Скочи на садржај

Ishrana u trudnoći

trudnocaTrudnoća je vreme u životu svake buduće majke kada njeno telo počinje da se menja i to brzim tempom. Ako se setimo saveta naših baka čućete da je to vreme kada trudnice treba da jedu za dvoje. U današnje vreme ovaj savet sigurno se ne preporučuje, jer potrebe buduće mame i bebe ne mogu biti jednake. Struka kaže da je dovoljno da se trudnice hrane normalno uz dodatnih 300-400 kalorija. Za trudnice je veoma bitno da znaju šta treba da jedu da bi iznele svoju trudnoću na najbolji način.

Zdrava ishana je ono što u velikoj meri utiče na rast i razvoj fetusa, kao i na snižavanje komplikacija u trudnoći. Od tri grupe namirnica, trudnicama se preporučuje da ih konzumiraju u odnosu 10 % belančevine, 35 % masti i 55 % ugljeni hidrati.

Izbegavajte prazne kalorije. Izaberite hranu od celog zrna, a visokokaloričnu hranu zamenite sa onom koja ima manju energetsku a veću nutritivnu vrednost.

Trudnicama je u proseku potrebno oko 1500 mg kalcijuma svaki dan. Ova količina kalcijuma je dovoljna da se dete pravilno razvije, a istovremeno spreči gubitak gustine kostiju kod majke. Nažalost, veliki broj trudnica ne konzumira dovoljno kalcijuma u toku trudnoće. Ako birate hranu koja sadrži dosta kalcijuma, odlučite se za tofu, lososa, zeleno lisnato povrće i naravno – mlečne proizvode.

Gvožđe je takođe veoma bitno, jer se volumen krvi kod trudnica povećava. Zato ubacite u vašu ishranu ribu, živinsko meso, jaja, zelenolisnato povrće-brokoli, spanać, musli, ali i suplemente gvožđa. Naravno, nije dovoljno samo uneti dovoljno gvožđa, važno je što više ga asporbovati. Pojedine namirnice podstiču apsorpciju gvožđa a to su one bogate vitaminom C. Čaj i kafa mogu da utiču na apsorpciju gvožđa, ali i na srčani ritam ploda, pa veoma oprezno sa njima. Prevelika upotreba suplemenata gvožđa može da utiče na pojavu konstipacije (zatvora).

Folna kiselina je neophodna za pravilan razvoj fetusa. Preporučuje se uzimanje 400 mikrograma folne kiseline svaki dan dva meseca pre začeća i prva tri meseca u toku trudnoće kako bi u velikoj meri sprečili implikacije u razvoju. Ubacijte u vaš jelovnik dosta zeleniša, pomorandži, leguminoza, nemasnog mesa i džigerice. Naravno, postoje i suplementi folne kiseline ukoliko je ne uzimate dovoljno prirodnim putem.

Kao što primećujete, trudnicama se preporučuje unošenje raznih suplementa, a veoma je bitno da se o njihovoj vrsti i količini prethodno konsultuju sa lekarom koji prati njihovu trudnoću. U slučaju potrebe, lekar može da poveća ili smanji doze određenih suplemenata.

Trudnice nebi trebale da budu na restriktivnim dijetama. Preskakanje obroka ne dolazi u obzir, a količina namirnica treba da bude tolika da se očekuje blago dobijanje na telesnoj masi. Za trudnice je normalno da se u toku trudnoće ugoje 10-12 kilograma. Ako posmatramo dobijanje na težini, u prvom toromesečju normalno je da trudnica dobije 1-2 kg. U toku drugog tromesečja normalno je da dobije 300-400 grama nedeljno. U trećem tromesečju normalno je da trudnica dobije 1-3kg mesečno.

Jedite u redovnim obrocima (3 glavna i 2 užine) koji su raznovrsni i obezbeđuju sve neophodne vitamine, minerale i sprečite da vam nivo šećera naglo pada ili raste. Trudnicama je potrebno da piju dosta vode (2-2,5 litra dnevno) da bi bile dovoljno hidrirane. Alkohol i pušenje se nikako ne preporučuju, čak ni u ranoj trudnoći.

Da biste sprečili konstipaciju, jedite dosta hrane koja sadrži vlakna kao što je voće, povrće, integralni hleb, suve šljive. Voda koja pijete omekšava stolicu i takođe sprečava zatvor. Nemojte da se ulenjite. Fizička aktivnost dobro utiče na sprečavanje konstipacije, jer creva rade u pokretu, pa je plivanje ili šetnja 2-3 puta nedeljno po pola sata baš ono što vam treba.

Trudnice nebi trebalo da jedu neke vrste ribe koje sadrže živu u većem obimu: skušu, sabljarku i ribu list. Za izbegavanje su i nedovoljno kuvane namirnice i presna jaja. U cilju sprečavanja infekcija koje mogu biti naročito opasne za plod, dobro perite ruke i namirnice koje jedete u svežem stanju (povrće, voće i začini)

Ako ste trudnica i pridržavate se ovih osnovnih saveta zdrave ishrane, osiguraćete pravilan rast i razvoj fetusa. U isto vreme sprečićete nepotrebnu gojaznost, koja bi mogla da izazove zdravstvene komplikacije.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u dnevnom listu “Politika” (Spektar)

2 мишљења на „Ishrana u trudnoći“

  1. Ne bih baš preporučila veštačke zaslađivače u trudnoći, zato što mogu da štete plodu.

    Srdačan pozdrav!

Затворено за коментаре.