Скочи на садржај

Bakterije: mikroskopski gurmani

Koliko su bakterije opasne?

Sva hrana koju jedemo je podložna najezdi bakterija, o čemu retko vodimo računa, jer su bakterije nevidljivi mikroorganizmi koji mogu izazvati veoma ozbiljne posledice po zdravlje i sam život.

Postoje mnoge opasne bakterije, a najčešće su prisutne salmonela i ešerihija koli. Bakterije su svuda, na našoj koži, u nosu, na ušima, kosi, na tlu, u vazduhu, hrani i u vodi. Protiv njih se možemo boriti termičkom obradom hrane (kuvanjem, pečenjem, dinstanjem, prženjem, itd.) i pomoću sredstava za dezinfekciju pribora i alata za pripremu hrane (deterdženti itd).

Rizična hrana u kojoj se bakterije mogu najlaše razmnožavati su: kuvano meso i prerađevine, umaci, mleko i mlečni proizvodi, pudinzi, kremovi, majonez i drugi proizvodi od jaja, morski plodovi, kuvani pirinač.

mikroorganizmiBakterije se brzo razmnožavaju i lako kontaminiraju hranu. Opasna zona u kojoj bakterije žive su od 5 – 63 °C. Najbrže se razmnožavaju na oko 37°C. Tada od samo jedne bakterije za samo jedan sat i četrdeset minuta nastane hiljadu bakterija. U smrznutim namirnicama na -18°C bakterije ne mogu rasti i razmnožavati se, ali čim se otope na preko 5°C, mogu. Kuvanjem ili nekom drugom termičkom obradom na preko 82°C bakterije se sigurno uništavaju.

Ruke treba prati što češće kada radite sa hranom, dakle, svaki put kada se se nađu izložene rizičnim situacijama. Najbolje ih je potom obrisati paprinim ubrusom.

Zašto je higijena važna?

Da bi sprečili da nam priprema i konzumiranje hrane izazove nepotrebnu posetu urgentnom centru usled trovanja hranom, potrebno je da u svojoj kuhinji sprovodimo makar osnovnu, elementarnu higijenu. Oni koji rade sa hranom dobro znaju o čemu se ovde radi, ali mnogi se zaprepaste kada čuju da su neke situacije mogli veoma lako da spreče. Evo nekih smernica iz svakodnevnog života:

  • ruke-treba-pratiKada se vratite iz nabavke, odložite kese sa namirnicama tako da se ne saplićete o njih. U toku same nabavke birajte zdrave i ispravne namirnice, koje ne izgledaju sumnjivo. Ne kupujte namirnice na sniženjima, jer su tada već pri kraju svog roka trajanja.
  • Ako nešto u kunjinji prospete ili razbijete, potrudite se da to odmah počistite i odložite tako da otpad ne ugrožava nikoga. Ne gomilajte otpad u kuhinji i stanu jer je on potencijalni izvor zaraze.
  • Vodite računa o ličnoj higijeni prilikom pripreme namirnica, nokti treba da budu kratki i čisti, bez nadogradnje, jer su nokti najčešći izvor kontaminacija namirnica.
  • Skinite nakit kada radite u kuhinji, sat, broš, orglicu… bilo šta čemu nije mesto u kuhinji. Ako imate kecelju i mrežicu za kosu, možete ih upotrebiti.
  • Detaljno sapunom i toplom vodom operite ruke, isperite i obrišite kuhinjskim ubrusom, a njime zatvorite i slavinu (jednoručna). Ruke perite i prilikom prelaska sa sirovih na kuvane namirnice i obrnuto.
  • Radne površine za rad sa hranom takođe treba da budu dezinfikovane na odgovarajući način.
  • Daske za sečenje i noževi koji su predviđeni za sirovo meso NE koriste se za sečenje bilo čega drugog u toku procesa pripreme hrane. Tada se sirove i termički obrađene namirnice i sredstva za manipulaciju drže odvojeno. Sve mere se sprovode kako bi sprečili da dođemo u dodir sa izazivačima trovanja, bakterijama. Iako je standardima obavezna upotreba plastičnih daska za sečenje namirnica, ja vam ipak za kućnu upotrebu preporučujem upotrebu drvenih dasaka, jer je potvrđeno blago antibakterijsko delovanje samog drveta.
  • Kada završite pripremu hrane, očistite sav pribor i posuđe, kao uostalom i celu kuhinju detaljno kako u njoj mogli da uživate i u buduće, bez straha od bakterija, ali i glodara i bubašvaba, koji takođe prenose bakterije.
  • Ako vam posle ručka preostane nešto hrane i ostavite je u frižider, u najvećem broju slučajeva je možete podgrejati samo jednom i to tako da unutrašnji deo namirnice dostigne 82°C. Za ovu svrhu možete koristiti „ubodni“ termometar, koji je, naravno, sterilan. Neke namirnice se ne pogrevaju, na primer spanać.

Verujem da ste većinu od ovoga već znali. Ne mari, ponavljanje je majka mudrosti. Ako imate i vi neki savet za druge čitaoce ili možda neko pitanje, slobodno ostavite komentar. Hvala unapred.