Скочи на садржај

Komorač ili morač: obavezno ga probajte!

Komorač / morač (lat. Foeniculum vulgare) možete lako pronaći u proleće (ima ga upravo sad) u našim većim samoposlugama. Ova aromatična začinska biljka se gaji prvenstveno u južnoj Evropi, a raste i samoniklo. Ovaj samonikli ima nešto drugačiji oblik od kultivisanog i gorkog je ukusa.

Foto: Jasna Vujičić, NaDijeti.com

Da odmah otklonimo svaku sumnju: korona virus se ne prenosi putem ishrane, pa možete sasvim sigurno uživati u komoraču, čak iako je uvezen iz Italije, Španije, Albanije, Turske ili Grčke.

Najčešće se koristi seme, odnosno plod (glavica) i ulje od komorača kao začin. Glavica se koristi kao povrće, recimo za pripremu raznih potaža, kremastih soseva, salata i slično. Glavica komorača podseća na neki “džambo” luk iz kojeg izlazi nekoliko stabljika.

Upravo ću od glavice komorača dalje u tekstu dati jedan recept koji preporučujem da probate i vi.

Komorač se može koristiti kao začin i kao čaj protiv nadimanja, protiv tegoba u varenju i kao blago sredstvo za umirenje kašlja (sve navedeno od semena komorača). Aromatično seme komorača ima sladunjav ukus. Ima i prijatan miris, jer sadrži oko 6% eteričnih ulja.

Upotrebljava se umesto kima za posipanje peciva, u konditorskoj industriji, itd. U narodnoj medicini mediteranskih naroda komorač ima ulogu i kod infekcije oka.

Komorač je dobar izvor minerala- kalijuma i mangana, kao i vitamina C. Kada se koristi kao jelo, komorač ide lepo uz jela od ribe i mesa.

Salata sa komoračem

Foto: Jasna Vujičić, NaDijeti.com

Potrebni sastojci:

  • 1 glavica komorača
  • 150 g grčki jogurt ili kisela pavlaka (3-4 supene kašike)
  • sok od 1/4 limuna
  • malo soli
  • malo bibera

Postupak pripreme:

Glavicu komorača dobro oprati pod mlazom vode i izrendati na sitnije rende. Posoliti i pobiberiti.

Dodati limunov sok i umešati pavlaku 3-4 supene kašike ili grčki jogurt .

Prijatno!

Foto: Jasna Vujičić, NaDijeti.com