Скочи на садржај

Basmati pirinač: aromatičan, ukusan i zdrav

Basmati pirinač je autohtoni dugozrni pirinač poreklom iz Indije i Pakistana gde se i danas uzgaja. Basmati je pirinač sa zaštičenog geografskog područja. Oko 70% proizvodnje basmati pirinča dolazi iz Indije (manji deo kao organski), dok je ostatak iz Pakistana. Veoma je ukusan i mirisan, i kao takav cenjen u kuhinjama celog sveta. Ako volite rižoto, obavezno probajte basmati.

basmati pirinač, smeđi
Smeđi basmati pirinač.

Mnoge zemlje koriste useve pirinča sopstvenog uzgoja dobijenog od basmati pirinča, ali nijedan se tako ne može zvati. Nažalost, nemaju ni njegove najvrednije osobine, što svakako utiče da je originalni basmati dosta skuplji od svih ostalih.

Aroma i ukus basmatija

Basmati pirinač ima specifičan, veoma prijatan ukus i miris koji izaziva aromatično jedinjenje 2-acetil-1-pirolin. Zrna basmati pirinča sadrže prirodno oko 0,09 ppm ovog aromatičnog hemijskog jedinjenja, što je oko 12 puta više od nivoa sorti ne-basmati pirinča.

Ova prirodna aroma se takođe nalazi u siru, voću i drugim žitaricama. Tokom kuvanja nivo 2-acetil-1-pirolina opada. Namakanje pirinča 30 minuta pre kuvanja omogućava 20% kraće vreme kuvanja i zadržava više arome u kuvanom pirinču.

Niži glikemijski indeks

Basmati pirinač dugog zrna ima srednji glikemijski indeks između 56 i 69 za razliku od jasmin i običnog belog pirinča sa glikemijskim indeksom 89. Zbog toga je pogodniji za dijabetičare.

Postoji nekoliko sorti basmati pirinča, prilagođenih mestima gde se uzgajaju, u Indiji i Paksitanu. Od pre par godina se u ostatku sveta uzgajaju hibridne sorte nastale ukrštanjem basmatija i lokalnih sorti pirinča. Cilj je dobiti niži glikemijski indeks i poboljšati aromu lokalnih sorti.

Basmati pirinač: karakteristike

  • prvo što pimetite kada otvorite ambalažu je njegov miris, koji obični pirinač nema
  • postoje razne sorte ovog pirinča: braon, beli, organski gajen… to su stare sorte i nisu GMO.
  • ne izaziva alergije i ne podiže šećer u krvi kao običan pirinač, prihvatljiv je za dijabetičare
  • ima veću cenu od bilo kojeg drugog pirinča.
  • kada ga kupujete, uverite se da ima sertifikat, jer su moguće zloupotrebe, jer firme koje pakuju pirinač mogu pokušati da mešaju basmati sa drugim pirinčem sličnog oblika
  • basmati se kuva u manje vode i manje je upija, pa je potrebno više pažnje kada ga kuvate.
  • manji GI je zbog manje količine skroba u njemu, a to opet znači da je manje lepljiv.

Kako se kuva basmati pirinač?

Neću reći jednostavno. Rezultat treba da bude mek, paperjast pirinač razdvojenih zrna.

Dobro ga operite nekoliko minuta da izađe nepotreban skrob, da se ne lepi tokom kuvanja. S obzirom da basmati manje upija vodu nego običan pirinač, posolite ga pre nego što dodate vodu. Dobro poklopite lonac u kojem ga kuvate, da para ne izlazi napolje tokom kuvanja.

Uživajte!