Скочи на садржај

Mirođija (kopar) i mršavljenje

mirodjija-koparMirođija (Anethum graveolens) je začinska biljka koju naše domaćice često upotrebljavaju. U BiH i Hrvatskoj se ova začinska biljka naziva  kopar. Lišće mirođije je čest sastojak turšija, sosova i drugih jela, a plod se vrlo malo koristi, iako je lekovitiji od lišća. Mirođija ima prijatan aromatični miris i ukus.

Mirođija se gaji sama i razmnožava po vrtovima. To je zeljasta jednogodišnja biljka igličastih vrhova sa tankim korenom. Najveća koncentracija aromatičnih lekovitih materija se nalazi u plodovima mirođije, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Najvažniji sastojak mirođije je etarsko ulje. Mirođija je poreklom iz zemalja Mediterana i južne Azije.

Ovaj pristupačan začin je korišćen od davnih vremena i kao lek protiv gasova, nadimanja, nesanice i za pospešavanje rada organa za varenje. Možda je ovo i osnova verovanja da mirođija povoljno utiče i na gubljenje kilograma. Struka kaže da začinske biljke uglavnom podstiču apetit, a tek se poneke mogu koristiti i za mršavljenje.

Kakvu ulogu tu može imati mirođija? Posrednu. Mirođija se radi boljeg ukusa često stavlja u supe i čorbe, koje uglavnom nisu kalorične i povoljno utiču na rad organa za varenje. Tečnosti i mineralne materije koje su potrebne organizmu se često unose upravo putem supa i čorbi, a osim toga u njima se obavezno nalazi i razno povrće, što je osnova svake dobre dijete.

Sveža mirođija poboljšava ukus zelenoj salati, kao i salati od paradajza i krastavaca, a odlično ide i kao prilog uz sve vrste rečnih i morskih riba. Ako ne volite dinstano povrće, dodajte pred serviranje malo sveže mirođije u nju i uverite se da i dijetalna jela mogu biti ukusna.

Mirođija se može konzumirati i u obliku čajeva. Mirođija ne sadrži holesterol, ali bogata je dijetetskim vlaknima i antioksidantima koji regulišu nivoe holesterola u krvi. Pored minerala (kalcijum, mangan i gvožđe), mirođija je bogata i mnogim vitaminima neophodnim za dobro zdravlje kao što su folna kiselina, niacin, riboflavin, vitamin A, vitamin C i drugi. Mirođija ima i antibakterijska svojstva.

Autor: Jasna Anđelković, nutricionista
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”