Скочи на садржај

Artritis i ishrana

arrArtritis je pojam pod kojim se svrstava više od stotinu bolesti. Zajednički simptom su im ukočenost i bol u zglobovima, što u nekim slučajevima može i da im ograniči pokretljivost.

Bol u zglobovima može biti izazvan povredom, stanjem kao što je reumatoidni artritis, preosetljivošću na pojedine namirnice ili infekcijom. Glavne vrste artritisa su:

  • Osteoartritis
  • Reumatoidni artritis
  • Infektivni artritis
  • Giht

Osteoartritis

Je promena koja nastaje usled istrošenosti hrskavice kojom su obloženi zglobovi, i to obično jače opterećeni zglobovi kao što su koleno ili kuk. Tada se u zglobu može nakupiti višak tečnosti, što izaziva otok, bol i smanjenu pokretljivost. Ovaj artritis je češći kod osoba starijih od 60 godina, a od njega boluju žene tri puta češće nego muškarci.

Reumatoidni artritis

Je posledica upale zblobne čaure, a na kraju i hrskavice. Oboleli zglobovi oteknu, ukoče se i bole. Kod osobe koje boluju od ove vrste artritisa uobičajena imuna reakcija, kojoj je inače cilj da zaštiti telo od infekcije, okreće se protiv obloge zgloba. Bolest obično počinje od prstiju ka rukama, ručnog zgloba i prstiju nogu. Sklonost ka reumatoidnom artritisu može da bude nasledna a pokreće ga jedan ili više od nekolicine njegovih uzroka. Kod nekih osoba koje boluju od ove bolesti primećuju se i dodatni simptomi, kao što su malaksalost, anemija, loša cirkulacija i problemi s tetivima, očima i štitnom žlezdom. Bolest uglavnom počinje u mlađem ili srednjem dobu, a kod žena se javlja dva do tri puta češće.

Infektivni artritis

Nastaje kada upalu izazove neka bakterijska infekcija bilo da bakterija uđe u ranu, bilo da se infekcija pojavi bilo gde u telu, na primer tuberkuloza, gonoreja ili infekcija mokraćnih puteva.

Giht

Izaziva akutne napada bola u zglobovima, a posledica je visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi (kao otpadnog proizvoda), što je uzrok stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Visok nivo mokraćne kiseline može biti izazvan zastojem rada bubrega. Često je bolešću pogođen samo jedan zglob, obično na nožnom palcu. Pri napadu zglob pocrveni, užari se i jako boli. Giht je deset puta češći kod muškaraca, a kod žena se uglavnom javlja tek posle menopause.

Hranom protiv artritisa

  • izbegavajte višak kilograma jer time samo dodatno opterećujete zglobove;
  • zglobovima i imunom sistemu obezbedite potrebne hranljive materije

Ovo ćete ostvariti tako što ćete odabrati zdrav način ishrane, s mnogo voća i povrća. Esencijalne masne kiseline iz plave ribe (kao što su haringa , sardela i losos), koštuničavog voća, semenki (naročito lanenih) i integralnih žitarica posebno su korisni u smanjenju upalnih procesa;

  • izbegavajte pušenje,  alkohol, stres, pojedine namirnice, na primer pšenično i  druge vrste brašna, crveno  meso, šećer, životinjske masnoće, so, kafu, mleko i mlečne proizvode i krompir.

Paradajz, paprika i patlidžan kod nekih osoba mogu da podstaknu razvoj artritisa.

Posebni saveti za Giht

Uz savete koje sam do sad navela, pokušajte da primenite i sledeće mere kako biste otklonili bol u zglobovima koji dolaze od gihta:

  • omega 3 masne kiseline smanjuju upalu, pa svakodnevno jedite plavu ribu, jer je ona bogat izvor dve takve masne kiseline: eikosapentenske (EPA) i dokosaheksenske (DHA).
  • Jedite mnogo namirnica s visokim sadržajem beta karotena (narandžasto i žuto voće i povrće), vitamin C (agrumi), vitamin E (biljno ulje, koštuničavo voće, semenke, mahunarke i žumance, odnosno uzimajte vitamin E kao dodatak ishrani) i selena (integralne žitarice, riba i koštuničavo voće);
  • jedite trešnje i bobičasto voće, na primer borovnice. To je odličanizvor proantocijanida, materije koja pomaže smanjenje upale zglobova izazvane gihtom.
  • ako pijete alkohol, smanjite piće ili ga se potpuno odreknite.