Скочи на садржај

Kim: aromatična biljka iz carskih vrtova

kim-zacinKim je osušeni plod kima Carum carvi L. To je dvogodišnja biljka, visoka 50 do 90 cm. Raste po livadama, najviše po planinskim predelima. Koren kima je bele boje, obliku sličnim obliku šargarepe. Glavni sastojak kima je etarsko ulje koga ima od 3-7%. Ima još i masnog ulja 8-20%, oko 20% belančevina, do 8% tanina, smole, voska, celuloze i šećera. Miris kima je svojstven, aromatičan, ukusa malo naljutog.

Kim se gaji u severozapadnoj Evropi, naročito u Holandiji i zemljama Skandinavije, koje imaju hiljade hektara pod kimom. Norveški kim je poznat kao kim najboljeg kvaliteta. Proizvodi se dosta u Madjarskoj, Italiji, Španiji, Rusiji i Turskoj.

Kim je gotovo nezamenljiv u pravljenju ražanog hleba, takođe je dobar za kukuruzne mafine, rolnice sa sirom i u brojnim kolačima i keksima. Za hleb, biskvite i peciva upotrebljava se tako da se stavi u testo ili se posipa po površini pre pečenja. Saglasan je sa aromom šećera, jabuke, breskve, kajsije i raži. Istucani kim i pomešan sa šećerom stavlja se u izdubljenu jabuku, koje se zatim peku. Takođe se koristi kao začin u jelima od mesa (naročito svinjsko) i divljači, za sosove koji idu u sveže povrće, za supe, kiseo kupus, sireve, uz cveklu.

kim2-biljkaListovi kima imaju ukus peršuna, pa je odličan dodatak supama i salatama. Koren se može kuvati kao i svo drugo povrće. Od kima se prave likeri i rakije. Ni nakon dužeg vremena plodovi kima ne gube na kvalitetu i aromi. U promet, se stavlja kao kim u zrnu i kao mleveni.

Kim pospešuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se ublažavanje glavobolje, migrene i loše probave.

Ugljenisani plodovi iz III veka, nađeni u sojenicama svedoče o poznavanju ove biljke u tom periodu. Poznavali su ga i arapski lekari uz pomoć kojih je verovatno stigao u Evropu u XIII veku. Koliko je cenjen od davnina potvržuje i pismena naredba Karla Velikog da se u vrtovima na carskim imanjima mora gajiti ova aromatična biljka.

Objavljeno u listu Politika (Spektar)
Autor: Jasna Anđelković

1 мишљење на „Kim: aromatična biljka iz carskih vrtova“

Затворено за коментаре.