Скочи на садржај

Lavlja griva: blagotvorna i ukusna gljiva

Lavlja griva (lat. Hericium erinaceus) je jedna posebna jestiva gljiva koja ima lekovito delovanje. Duže je poznata i koristi se naročito u dalekoistočnim kuhinjama, a kod nas je tek odnedavno na tržištu. Najviše se uzgaja u Kini, Japanu i Severnoj Americi. Imala sam priliku probati je i na prvi ukus veoma podseća na morske plodove ili neko mekše meso. Teža je od drugih gljiva, ima veću gustinu i manji sadržaj vode.

lavlja griva presek
Lavlja griva / presek

Zbog dokazanog blagotvornog uticaja na zdravlje sve se više uzgaja širom sveta i već je nazivaju čudotvornom gljivom 21. veka. Naučnici je istražuju već tri decenije i dokazano je da je ovo prirodna hrana za neurone, naše nervne ćelije. Blagotvorna je kod lečenja demencije.

Obično raste na trulim deblima i sastoji se od klupka belih niti. Nema šeširić i dršku, koje su karakteristične za većinu gljiva. Sadrži beta glukane, mnogobrojne polisaharide, ksilane, erinacin i razne enzime. Ova blagotvorna jedinjenja povoljno deluju kod:

  • Nervnih oboljenja (depresija, demencija, alchajmerova bolest, MS, itd.)
  • Gastritisa i drugih oboljenja probavnog sistema
  • Dijabetesa (pozitivno delovanje kod regulacije šećera i holesterola)
  • Jačenja imuniteta
  • Poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija)

Nutritivna vrednost: na 100 g lavlja griva ima svega 44 kcal, masti 0,6 g, ugljenih hidrata 7,1 g, proteina 2,5 g.

Recept: Lavlja griva sa povrćem i semenčicama

Za početak, iseckati gljive (lavlju grivu) i dodati povrće po želji. Ja sam koristila šaragrepu, tikvicu i papriku pa to treba izdinstati na maslinovom ulju (ne extra vergin). Po potrebi dodati malo vode. Kada je gotovo dodati malo začina bez aditiva (bez MSG, E-621).

Posebno skuvati pirinač. Preporučujem integralni ili još bolje basmati pirinač skuvati u odnosu na vodu 1:2. Pirinač je dobro da odstoji u vodi pre pripreme. Kada je gotovo sjediniti sa povrćem.

Posuti sa crnim susamom i semenkama po želji. Umesto pirinča možete koristiti kinou ili kus kus.

Lavlja griva recept

Ako vam je ovo suviše komplikovano, imate prostiju alternativu: pečurke na maslacu. Takođe ukusno i fino. Ako postite, zamenite maslac sa malo ulja komine masline.

Prijatno!