Скочи на садржај

Kokos: od oraha, vode, mleka i brašna do ulja

Kada u radnji tražimo kokos, prva asocijacija većini je kokosovo brašno, dok o ostalim proizvodima kokosove palme i ne razmišljamo. Kokosova palma raste u tropskim krajevima, najviše na obalnim područjima Tihog i Indijskog okeana. Kokosova palma je višenamenska biljka.

kokosov_orahPlod palme je kokosov orah, koji sadrži kokosovu vodu, koja je bogato mineralima, u prvom redu kalijumom. Kokosovo mleko se dobija od kokosove vode i mesnate bele unutrašnjosti. Kokosov orah je sirovina i za dobijanje ulja, ali i finog brašna koje se naziva “korpa” a služi kao brašno za hleb i peciva na Šri Lanki.

Kokosov orah

U našim prodavnicama nećete naći svež kokosov orah, već ukoliko imate sreće, naletećete na potpuno zreo, braon boje veličine većeg grejpfruta. Kada birate orah, promućkajte ga i ako čujete tečnost, pogledajte ga spolja da nema plesni, ni oštećenja. Orah je veoma teško razbiti, ali ako prihvate izazov, možete to učiniti na nekoliko načina. Pre bilo kakvog loma, posmatrajte oblik kokosovog oraha. Sa strane gde je rastao na palmi postoje tri tačkice pa napravite jednu ili dve rupe kroz njih debljim ekserom ili šrafcigerom i izvucite kokosovu vodu. Ona je kod svežih, zelenih kokosovih oraha vrlo ukusna i osvežava organizam, a ima sastav koji veoma podseća na krvnu plazmu.

Samu ljusku možete slomiti ili udaranjem oraha o čvrstu podlogu, korišćenjem satare, sekire, većeg čekića. Kada razbijete ljusku, potrebno je odvojiti nju od bele mesnate unutrašnjosti. Slično prethodnom, raskomadajte orah na više komada, a unutrašnjost odvojite nožem. Ako je orah svež, unutrašnjost je potpuno bele boje. Ukoliko nađete manji deo koji je žućkast, odstranite ga, jer to nije za jelo, jer je buđavo.

Kokosova voda, mleko i brašno

kokos2Sveži, zeleni kokosov orah kojeg kod nas teško možete naći u sebi sadrži kokosovu vodu koja je prava mala riznica lako svarljivih ugljenih hidrata i elektrolita i odličan je izbor kod svih sportista i rekovalescenata. Nažalost, voda starih kososovih oraha nije na nivou prethodne, ali onako sladunjava ima šmek na kokos.

Kokosovo mleko se pravi tako što se raskomadana bela mesnata unutrašnjost kokosa stavi u blender,  nalije vrelom vodom i tako što više usitni, a posle toga procedi kroz višeslojnu gazu i krpu. Industrijsko kokosovo mleko u konzervi se takođe može naći u prodaji, ali je uvek bolje napraviti sveže.

Kokosovo brašno se dobija mlevenjem i sušenjem bele mesnate unutrašnjosti kokosovog oraha i to je onaj deo kokosovog oraha koji svi mi prepoznajemo na nekom kolaču ili torti.

Kokosovo ulje

Coconut oil.Kokosovo ulje se u našim trgovinama može naći u dva oblika: kao devičansko ceđeno kokosovo ulje i rafinisano kokosovo ulje. Naravno, devičansko je kvalitetnije i skuplje, a pored prehrambene uloge, mnoge žene ga koriste i u kozmetici. Devičansko kokosovo ulje tek na preko 23-24 °C prelazi u tečno stanje, a ispod toga je čvrsto, bele boje.  Ono je puno fitohemikalija i ima karakterističan ukus kokosa, onako blag, ne suviše jak. Rafinisano kokosovo ulje obično nema nikakav miris ni ukus kokosa, a cenom i kvalitetom je znatno ispod devičanskog.

Kokosovo ulje u svoju ishranu možete unositi baš kao i druga devičanska ulja, recimo u salati ili pirinču, uz milk šejkove i muslije ili možete pržiti povće na njemu. Jedna mera opreza ipak mora da postoji, naime, kokosovo ulje sadrži holesterol, dakle zasićene masnoće (čak 92% su zasićene masne kiseline), pa je potrebno da ga izbagavaju osobe koje imaju povišene vrednosti holesterola. Kokosovo ulje je otpornije od drugih ulja i dugo se može koristiti pre nego što užegne.