Скочи на садржај

Zašto češće treba jesti gljive?

Gljive, odnosno pečurke zaslužuju da ih češće ubacite u korpu za kupovinu i dodate ih u razne obroke nego što je to sada slučaj. Mnogi ih se sete kao zgodan dodatak na pizzi, ali priča o gljivama značajno prevazilazi ovo. Evo nekoliko razloga zašto češće treba jesti gljive:

Gljive su sjajna dijetalna namirnica
Foto: Pexels

Gljive sadrže vitamin D

Sunčani vitamin, kako se još naziva vitamin D se nalazi i u nekim namirnicama, a gljive su jedna od boljih izvora. Kao što verovatno znate, gljive se uzgajaju u mračnim prostorijama (halama), a proizvođači stavljaju i UV lampe u te prostore. Kada se gljive u toku rasta izlažu UV svetlu, one proizvode vitamin D. Ovu činjenicu znaju mnogi uzgajivači belih i braon šampinjona koje su najprodavanije sorte.

Imaju lep ukus

U zavisnosti koju ste gljivu kupili imaćete i različite prijatne ukuse. Lisičarke najviše ukusom podsećaju na meso. Šampinjoni (beli i braon) imaju blaži ukus od lisičarki koji se dinstanjem intenzivira, ali je njihova struktura tada približna mesu. Ukus šampinjona podseća na umami. Dobro se kombinuju u jelima sa mesom i jajima, a gljive se na žaru često se mogu peći cele što svakako olakšava pripremu.

Gljive su idealne u dane posta

Kad postiš, i onda možeš da se gostiš. Moja omiljena kombinacija u danima posta je pita sa šampinjonima. Daje jaku sitost uz veoma intenzivan ukus i lepe je teksture. Gljive su u posnom kuvaru jedna od osnovnih namirnica a recepata ima zaista ogroman broj. Od čorbi, potaža, do složenih jela i umaka gljive se mogu naći u posnim obrocima tokom cele godine.

Gljive sadrže selen

Element selen se retko nalazi u namirnicama, a u pečurkama odnosno gljivama ga ima poprilično. Selen ima antioksidativnu ulogu i veoma je bitan u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Inače, selen ćete naći i u svim suplementima koji služe za jačanje imuniteta. Zašto ga ne uneti prirodnim putem?

Odlično se kombinuju sa mlevenim mesom

Ako ih dodate mlevenom mesu smanjićete unos zasićenih masti, ali i broj kalorija za istu težinu namirnica. Pečurke je onda potrebno usitniti, a zamenjuju juneće, svinjsko, pileće ili ćureće meso, već prema receptima koje imate. Odnos za mešanje je:

  • za pljeskavice, ćufte, mesne uštipke 25% gljive, 75% meso
  • za takose, musaku 50% gljive, 50% meso
  • za umake za testenine (špagete, makarone) 70% gljive, 30% meso

Odličan izbor za dijetetski režim ishrane

Pečurke mogu pomoći u gubitku težine, jer imaju izuzetno malo kalorija, a veoma dobro zadovaljavaju osećaj sitosti. Idealne su za razne redukcione dijete.

U jednom nedavnom istraživanju ispitanici koji su pečurke zamenili mesom za ručkom smanjili su količinu kalorija i masti koju su unosili, ali su takođe izjavili da se osećaju jednako siti i zadovoljni kao i oni koji su jeli meso.

Gljive ne zahtevaju puno uslova za uzgoj

Pečurke se uzgajaju u posudama ili vrećama u zatvorenom prostoru i ne zahtevaju direktnu sunčevu svetlost, poljoprivredno zemljište ili mnogo vode. Nisu proizvod sezonskog karaktera i mogu se jednako uzgajati u svako godišnje doba i pronaći u prodavnici ili pijaci pored vas. Njihov uzgoj ne zahteva ni izbliza onaj potreban za uzgoj životinja a ekolozima će sigurno značiti i to da se tako smanjuje i ukupni ugljenični otisak.