Скочи на садржај

Hrana za zdrave zube

Cilj: zdravi zubi

Zdravi zubi nisu samo estetsko merilo osobe. Oni su od velike važnosti i za ukupno zdravlje organizma, jer pokvaren zub može mnogo da utiče na naše zdavlje. Ako vas bole zglobovi, glava ili možda imate srčane tegobe ili nešto sasvim četvrto, posetite lekara i proverite da uzrok tog zdravstvenog problema slučajno ne leži u vašim ustima. U starom Rimu su govorili: “u zdravom telu zdrav duh”. Ako bih parafrazirala ovu izreku nimalo nebih pogrešila ako kažem: u zdravom telu – zdravi zubi!

Foto: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net
Foto: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Osnove oralne higijene već znate – zube treba prati ujutru i uveče, uz korišćenje zubnog konca i redovno ih kontrolisati kod stomatologa. Ono što ne znate je da i ishrana može doprineti zdravlju zuba i desni. Ako se pogrešno hranite i ne vodite mnogo brige o oralnoj higijeni, velika je verovatnoća da ćete imati loš zadah i problem da zubima usled razmnožavanja bakterija u ustima.

Neka hrana više utiče na stvaranje plaka od druge, pa ukoliko vas prati loš zadah postoji jednostavno rešenje: promena ishrane. O čemu se tu radi?

Kada jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, dakle, šećerima i skrobom, ne hranite samo sebe, već i bakterije zubnog plaka. Kada one dođu u kontakt sa ovakvom hranom, stvaraju se kiseline koje počinju da napadaju zube, dakle zubnu gleđ već 20 minuta nakon obroka. Što više “žvaćete” nekih zanimacija između obroka, sve se više uništava gleđ, što dovodi do propadanja zuba.

Plak pored kiseline proizvodi i neke toksine koji oštećuju i desni i kosti koje im služe kao potpora. Izbegavajte hranu (slatkiše) koja sadrži šećer i kiseline koje lako zapadaju za zube i olakšavaju posao plaku.

Zdrava hrana i zdravi zubi

Ako tražite način da smanjite plak u ustima, to možete postići tako što stimulišete lučenje pljuvačke i dodatno učvršćavate zube kalcijumom iz hrane. Najjednostavnij način je uz pomoć mlečnih proizvoda. Sir je siromašan šećerima i kiselinama, ali zato ima dosta kalcijuma, pa je sasvim dobar izbor za zdrave zube. Pored navedenog, sir sadrži i kazein, mlečni protein koji je posebno važan za zaštitu i učvršćivanje zubne gleđi. Na tržištiu već postoje paste za zube koje remineralizuju zubnu gleđ, u kojima je upravo kazein ključni sastojak. Osobama koje pate od bulimije ali i kod trudnica i osoba na hemoterapiji zubna gleđ je napadnuta povraćanjem, pa jei za njih dobar savet da žvaću sir, recimo parmezan ili bilo koji drugi. Jogurt je kao i sir odličan izvor kazeina pa uz kalcijum i fosfor koji sadrži odlično remineralizuje zubnu gleđ. Pored navedenog, dobre namirnice su i mleko i pileće meso.

Na TV-u i novinama često vidimo da se reklamiraju žvakaće gume bez šećera kao odličan način da zaštitite zdravlje zuba. Ključni sastojak u njima je ksilitol (uz poznate aspartam, izomalt i sorbitol), veštački zaslađivač, koji deluje kao anti-šećer, dakle sprečava bakterije u zubnom plaku da deluju. S druge strane, kao i svi drugi veštački zaslađivači, ni ksilitol nije dovoljno ispitan, a opet ga možete naći na svakom mestu. Kao nutricionista nebih vam preporučila da žvaćete gume za žvakanje, jer postoji mnogo drugih, pravih namirnica koje deluju isto, ako ne i bolje.

Celer je samo jedna od njih. Sveže povrće bogato vlaknima i siromašno energijom, celer je idealna namirnica koja će vam pomoći da pojačate lučenje pljuvačke i eliminišete nusproizvode plaka. Pored toga, zbog svoje vlaknaste strukture, žvakanjem celera ćete usitniti njegova vlakna koja će doseći sa nepristupačnih mesta oko zuba i očistiti ostatke hrane. Hteli ste prirodnu četkicu za zube, ja vam dajem – celer. Šargarepa je još jedno “magično” povrće koje čuva zube i možete je jesti kao užinu, a pored vlakana koji će nežno očisiti zume, unećete i vitamine i minerale.

