Скочи на садржај

Dobar nutricionista zna da sasluša i posavetuje…

Postoji puno saveta koji dobar nutricionista može da vam da, ali ako ih shvatite površno, takvi će vam biti i rezultati. Da bi vam plan ishrane bio dugoročno održiv, veoma je bitna komunikacija pacijent- nutricionista. Dobar nutricionista treba da zna da sasluša i razume pacijenta, a potom i da uradi najbolje što može za dobrobit pacijenta.

Plan za mršavljenje kreće iz glave

dobar nutricionista

Verovatno ste već i sami primetili da vam se dešava da jedete potpuno mehanički, bez razmišljanja. To je prva stavka koju je potrebno da promenite. Ishrana treba da bude stub zdravih navika. Ne gledajte telefon, TV, tablet već razmišljajte i jedite.

Zašto se ovo dešava? Zato što nemate cilj, ili pogrešno verujete da imate realan cilj. Ne davajte mašti na volju, budite strog sudija. Nije realno da uspeh dolazi ako samo nešto dovoljno jako želite. Ono što može da važi za nekoga, ne mora da važi i za vas i obrnuto. Svi smo mi priča za sebe.

Kada ste definisali ciljeve, onda učinite da vam i metode dolaska do tih ciljeva budu realne. Nije odgovorno prema zdravlju pacijenta da zdravstveni radnik reklamira proizvode, suplemente. Najbolje što možete je da koristite ono što je poznato – nutritivno vrednu hranu koja će vam doneti dobrobit. Proverite sve što je moguće, budite kritični.

Suplementi su posebna priča, prečica do neuspeha, njih proizvođači plasiraju na tržište sa ciljem ostvarivanja zarade. Pogledajte samo koliko koštaju. Delovanje preprata je često usmereno na centar za glad u mozgu. Sami razmislite šta se dešava kad prestanete da ih pijete. Dobar nutricionista vam ih neće predlagati.

Takođe, ne zaboravite ni ove dobre savete

Savet koji svaki dobar nutricionista preporučuje je da gledate na mršavljenje kao na promenu stila života. Najbolji način za to je da pored uravnotežene zdrave ishrane uvedete fizičku aktivnost. Ne mora to biti neki sport, ali kretanje je motor mršavljenja.

dobar nutricionista uz dijetu preporučuje i fizičku aktivnost

Brzina mršljavljenja je manje bitna, zdrav gubitak je u proseku oko 1-1,5 kg nedeljno, najviše 6-8 kg mesečno. Brže mršavljenje znači brže vraćanje kilograma. Poznat je primer kada posle neke neuspešne dijete počnu kilogrami brzo da se vraćaju. To je jo-jo efekat. Bolje je smršati sporije, a sigurnije.

Savet nutricioniste za zdravo mršavljenje je da vam ishrana bude uravnotežena i redovna. To znači otprilike 45% iz složenih ugljenih hidrata, 25% iz belančevina (biljne i životinjske) i 30% iz zdravih masnoća (riba, orašasti plodovi, itd). Obroke rasporedite u tri glavna i 1-2 užine.

Dobar nutricionista vam neće prećutati ni ovo:

Obilni obroci uvek opterećuju ograne za varenje i nose rizik od prežderavanja. Nemojte tako. Održavajte normalnu težinu pravilnim odnosom unosa i potrošnje unetih kalorija. Ako imate aktivan život, stare navike će ostati samo podsećanje na nešto loše u životu što ste uspeli da prevaziđete.

Ovde na sajtu NaDijeti.com imate dovoljno materijala da sami sebi napravite plan ishrane. Možda će vam biti malo zahtevnije nego što mislite, ali nije nemoguće. Na sajtu imate kalkulatore, za BMI, idealnu telesnu težinu, TDEE dnevne potrebe za kalorijama, zatim, tu su obimne kalorijske tablice namirnica. Postoji i nekoliko primera jelovnika koje obično propisujem pacijentima, kao i brdo ocena raznih dijeta iz magazina kako biste sprečili neželjene posledice.

Sve gorenavedeno vam je na dohvat ruke. Sve Besplatno. Nije štos, nije fora, nije trik, sve je stvarno. OK?

Dobar dan, ovde nutricionista…

Jasna Vujičić, nutricionista

Ako vam treba profesionalna individualna dijeta, a nećete da rizikujete, pozovite me. Ja sam nutricionista po profesiji i znam da saslušam i da posavetujem. Moje usluge, naravno, nisu besplatne. Imam višegodišnje iskustvo, znanje i želju da uradim maksimum kako biste vi ostvarili svoj cilj.

Verujem da se nećete pokajati ukoliko mi ukažete vaše poverenje. Dobar nutricionista mora da zna, a ne da pretpostavlja. Pozovite me, pratiću vaš napredak ka zacrtanom cilju.

Vidimo se!