Скочи на садржај

Cimet pozitivno utiče na zdravlje!

Cimet je začin koji se koristi milenijumima, a na dalekom istoku cimet je i tradicionalni lek. Ima raširenu upotrebu, a možete ga naći i u raznim ekstraktima, kapsulama i čajevima. Lekari ga još uvek ne propisuju u terapijama za bolesti iako istraživanja sugerišu velike mogućnosti primene ovog poznatog začina.

cimet pozitivno utiče na zdravlje
Foto: Ngô Trọng An / Pexels

Niži nivo šećera u krvi

Nekoliko ranih istraživanja na odraslim dijabetičarima, kao i na laboratorijskim životinjama sa dijabetesom otkrila su da cimet pozitivno utiče na smanjenje šećera u krvi. Tačan mehanizam delovanja još uvek se ne zna, a takođe je nejasno kolika je doza dovoljna i koliko dugo rezultati mogu trajati.

Ubrzavanje metabolizma

Eterično ulje u cimetu (cinamaldehid) može ciljano uticati na vaše masne ćelije i naterati ih da sagore više energije, prema ranim laboratorijskim istraživanjima. Ovo otvara vrata primene u dijetoterapiji, ali tek nakon opsežnog testiranja u sledećoj fazi istraživanja.

Zdrava koža

Influenserke na mrežama već odavno snimaju klipove kako napraviti prirodnu masku za lice od cimeta koje blagotvorno utiču na kožu. Postoji jedna mala studija koja je otkrila da cejlonski cimet, konkretno, može da se bori protiv vrsta bakterija za koje se zna da uzrokuju akne. Još jedno malo laboratorijsko istraživanje je potvrdilo da cimet pozitivno utiče na proizvodnju kolagena. Kolagen pomaže vašoj koži da izgleda mlađe.

Pomoć u borbi protiv raka

U skorašnjim istraživanjima na životinjama i ćelijama uzgajanim u laboratorijama, cimet je pokazao izvesnu sposobnost da uspori rast raka, pa čak i da ubije ćelije tumora. I ovo su sve rana istraživanja. Potrebno je sve ovo dalje proučiti i ispitati i na ljudskim subjektima pre nego što bi se dao detaljni odgovor da li cimet ima antikancerogeno delovanje.

Niži krvni pritisak

Nekoliko istraživanja sugeriše da konzumiranje cimeta svaki dan tokom 3 meseca može smanjiti vaš sistolni krvni pritisak (to je onaj viši broj) za čak 5 jedinica. Potrebne su ozbiljnije studije da bi se proverilo da li to zaista deluje, koliko ga možete koristiti da bi se postigli najbolji rezultati i koliko dugo efekat traje. U istraživanjima su učestovale osobe koje su imali predijabetes ili dijabetes tipa 2. Stoga, ostalo je nepoznato da li cimet ima isti efekat kada nemate problema sa šećerom u krvi.

Zaštitite svoj mozak

U laboratorijskim uslovima, cimet je zaustavio nakupljanje proteina u mozgu koji je obeležje Alchajmerove bolesti. U drugoj studiji, pacovi koji su jeli i cimet bolje su prošli u vodenom lavirintu dizajniranom da testira njihovo pamćenje. Naravno, moramo da vidimo da li se ovi nalazi prenose kada se testiraju na ljudima.

Smanjite upalu

Ispostavilo se da je cimet bio vrhunski borac protiv upale u nedavnom laboratorijskom istraživanju koje je proučavalo 115 namirnica. Inflamatorne bolesti poput reumatoidnog artritisa postaju sve češće kako starite. Dalja istraživanja bi mogla podržati korišćenje cimeta kao prirodnog leka za starije odrasle osobe za pomoć kod ovih vrsta stanja.

Niži holesterol

Kada je 60 odraslih osoba u jednom malom istraživanju jelo oko 1/4 kašičice cimeta svakog dana tokom 40 dana, njihov LDL („loš“) holesterol je opao. Druga istraživanja su otkrila da slične količine cimeta, koje se jedu dnevno do 18 nedelja, mogu da smanje LDL i ukupni holesterol dok podižu HDL („dobar“) holesterol. Ali prerano je preporučiti cimet kao tretman za visok holesterol.

Borba protiv bakterija

Cimet se može boriti protiv mnogih vrsta bakterija od kojih se ljudi razbolijevaju, uključujući salmonelu, ešerihiju koli i stafilokoku. Možda bi se mogao koristiti kao prirodni konzervans u hrani i kozmetici.

Uticaj protiv gljivične infekcije

Čini se da cimet ima moć da se bori protiv gljivice Candida albicans, koja uzrokuje većinu vaginalnih gljivičnih infekcija. Barem radi u laboratoriji. Nije jasno kako, ili čak da li je i moguće da koristite cimet za borbu protiv ili lečenje gljivične infekcije. Potrebna su dalja istraživanja da se utvrdi na koji način cimet pozitivno utiče na borbu protiv gljivica.

Regulišite menstrualne cikluse

Dok su uzimale dozu od 1,5 grama (oko 1/2 kašičice) cimeta svakog dana tokom 6 meseci, žene sa sindromom policističnih jajnika u jednoj maloj, ali dobro osmišljenoj studiji imale su redovnije menstruacije. Međutim, njihova insulinska rezistencija i nivoi androgena se nisu promenili.