Kruška je zdravo voće koje čuva i zdravlje zuba. Kao i celer, bogato je vlaknima i deluje gotovo na isti način, a od bilo kojeg drugog voća najbolje neutrališe efekte kiselina koje stvara plak. Ipak, zadržite se samo na svežim kruškama, jer suve lako zapinju za zube i čine upravo suprotan efekat. Jabuke su od vajkada važile za dobre čistače zuba. Pored obilja vitamina i minerala koje sadrže, kada grizete jabuku, tada nežno masirate oblasti između zuba i odnosite proizvode plaka i ostataka hrane. Ima samo jedna stvar oko jabuka: u njima ima prirodnih šećera, ali i kiselina, koji opet mogu da aktiviraju stvaranje plaka, pa obavezno posle jabuke popijte čašu vode.

Jabuke i kruške imaju visok sadržaj vode koja razblažava pljuvačku i kiseline koje plak stvara. Kisele plodove poput cirusa, paradajza i limuna nemojte jesti samostalno, već u kombinaciji sa drugim namirnicama kako bi se njihova kiselost umanjila.

Voda je naravno dobra za zdravlje zuba jer neutrališe kiseline u zubima i nezamenjiva je za ispiranje kod pranja zuba četkicom. U nekim zemljama na zapadu voda se fluoriše, jer fluor uništava bakterije. Ipak, fluor je otrov, pa iako se stavlja u paste za zube – treba biti jako oprezan.

Saveti za zdravlje zuba:

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net
Ako ne možete bez čokolade, držite jabuku pri ruci :) Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net
  • Redovno perite zube, bar ujutru i uveče ili možete posle svakog jela (posle 40-60 minuta posle jela, nikako odmah nakon jela).
  • Jednom dnevno koristite zubni konac.
  • Možete koristiti i sredstvo za ispiranje usta.
  • Jednom do dva puta godišnje posetite vašeg zubara.
  • Jedite zdravu hranu, izbegavajte slatke i slane grickalice i gazirana i druga slatka pića, zamenite ih recimo jabukama ili kruškama+ čaša vode.
  • Neka vam hrana koju jedete sadrži pored kalcijuma i vitamin D, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma. Njega imate u jajima, pečurkama, ribi.
  • Ne zaboravite da je vitamin C dobar za zdravlje desni, pa ga unosite u dovoljnim količinama. Citrusi su odličan izbor, ali posle njih može i čaša vode.

Šta ne valja?

Za zdravlje zuba najgore su tvrde bombone, karamele, šećerna vuna, razni keksi, kolači, mafini, čips, perece, pomfrit, banane, suvo grožđe i oatalo suvo voće. Sve navedeno ili lako zapadne za zub ili sadrži mnogo šećera. Naravno, gazirana pića su veoma loša i treba ih izbegavati ukoliko želite da vam budu zdravi zubi.

Kafa, čaj i crveno vino su poznati po tome da ostavljaju fleke, naravno i u ustima. One nisu štetne kao takve, ali ih je teško ukloniti pa ako teško perete zube možete oštetiti gleđ i desni. Ako ne možete bez nečega što ne valja za vaše zube – jedite to u manjim, umerenim količinama i pijte vodu i promućkajte usta posle toga.

Znate li onu drevnu mudrost da sve što je dobro ako se preteruje postaje loše? I ovde to važi, pa ako recimo preterujete sa citrusima, pomorandžama, limunom, grejpfrutom, imaćete dosta kiselog ukusa u ustima i vaši zubi će brže propadati. Tu pojavu sprečite ispiranjem usta vodom posle kiselih namirnica.

Važno je i kada perete zube: naime, sačekajte 40 minuta do sat vremena nakon jela jer je zubna gleđ oslabljena tokom jela, pa se četkicom lakše može oštetiti. Posle ovog vremena ona se remineralizuje i opet je jaka, pa je najbolje da upravo tada perete zube.

Začuvajte zdravlje zuba, jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti. A da ne kažem i jeftinije.