe, magnezijum, cink i drugi) i vitamina B kompleksa (B1, B2, B3 i B6). U poređenju sa prirodnim smeđim šećerom, kokosov sadrži duplo više gvožđa (2,3 mg/100 g), četiri puta više magnezijuma i čak 10 puta više cinka (2 mg/100 g).

Kokosov šećer možete pronaći u svim bolje opremljenim bio-radnjama i trgovinama u Srbiji, a uvoznik i distributer je Fornatura. Ovaj šećer ima granulastu, meku strukturu, prirodnu slast sa ukusom karamela.

Foto: www.facebook.com/fornatura.rs

Može se koristiti u istom odnosu prema belom šećeru, (1:1) u kulinarstvu i poslastičarstvu. Naravno, kao prirodan zaslađivač se može upotrebljavati i za zaslađivanje čajeva, kafe, limunade, itd.

Upotreba kokosovog šećera

S obzirom na nizak glikemijski indeks kokosovog šećera, preporučuje se umesto belog šećera kod prevencije bolesti srca, povišenog nivoa holesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, i gojaznosti.

Nizak glikemijski indeks omogućava da se fiziološka apsorpcija odvija sporije i ravnomernije i time osigurava trajnu energiju bez kolebanja glukoze, to jest bez uspona i padova koji su često karakteristični za brzo svarljive namirnice sa visokim glikemijskim indeksom.

Dobar je izbor i kod gojaznih osoba, poslovnih ljudi, studenata, sportista i svih ostalih koji vode računa o zdravom načinu života.

Ukoliko vas je ovaj tekst zainteresovao da probate ovu prirodnu zamenu za šećer, a nemate ga u kuhinji, evo malog iznenađenja. U saradnji sa Fornatura d.o.o nagrađujemo 10 (deset) čitalaca sa paketićem kokosovog šećera od 100 g. Potrebno je da (ako već niste) lajkujete našu FB stranu, podelite ovaj članak na FB i tamo eventualno date Vaš komentar, a takođe lajkujte i FB stanu Fornatura. Nagrađenima će paketić stići na kućnu adresu, pa istraživanje slatkog ukusa kokosovog šećera može da počne.

Želimo vam sreću, dobro zdravlje i sladak život :)

2 мишљења на „Kokosov šećer – prirodna zamena za beli šećer“

Затворено за коментаре.