Скочи на садржај

E407 Karagenan: Šta nam to stavljaju u hranu?

Karagenan (E 407) je jedan od aditiva koje često možemo pronaći u sastavu mnogih proizvoda koje kupujemo. Dobija se preradom iz morskih algi. U prehrambenoj industriji aditivi imaju veliku ulogu, karagenan služi kao zgušnjivač, emulgator. Koliko god bežali od aditiva, nekad ih je skoro nemoguće izbeći, osim ako imate poljoprivredno domaćinstvo. Neki od aditiva su bezbedni za upotrebu, ali karagenu nebih dala takav epitet.

Postoje tri vrste karagenana: Kapa, Jota i Lambda: Kapa formira najčvršću strukruru i najjače želira od sva tri. Jota ima nešto slabije strukturu, a lambda uopšte nema sposobnost želiranja i koristi se kao zgušnjivač kod mlečnih proizvoda.

Kada se koristi u prehrambenim proizvodima, karagenan kao aditiv se označava sa E407 ili E407a kada je prisutan kao “prerađena eucheuma morska alga”.

karagenan E407 / E-407a
Foto: Pexels

Gde se karagenan najlakše pronalazi?

Kao stabilizator, emulgator i zgušnjivač karagenan je prisutan u velikom broju namirnica. Da počnemo od mesnih prerađevina (viršle, paštete, slanina, kobasice, šunke, salame…) ovde se E407 dodaje jer vezuje vodu. Ovaj aditiv vezuje 20 puta više vode od svoje mase. Da li ste primetili da na šunkama često piše “sa dodatom vodom”? E sad znate i kako. Neupućeni će se pitati – zašto se voda uopšte upotrebljava? Zbog profita!

Karagenan E-407 (E-407a) se pored mesa koriste i u zgušnjivanju soseva, ajvara, džemova, marmelada, žele proizvoda, pudinga, čokolada, kolača. Tu nije kraj, garantovano ćete ga pronaći i kod senfa, piva, u sojinim proizvodina (mleko, tofu, namaz), kao i u margarinu i sladoledima. Nemojte se čuditi ako kupite gusti jogurt ili neku varijantu grčkog tipa i nađete i E407 tamo. Sirevi, pa zar i tamo?

Ako ste vegan ili pazite na ishranu, nemojte mislite da ste se izvukli, karagenan se može pronaći i u industrijskom bademovom, pirinčanom, ovsenom i heljdinom mleku! Otvorite četvoro očiju.

Opasnost vreba!

Postoje istraživanja koja ukazuju na štetnost karagenana, ali kako to nije nedvosmisleno potvrđeno on još uvek, do momenta pisanja ovog teksta, je dozvoljen aditiv. Prema dugogodišnjiom istraživanjima prof. Tobacmana sa Univerziteta u Ilinoisu, E407 izaziva mnoge probleme. Dalje tvrdi: karagenan naročito loše utiče na probavni sistem.

On deluje inflamatorno – izaziva upalu. Upotrebom namirnica koje sadže karagenan E407 potpomažemo pojavu upala u našem organizmu. Hronična upala dovodi do mnogih bolesti – kardiovaskularne, reumatoidni artritis, arteriosklerozu, kancer, Alchajemerovu i Parkongsonovu bolest. Postoje sumnje i da E407 može uticati na pojavu ulceroznog kolitisa, IBS, pa čak i karcinoma debelog creva. Takođe, postoji izvesna veza između karagenana i dijabetesa.

U farmaceutskoj industriji karagenan se koristi kao izazivač upala u tkivima u laboratorijskim uslovima na miševima kako bi se testirali neki anti-inflamatorni lekovi.

Izbegavajte sve proizvode koji sadrže karagenan!

I pored upozorenja stručnjaka i velikog broja istraživanja koja potrvrđuju štetne efekte ovog aditiva, on još nije zabranjen. Najgore je to što se može naći i u hrani za bebe. Nemojte biti lenji, čitajte deklaracije svih proizvoda koje kupujete i odbacite sve one koje sadrže E407 ili E407a.

Za kraj samo da naglasim jednu činjenicu. U svojoj praksi često srećem pacijete koji imaju problema sa probavom jer iz praktičnosti ili neinformisanosti konzumiraju industrijsku, prerađenu hranu. Tu se uvek nađu problemi sa probavom, zatvorom, čak i sa nekim upalnim stanjima, kolitisom, sindromom iritabilnog (nadraženog) creva itd. Svi problemi se mogu sprečiti ako se vodite načelima zdrave uravnotežene ishrane i držite se podalje od raznih aditiva.

Ako već niste uspeli da sprečite problem, barem shvatite da nastupa novo poglavlje vašeg života i napravite promenu. Izbacite E407 iz spiska za kupovinu. Bez ovog “aktivatora” nema ni upala, a problemi će se prorediti ili nestati. Verujte, nećete se pokajati.

Karagenan je jedan od najopasnijih aditiva i svakako je zaslužio da se o njemu piše i dodatno sreće pažnja, sve dok se definitivno ne zabrani.

2 мишљења на „E407 Karagenan: Šta nam to stavljaju u hranu?“

  1. Đuro Ercegović

    Karagenan koriste kao glavni sastojak kapi-sprejeva za nos i grlo.
    Koliko je ovakva primena opasna?

  2. Ovo je već pitanje za nekog farmaceuta, ne za nutricionistu.
    Koliko znam svi lekovi koji se prodaju kod nas su registrovani kod nadležnih institucija (ALIMS). Da li je i koliko neki lek “opasan” ili ima neka neželjena svojstva možete pročitati u uputstvu o primeni koji se dobija uz svaki lek.
    Pozdrav.

Затворено за коментаре.