Скочи на садржај

Šta predškolska deca treba da jedu?

Ishrana dece u predškolskom uzrastu: zabavno voće i povrće

Deca vole igru, oblike i boje. Ishrana dece u predškolskom dobu je takva da ona kroz igru, boje i oblike (najviše voća i povrća) upoznaju svet. Svo to divno raskošno voće i povrće  utiče na znatiželju klinaca i klinceza pa nam je posao u edukaciji o zdravoj ishrani nešto pojednostavljen. Iskoristite dečji entuzijazam da bi uključili dete u sve faze ishrane: od kupovine, čuvanja do pripreme hrane.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net
Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Kada poželite da odete u supermarket, učinite to sa detetom i odmah idite do odeljka sa voćem i povrćem dok dete ne izgubi interes i ne umori se. Gledajte da zaobiđete namirnice koje dete mogu privući, a koje se ne mogu klasifikovati kao zdrave. Dođite do voća, dajte i detetu da drži, gleda i miriše plodove. Pitajte ga koje boje su mu najzanimljivije, koji oblici i tražite da odredi omiljeno voće ili povrće. Ako već ima omiljenu namirnicu, igrajte se igre “ko će pre da je nađe”. Zajedno istražujte male i velike jabuke, male i velike šargarepe i razgovarajte o ukusima.

Predškolska deca su radoznala i kada pravite neko jelo ona vole da budu u blizini. Čak i trogodišjnaci mogu da vam pomognu na primer da istresu salatu u činiju ili iscede isečen limun ili odlome oguljenu bananu. Kada im dozvolite sve to, ovako, kroz igru, oni odjednom “postaju važni” i ta pažnja im godi.  Baš kao što potrošačima godi da vide uređene police sa proizvodima u radnji, tako i deci godi da vide razno voće i povrće na stolu, čime se mnogo povećava šansa da će nešto od toga završiti i u njihovom tanjiru. Imajte na umu da su oni mali i da vole manje plodove više nego velike, jer ih tako mogu držati i lakše jesti. Zato na sto stavite male šargarepe, grožđe, kajsije, pre nego vešto veliko što oni neće moći jesti.

dete-banana
Foto: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Nije isto pripremati za dete i za odraslog. Deci treba dati šarenilo boja i oblika, dok mi odrasli o tome retko i razmišljamo kada jedemo kod kuće. Naravno, to nas uvek sretne kada jedemo negde napolju, jer je aranžiranje namirnica takođe važno. Vi sigurno ne obožavate voćni jogurt od ananasa, ali vašem klincu to može biti ekstra zabavno.

Naučno je dokazano da gotovo sve što volite kao odrasli (u ishrani) ste naučili kao dete. Zato uživajte i vi u prvim koracima koje vaš mališan pravi upoznajući hranu koja je zdrava. Kada dete jede nešto, i vi to jedite jer ćete tako pokazati detetu da je to dobro i zdravo. Deca najbolje uče ugledajući se na mamu ili tatu.

Bogatstvo voća i povrća osim vitamina i minerala, deci obezbeđuje i neophodna biljna vlakna. Njih ima i u žitaricama i pahuljicama koje deca takođe vole. Dakle, potrudite se da ishrana dece – predškolaca bude nutritivno vredna, a količine će dete lako prilagoditi uzrastu i potrebama. Dete u ovom uzrastu treba podsticati da se aktivnije uključe u fizičku aktivnost kroz igru umesto da sede ispred TV-a ili računara i na njemu se igraju.

Mleko, sir, meso…

Najbolje mleko za predškolce je ono obogaćemo vitaminima A i D. Deca se u ovom dobru najviše razvijaju i potrebe za kalcijumom za kosti i zube su velike, a mleko i mlečni proizvodi su prvi koji ovo obezbeđuju. Dajte deci jogurt, može i voćni, kisleo mleko, sir. Izbegavajte da dajete deci topljeni sir, jer takav sir je pun aditiva. Umesto njega, dajte mu mladi sir ili sveži sir koji obezbeđuju maksimum kalcijuma bez soli za topljenje, fosfata i drugih hemikalija.

Meso obezbeđuje neophodne belančevine za pravilan rast i razvoj organizam. U ovom poriodu deca imaju drugačiji pogled prema životinjama od odraslih, jer ne znaju odale to dolazi. “Mama šta je to piletina?”, može vas pitati dete, pa ako mu objasnite da je to malo slatko pile koje kljuca zrno, dete može odbiti da jede jer je možda gledalo program ili crtani o pilićima. Pitanja mogu biti i teža. Ne ulepšavajte istinu. Jednostavno objasnite deci da postoje domaće životinje koje uzgajamo da budu naša hrana, kao i da postoje druge životinje koje se ne jedu.  Ovo je samo faza u razvoju dece koja prolazi i nikako ne pravite “frku” već istinito objasnite deci da je to hrana.

Kada postavljate meso na tanjir, neka deca preferiraju da to budu sitniji komadi, bez obzira na vrstu mesa. Kada dete počne da samo jede, onda nema problema vezanih za izbirljivost. Ukusi koje deca vole su blagi, dakle, ne toliko začinjeni, slani i teški kao što vole odrasli. Obično deca najviše vole dinstano meso, jer na taj način meso nije suviše tvrdo, a ima lep ukus.

Bilo kako bilo, ne nagrađujte decu da bi pojeli ovo ili ono, jer slatkiši sigurno nisu najbolji način da vaše dete nauči pravilnoj ishrani. U ishrani dece u predškolskom uzrastu sokovi i bezalkoholna pića su potpuno nepotrebni.