Скочи на садржај

Cimet: nije svaki začin isti

Cimet je začin koji se koristi u ishrani i medicini bar 4-5 hiljada godina. Dobija se od kore nekolicine vrsta stabala iz roda Cinnamomum, od kojih su najpoznatije Cinnamomum verum, Cinnamomum Zeylanicum i Cinnamomum cassia. Ovaj aromatični začin se naširoko koristi u raznim svetskim kuhinjama, a upotreba mu je veoma raznolika. Ja ga često koristim u raznim obrocima za doručak (kaše, pahuljice, žitarice), a dobar je i u poslasticama i napicima (šejkovima). Čaj uz dodataka cimeta? Fantastična ideja.

cimet 1
Foto: Pexels

Nutritivna svojstva cimeta

Nutritivna vrednost na 100 g (mleveni cimet), energija 247 kcal.

  • Ugljeni hidrati 80.6 g
    • Šećeri 2,2 g
    • Dijetetska vlakna 53,1 g
  • Masti 1,2 g
  • Belančevine 4 g

Ima neznatne količine vitamina, naročito E i K, dok od minerala najviše sadrži kalcijum gvožđe i cink. Međutim, ovaj začin je krcat antioksidansima, naročito polifenolima.

Da li svaki cimet ima isti ukus?

Cimet svoju aromu duguje svome etarskom ulju u kojem je glavni sastojak cinamaldehid, a ima i drugih. Čak 98,6% svetske proizvodnje cimeta (u 2017.) otpada na samo četiri države Azije: Indoneziju (38,8%), Kinu (35,5%), Vijetnam (16,6%) i Šri Lanku (7,7%). Ova poslednja, Šri Lanka (ranije Cejlon) ima najmanje prinose cimeta od sve četiri zemlje, što je i normalno jer je i prostorno najmanja (manja od Srbije), ali se Cejlonski cimet Cinnamomum Zeylanicum naročito ceni kod poznavalaca dobrih začina.

Cejlonski cimet vole mnogi sladokusci jer ima slatki, suptilni ukus idealan kod mnogih poslastica. Bolji je od “kasije” jer sadrži znatno manje jedinjenja kumarina koja u većim količinama može biti štetna.

Kasija ima nešto intenzivniji ukus od cejlonskog, jeftiniji je i više se koristi kod kuvanih slanih i slatkih jela.

Da bi maksimizirali lekovitu vrednost i zdravstvene koristi cimeta, bez obzira na vrstu, ključna stvar je njegova svežina.

cimet 2
Foto: Pexels

Zato je cimet dobar?

  • Ima izvesna antivirusna, antibakterijska i anti-gljivična svojstva. Prema nekim nepotpunim istraživanjima postoje indicije da on može uticati i smanjenje infekcije kod Kandide. Potvrđeno je njegovo delovanje protiv bakterija listerije i salmonele.
  • Sadrži antioksidante sa antiinflamatornim dejstvom.
  • Njegova prebiotička svojstva mogu poboljšati zdravlje creva.
  • Može pomoći u smanjenju hipertenzije, holesterola i triglicerida.
  • Može pomoći u smanjenju nuvoa šećera u krvi i time i rizik od dijabetesa tipa 2.
  • Može pomoći boljoj probavi

U pripremi jela od piletine i jagnjetine cimet se koristi u zemljama Mediterana, naročito na bliskom istoku, u Turskoj i Portugaliji. Kod nas se obično koristi u izradi rolata i kolača sa jabukama i cimetom.

Cimet treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu. Nemleveni cimet može da traje oko godinu dana, ali mleveni cimet će početi da gubi ukus nakon nekoliko meseci. Obavezno proverite datume upotrebe cimeta, što je svežiji, to bolji.