Скочи на садржај

Peruanska jagoda (fizalis, fisalis, ljoskavac): Astečko voće

Peruanska jagoda (Physalis peruviana), fizalis, fisalis, ljoskavac, sve su to nazivi za bliskog srodnika paradajza, koji dolazi iz Južne Amerike. Poljoprivrednici iz Južne Amerike Fizalis gaje kao povrće, a verovatno ne znate da se odomaćio i kod nas. Poslednjih godina uzgaja se u Vojvodini, na manjim parcelama, a poklapa se sa sezonom paprike. Fizalis pripada porodici Solanaceae, u kojoj su takođe paradajz i krompir.

Fizalis, peruanska jagoda
Dostupno je u većini lanaca marketa u Srbiji

Šta je fizalis?

Plodovi fizalisa su slatko-kiselog ukusa pa pre podsećaju na voće nego na povrće. Veličine je trešnje ili čeri paradajza. Obično se konzumiraju u svežem stanju, u okviru salata, ali i kao dodatak jelima i poslasticama. Fizalis se može gajiti i u saksiji, kao dekorativna biljka.

Ukus je jedinstven i malo podseća na mešavinu pomorandže, kajsije, jagode, višnje i maline. Fizalis nije voće/povrće koje treba jesti u većoj količini jer je nutritivno bogat, dovoljno je 5-6 bobica. Preko toga se ne preporučuje.

Peruanska jagoda, fizalis, ljoskavac: nutritivna vrednost

Kalorijska vrednost ploda na 100 g je 53 kcal, a sadrži:

  • Masti 0,7 g
  • Ugljeni hidrati 11,2 g
  • Proteini 1,9 g

Tu su takođe kalcijum, gvožđe, fosfor, vitamini C, B1, B2, B6, B12, kao i karotin. Fizalis sadrži važne nutritivno vredne sastojke, u prvom redu flavonoide, alkaloide i fitosteroide.

Peruanska jagoda iz Srbije

Ovo supervoće starih Asteka snažno podiže imunitet i efikasno je sredstvo za eliminaciju slobodnih radikala. Fizalis utiče na organizam kao antibiotik i efikasno je sredstvo protiv bakterija streptokoka i stafilokoka.
Fizalis je jednogodišnja biljka. Iz svoje postojbine se raširio po svetu, pa sada postoji preko stotinu varijeteta ove biljke.

Plod raste u interesantnom omotaču, koji mnogi upotrebljavaju kao dekorativni element. Kad je potpuno zreo, narandžaste je boje. Drugi varijeteti mogu imati i druge bolje, žute, zelene, žuto-zelene.

Peruanska jagoda je najukusnija kada potpuno sazri i potamni, a omotač bude prozračan. Upravo im je sada sezona, a ubrani mogu dugo da se održe.

Jedino je plod fizalisa jestiv, dok je ostatak biljke otrovan i ne sme se konzumirati.

Za dobro zdravlje

Peruanska jagoda je dobra za pojačanje imuniteta naročito u ovo epidemijsko doba. Pored delovanja na bakterije, dobra je i protiv virusa. Sadrži jake antioksidanse, pa je dobra i kod kancera.

U narodnoj medicini mnogih naroda, fizalis se koristi kod čišćenja mokraćnih kanala i bešike, za bolje varenje, kod nervnih bolesti jer ima sedativno delovanje, zatim kao diuretik i kod bolesti jetre (hepatitis), apscesa, protiv kašlja, groznice i upale pluća, dermatitisa, povišene temperature, reumatizma, upale srednjeg uva i astme.

Savremena medicina tek treba da dokaže ili opovrgne neke od ovih tvrdnji, ali da je fizalis zdravo voće – u to nema sumnje.

Naučna istraživanja potvrdila su da polifenoli i karotenoidi iz fisalisa, pokazuju protivupalna i antioksidativna svojstva.