Скочи на садржај

Maslačak: zdravlje na dohvat ruke

Kada pomislite na maslačak, sigurno nećete razmišljati o jednoj upornoj korovskoj biljci (Taraxacum officinale), već o jednoj biljci koja vas vraća u detinjstvo. Svoju rasprostranjenost maslačak duguje tome što se raznosi vetrom i može se naći bukvalno svuda. Njegovi žuti cvetovi ulepšavaju livade i pašnjake, parkove i staze koje vode pored njih. Maslačak se koristi u ishrani, ali je takođe u narodnoj medicini našao primenu kao lekovita biljka. Koristi se gotovo svaki deo bilke: koren sa listovima, kao i cvetovi i stabljika.

Maslačak u ishrani

maslacak-salataVreme kada se maslačak (cvetovi) sakuplja je upravo u toku – od aprila do kraja maja. Listovi se beru pre cvetanja, a koren u rano proleće i ranu jesen. Mladi, prolećni listovi maslačka obiluju vitaminima i mineralima i ukusni su, za razliku od jesenjih koji znaju biti gorki i teško padaju na stomak.

Maslačak je biljka koja obiluje kalijumom, inulinom, eteričnim uljima i drugim biološki korisnim supstancama neophodnim za dobro zdravlje. Listovi maslačka sadrže oko 17% vitamina C i oko 3% gvožđa, što je znatno više u poređenju sa spanaćem. Pored toga, maslačak sadrži i vitamine A, E, vitamine B kompleksa, organske kiseline, kalijum, kalcijum, cink, natrijum, mangan, bakar i magnezijum.

U ishrani se najviše koristi list maslačka, koji deluje i diuretički, dakle, podstiče izlučivanje tečnosti. Podstiče metabolizam što je naročito važno kod dijeta i baš kao i koren potpomaže čišćenje krvi od toksina. Zbog brojnih nutritivno vrednih fitohemikalija koji sadrži, lišće maslačka se preporučuje u ishrani trudnica i žena u postmenopauzi, najbolje u obliku salata. Salata od maslačka se pravi od sasvim mladih listova koji su ubrani daleko od zagađenih područja i to naravno pre cvetanja biljke.

Omlet od maslačka

Potrebne namirnice: 2 jaja, 120 g listova maslačka, 25 g parmezana, so, biber, ulje, vlašac.

Priprema: Umutite jaja, dodajte začine, vlašac i polovinu iseckanih listova maslačka. Ostatak maslačka propržite na malo ulja. Ispržite omlet, a pri kraju dodajte proprženi maslačak odozgo i poklopite. Mera je dovoljna za jednu osobu.

Maslačak kao lek

Čaj od maslačka je dobar i protiv depresije, infekcije urinarnog trakta, dispepsije i gubitka apetita. U narodu se još koristi i kao lekovito sredstvo protiv šećerne bolesti, šuljeva, reume, gihta i ekcema i drugih kožnih bolesti.

Novija istraživanja idu u smeru da je maslačak lekovit i u lečenju kancera i regulisanju nivoa šećera u krvi. Kao i za sve drugo i u konzumiranju maslačka treba biti umeren, jer preterana upotreba može dovesti do stomačnih tegoba, osipa na koži, dijareje i drugih problema.

Koren pored toga ima ulogu u lečenju bolesti jetre, dakle, žutice, ciroze i hepatitisa, a takođe potpomaže varenje i smanjuje verovatnoću dobijanja kamena u žučoj kesi. U manjoj meri koren maslačka je i laksativ, pa se u terapiji zatvora (opsipacije) koristi i čaj od maslačka. Od maslačka se prave i sirupi protiv kašlja.

Bilo da se jede u salatama ili pije kao čaj, maslačak je blagotvorna biljka, pa mu dajte šansu, ako već niste.