Скочи на садржај

Gojaznost u menopauzi

Divljanje hormona povećava apetit

hormoni01Kako starite, možete primetiti da održavanje vaše uobičajene težine postaje sve veći problem. U menopauzi većina žena dobija na težini ili ima problem da zadrži postojeću kilažu, čak i ako pravilno jedu i fizički su aktivne. U čemu je stvar?

Raniji klimaks taloži kilograme

Menopauza se obično javlja između 45. i 55. godine života i to je vreme kada žena poslednji put ima menstruaciju.

U toku većeg dela života, žene uglavnom dobijaju na kilaži u području kukova i zadnjice. Kada žena dođe do prelaznog stadijuma ka menopauzi koji se naziva perimenopauza, u kojoj ciklus postaje neregularan, masne naslage se obično grupišu u području stomaka. To je signal da sledi menopauza, u kojoj možete očekivati značajne promene. Žene koje ranije ulaze u menopauzu brže dobijaju na telesnoj masi. Dobra vest je da se borba sa kilogramima obično završava kada napunite 60 godina.

Razlog za dobijanje na masi treba tražiti u hormonima. Nivoi ženskih polnih hormona se u ovom vremenu menjaju, što naravno utiče na apetit i na način kako vaše telo skladišti masti. S obzirom da jajnici u ovo vreme proizvode sve manje estrogena, vaše telo počinje da traži nove proizvođače estrogena. Masne ćelije mogu takođe mogu da proizvode estrogen, pa vaše telo čini dodatne napore kako bi kalorije iz hrane pretvorilo u mast, a time povećalo proizvodnju estrogena.

Zdrav stil života ublažava problem

Najefikasnije rešenje sprečavanja gojaznosti u menopauzi je da vodite zdrav način života i ne unosite višak kalorija. Gojaznost može imati značajne implikacije na vaše zdravlje posle menopauze. Višak kilograma povećava rizik od visokog holesterola, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2. Kada se svi ovi rizici slože, to znači veću šansu da obolite od raka, šloga i bolesti srca i krvnih sudova.

Nastavite li da jedete kao i ranije, najverovatnije ćete dobiti na težini. Fizička aktivnost takođe sprečava i pojavu osteoporoze.

Za mnoge žene genetski faktor ima važnu ulogu u tome da li će se i koliko ugojiti u menopauzi. Ako su vam roditelji ili bliži rođaci gojazni i to posebno u području stomaka, i vi imate predispozicije za gojaznost. Ponekad i porodični faktori poput smrti, razvoda ili odlaska dece iz domaćinstva imaju ulogu u gojaznosti u menopauzi.

Plan ishrane veoma bitan

Ako imate precizan plan ishrane, čak i u menopauzi možete ostati u formi i osećati se sjajno. Prvi korak bi trebao da bude smanjenje količina masti koji unosite putem hrane. U principu, gledajte da masti ne učestvuju sa više od 20 odsto od ukupnog kalorijskog unosa, a i one bi trebale da budu pretežno u obliku maslinovog ulja, badema, oraha i lešnika.

Takođe, uvedite u ishranu i suplemente kalcijuma i vitamina D, što će pored snižavanja rizika od osteoporoze sprečiti i dodatne kilograme.

Da bi održali telesnu težinu konstantnom, vašem telu je u pedesetim godinama potrebno i do 200 kcal manje nego u tridesetim ili četrdesetim. Ne preskačite obroke, birajte zdraviju hranu, sa dosta voća i povrća. Neka vam belančevine koje jedete budu kvalitetnije. Vodite računa o tome kada, kako, koliko i šta jedete. S povećanjem apetita teško ćete primetiti da ste preterali, pa nije loše da vodite i dnevnik ishrane.

Prepoznajte problem i reagujte na pravi način. Ako već niste, promenite loše navike i vežbajte makar pola sata svakog dana.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”