Скочи на садржај

Mlečni proizvodi sa malim procentom masnoća: Da ili Ne?

Mnoge osobe kada počnu redukcionu dijetu prvo izbace hleb i masnoće. Mleko, sir, maslac, kajmak prirodno sadrže masti i to one životinjske, pa zar nije logično i to “skresati” i uzeti one gotovo nemasne “lajt” alternative?

“Lajt” namirnice se sve češće upotrebljavaju jer to “zvuči” bolje, a i proizvođači igraju na taj trend. Nisu to samo pavlaka ili jogurt sa malo masti, već i majonezi, sirevi, sokovi, sirupi. Ono što ne želimo, to zamenimo nečim što je uglavnom lošije po nas.

Uzrok svemu je loša informisanost o holesterolu i to onom lošem (LDL) koji se povezuje sa oboljenjima srca i krvotoka do šloga. Nezdrava hrana je predstavljena kao glavni uzrok, a prvi na listi osude su životinjske masti. Mleko i mlečni proizvodi su takođe predstavljeni lošim namirnicama jer se kravama daje hormon rasta koji odatle ulazi u mleko pa u nas… Srbija ipak nije Amerika gde se ovakve stvari dešavaju.

Masni sir ili ne?

Čovek je jedini sisar koji pije mleko u svojim zrelim godinama, ali to ne mora da bude loša stvar dok god imamo neku meru u tome. I ja volim mleko i jogurt, ali ni od sira ne bežim…

Rađene su studije o uticaju unosa mlečnih proizvoda, a jedna iz Univerziteta u Dablinu (Irska) potvrđuje da su osobe koje konzumiraju punomasne mlečne proizvode zdravije od osoba koji preferiraju “lajt” namirnice. Ispritano je hiljadu ipo punoletnih učesnika istraživanja o tome kako i šta jedu od mlečnih proizvoda.

Iako su učesnici istraživanja koji su jeli punomasne mlečne proizvode (sir, pavlaka, maslac, jogurt…) imali povećane masnoće u krvi, imali su manji nivo LDL holesterola od onih koji su konzumirali lajt namirnice! Pored toga, bili su i vitkiji u struku (imali su manji BMI) i imali su manji krvni pritisak.

Zašto?

Lajt proizvodi moraju na neki način da čulu ukusa “dojave” da su ukusne i da je pravo zadovoljstvo jesti ih. Takvi mlečni proizvodi su lišeni masti, ali su obogaćeni ugljenim hidratima, što je loša vest. Ugljeni hidrati u kombinaciji sa masnoćama podstiču apetit i osoba će pojesti više hrane nego obično a to znači – debljina i veći LDL.

Ukoliko su u pitanju medicinske dijete za mršavljenje, mlečni proizvodi sa nula masti su svakako poželjni. Zdravim osobama ovo nije neophodno, pa ako možete, izbegavajte jogurt i sir sa “0” % mlečne masti i slobodno se počastite sa jogurtom od 2,8 % m.m.  i sirom. Naravno, ne morate da preterujete, jer je suština u umerenosti.

A ostalo “lajt”?

Izgeda da je stvar sa lajt namirnicama jasnija ukoliko u priču ubacimo i lajt napitke, čokolade, kremove… Iako ne sadrže šećer ili ga imaju sasvim malo, zbog zaslađivača podstiču apetit i usporavaju metabolizam. I eto problema sa kilogramima. Zaslađivači su nužno zlo i ne treba ih primenjivati u većoj meri.

Jedina lajt namirnica koju svima preporučujem je voda. Sada ustanite, sipajte sebi čašu vode i… uzdravlje!