Скочи на садржај

Moć malih obroka

Ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja i direktno utiče na našu radnu sposobnost i dužinu života. Ravnomernost obeda je veoma bitna, pa je potrebno uzimati u toku dana više obroka sa manjom količinom hrane. Veoma je loše celokupne dnevne potrebe hrane uzeti u obliku jednog ili dva obroka, naročito u večernjim časovima, jer tako menjate i usporavate metabolizam, tj. proces koji pretvara kalorije u energiju. Na usporavanje metabolizma utiču i mala količina kalorija koje unosite, veliki razmak između obroka i preskakanje obroka. Mnogi veruju da je metabolizam mršave osobe brz, a gojazne spor, ali to nije uvek tako. Ako sagorevate više kalorija od onih unetih hranom, mršavite, u suprotnom se gojite.

Pravilna ishrana zdrave osobe sadrži pet obroka dnevno – tri glavna i dve užine. Oni se jedu na razmaku 3-4 sata. Za užine se obično jede voće, a doručak, ručak i večera su klasični, uz što manje zasićenih masti. Zdrava, umerena i pravovremena ishrana telu daje onoliko kalorija i hranjivih materija koliko mu treba u momentu kada mu treba, pa nije potrebno da telo stvara rezerve masti. U suprotnom, telo ćete naučiti da se “bori za opstanak” tako što će koristiti svaku priliku da višak energije iz hrane, koju ne potroši, upotrebi za popunu masnih rezervi. Neredovna ishrana odnosno gladovanje samo pojačava apetit, jer tada pada nivo šećera u krvi. Pošto telu treba energija, mozak naglašava osećaj gladi.

Najbolji recept za zdrav život je da se redovno i pravilno, uravnoteženo hranite, da ne preskačete obroke i da povedete više računa o fizičkoj aktivnosti. To ne znači da sada treba da se spremate za olimpijadu, ali mišići su ti koji sagorevaju višak masnih naslaga. Zaposleni bi bilo dobro da doručkuju pre polaska na posao (oko 7-8h) i ponesu sa sobom voće kao užinu, da ga na pauzi (11h) mogu pojesti. Takođe iskoristite i pauzu za ručak (oko 14h). Ovako ćete sprečiti osećaj gladi i zamke koje iz njega proističu. Dakle, manje i češće je bolje.

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Autor: Jasna Anđelković, nutricionista

3 мишљења на „Moć malih obroka“

 1. Dragana Stankovic

  Procitala sam maltene sve sto pise na ovom sajtu, vecina stvari mi je vec poznata. Taman pomislim da sam na pravom mestu, i onda shvatim da ove satnice obroka koje se spominju za mene nisu moguce. Dorucak pre posla? Ja radim od 7 do 15 casova, bez mogucnosti pauze za rucak, samo za dorucak i to posle 9. Ne mogu da doruckujem u pola 6 ujutru , niti je u tom slucaju raspored obroka dobar, posebno jer ne mogu da rucam na poslu…cak i da nadjem nacina da jedem, to ne moze biti kuvana hrana, a ja ne zelim da se odreknem normalnog rucka. Ne radimo svi po americnoj satnici…o pravima pauzama za rucak da ne govorim.
  Da li postoji neka satnica koja moze da se prilagodi svemu tome?

  1. Poštovana,
   u tom slučaju najbole bi bilo da doručkujete oko 9h ili 9 i 30 h, da užinate oko 12h, a da ručate oko 16h, kada se vratite s posla, večerate oko 20h. Tako bi vam prva i jedina užina bila malo jača. Najbolje da imate 5 obroka, ali kao što ste primetili, to nekad nije moguće.
   Srdačan pozdrav.

 2. Dragana Stankovic

  Hvala vam puno na brzom odgovoru. Jos da ubacim veceru koju sam obavezno preskakala i uklapam se u tu satnicu.

Затворено за коментаре.