Скочи на садржај

Kombuha: magični eliksir

Šta je kombuha?

Kombuha ili kombucha je gljiva koja već decenijama u svetu važi za svojevrsni eliksir vitalnosti u Aziji i Evropi. Kombuha je kod nas došla iz Rusije, a dalje iz Evrope se proširila na ceo svet. Pripisuju joj se velike zasluge: osnaživanje imuniteta, delovanje protiv anemije, usporavanje procesa starenja i još ponešto. Neki izvori govore i o tome da kombuha ima antikancerogeno dejstvo. Ipak, takve tvrdnje nisu naučno utemeljene i treba ih uzeti sa rezervom.

kmbha1
Kombuha fermentira u tegli sa čajem. Gornji sloj: “mlada gljiva”,  donji sloj: “stara gljiva”.

Kombuha je sluzava gljiva koja se uzgaja u čaju i u svom sastavu sadrži i korisne bakterije. Kombuha kao medij u kojem se razvija i hrani koristi šećerom zaslađeni zeleni ili crni čaj u koji otpušta svoja lekovita jedinjenja koja stvara. Taj čaj u kojem je kombuha rasla je ono lekovito sredstvo o kome je reč. Na tržištu možete naći i kombuhu (čaj) u flašama od 0,5 i 1 L, a kombuhu i samostalno možete uzgajati kod kuće u tegli. Kombuha sa police vašeg najbližeg biošopa je pod pritiskom, jer kombuha svojim rastom otpušta i ugljendioksid.

Kombuha sadrži obilje hranjivih i lekovitih nitrijenata: glukozu, fruktozu, vitamin C, vitamine B kompleksa (vitamin B1 = tiamin, vitamin B2 = riboflavin, vitamin B3 = niacin, vitamin B5 = pantotenska kiselina , vitamin B6 = piridoksin, vitamin B9 = folna kiselina, vitamin B12 = kobalamin, vitamin B15 = pangaminska kiselina), glukuronsku kiselinu, glukonsku kiselinu, veći broj aminokiselina i neke voćne kiseline.

Kombuha i njena lekovitost

Kombuha ima veoma izražena lekovita svojstva zbog bogatog sadržaja nutrijenata. Iskustva korisnika kazuju da kombuha ima pozitivne rezultate u regulisanju krvnog pritiska, holesterola,  protiv depresije, teskobe, staračke demencije, bolesti jetre, lakšeg zarastanja rana, a imunitet postaje snažniji. Uravnotežuje probavu, smanjuje opstipaciju, ubrzava metabolizam, deluje antibakerijski, otklanja umor i stres i pozitivno deluje na kožu i kosu.

Kao meru opreza trebalo bi istaći da se kombuha ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa čirom.

Azijski narodi (Japan, Kina,..) smatraju da čaj od kombuhe može da vam vrati mladost i krepkost i da vam produži život. Da li ovo drevno verovanje ima osnova, ostaje da se vidi, ali iskustva definitivno idu u tom smeru.

Kako se priprema čaj od kombuhe?

Kombuha gljiva nastaje kada se vinski kvasac iz komine pri preradi grožđa u vino sjedini sa sirćetnim bakterijama koje se nalaze u vazduhu. Ako želite da uzgajate kombuhu, sigurno nećete početi od samog izvora, već ćete nabaviti već formiranu gljivu, kombuhu, od odgajivača ove gljive iz vašeg susedstva. To je dakle, sluzava “palačinkasta stvar”, koju možete lako uzgajati u nekoj većoj tegli kod svoje kuće.

  1. Prvo skuvajte čaj: u 1 L ključale vode stavite 2 kašičice najbolje zelenog ili crnog čaja, a može i nekog trećeg isključivo biljnog, dakle ne aromatizovanog čaja. Ostavite čaj malo da se prohladi, nekih 15 minuta.
  2. U malo prohlađeni čaj dodajte 60 g šećera, što je otprilike 4 supene kašike. Promešajte čaj i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
  3. U čistu staklenu teglu ili neku drugu posudu (staklenu ili porcelansku) sipajte čaj i dodajte gljivu kombuhu (ispranu sa malo mlake vode) i dodajte malo tečnosti (čaja) u kojoj je ranije bila (recimo pola čaše, 1 dl)
  4. Pokrijte teglu čistom krpom ili gazom i obezbedite gumicom da bi gljivica mogla da se razvija i ostavite teglu na toplom mestu, zaštićenom od sunca, 8-12 dana. Za to vreme je ne pomerajte. Ukus kombuhe sa 10 dana (zavisi i od toplote prostora u kojem je tegla) treba da bude blad i sladunjav. Ako želite da napitak bude slađi, onda neka period fermentacije bude 8 dana, a ako želite jači ukus koji je kiseliji, onda ga produžite na 12 dana, a u tom slučaju je on manje blagotvoran. Veoma jak i kiseo ukus nije za upotrebu.
  5. Ako je gljiva pala na dno tegle, na vrhu će se stvoriti nova, mlada gljiva. Drvenom ili plastičnom kašikom uzmite gljivu (dok god je svetle boje) i 10 % tečnosti za novi napitak. Gljiva ne sme da bude tamna, tada nije za upotrebu, tada uzmite mladu gljivu kombuhu (sa vrha tegle) za dalji “rad”. Vremenom se stvara sve veća količina gljive, pa se može napraviti i više čaja.
  6. Ostalu tečnost sipajte u staklenu flašu i zatvorite je. Napitak možete piti do 3 puta po 1 čašu (2dl), dnevno.

Kada počinjete da pijete napitak od kombuhe, možda ćete osetiti male tegobe, ali to je normalno, tada samo smanjite unos i posle kada se sve vrati na normalu nastavite kao na početku. Najblagotvorniji je napitak od kombuhe koji je blagog sladunjavog ukusa.

Da li je kombuha napitak stvarno magični eliksir ili ne, nauka nam verovatno neće uskoro dati odgovor. Da je kombuha napitak zdrav, to su dokazali mnogi koji su je probali. Ko zna, možda ćete i vi biti jedan od njih.