Скочи на садржај

Crni godži: male bobice za imunitet i zdravlje

Verovatno ste već čuli za (crvene) godži bobice. Ono što ne znate je da postoji i crni godži (Lycium ruthenicum), koji se koristi u kineskoj tradicionalnoj mediciji. Uzgaja se u Kini (u Tibetu) već 6 milenijuma, a kao lekovito sredstvo se koristi 2000 godina.

Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima postao je poznat i na Zapadu. Verovali ili ne, na celom Evropskom kontinentu trenutno se crni godži uzgaja jedino u Srbiji.

crni godži
Suvi crni godži

Lekovita svojstva crnog godžija su da jača imunitet, eliminiše slobodne radikale u organizmu, sprečava degradaciju ćelija, ubrzava njihov oporavavak. Ovo supervoće ima jaku koncentraciju aminokiselina, antioksidanasa, antocijanina, vitamina.

Imala sam prilike da probam proizvode od crnog godžija i mogu vam reći da su suve bobice crnog godžija veoma ukusne. Imaju suvkast, blago kiselkast ukus, sadrže minimalne količine šećera, ali su krcate zdravim fitonutrijentima. Postoji i bagremov med sa mlevenim crnim godžijem (ima duboku ljubičastu boju), koji je dobar kada hoćete na primer da zasladite čaj i dodate zdrave nutrijente u njega.

Preporučena dnevna doza crnog godžija je svega 2 grama u suvom stanju ili 3-6 grama u svežem.

Istraživanja crnog godžija

Pre pet godina International Journal of Evironmental Research and Public Health je objavio istraživanje u kojem je testirano ovo supervoće na smanjenje uticaja radijacije na organizam.

Ovo jedinstvno voće, zbog toga što je prirodan izvor proantocijanidina, antocijanina i polisaharida, pokazao kao izuzetno efikasnim u eliminisanju slobodnih radikala. Istraživači su se složili da crni godži ima zaštitni efekat od štetnih zračenja, da ubrzava oporavak perifernih krvnih sudova, povećava sadržaj DNK u koštanoj srži, smanjuje odumiranje ćelija i pojačava imuni sistem organizma.

Crni godži – uticaj na zdravlje

Crni godži ima, pazite sad, 12 puta više antocijanina (snažnog antiooksidansa) od borovnice, koja je prva sledeća po količini ove fotohemikalije.

Što se tiče gripa, ove moćne bobice imaju snažna antivirusna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji, ali i u lečenju gripoznih stanja.

Crni godži utiče na rast imuniteta tako što podstiče proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu.

Ovo malo supervoće ima znatno veću koncentraciju resveratrola (takođe antioksidansa) od crnog grožđa. Samim tim je bolji izvor te supstance. Ona pomaže kardiovaskularnom zdravlju čoveka i eliminiše slobodne radikale. Takođe, ima protivupalno dejstvo. Ispoljava pozitivno delovanje u regulisanju šećera u krvi.

Koja je razlika između crvenog i crnog godžija?

Crveni godži je detaljno ispitan u više nezavisnih istraživanja na Zapadu gde su dokazana njegova lekovita svojstva.

Crni godži je komercijalno manje poznati rođak crvenog godžija, ali je daleko jači po sastavu i može se jesti u 6-7 puta manjoj količini. Jedini sastojak kojeg u crvenom ima u većoj količini od crnog godžija su karotenoidi.

Ako ste probali crveni, probajte i crni godži. Ako niste, obavezno probajte ovu jedinstvenu supervoćku. U zdravlje!