Скочи на садржај

Supa: predjelo sa stilom!

Supa je tečno jelo koje se priprema u loncu kuvanjem povrća, mesa i začina. Kuvanje supe traje dok se arome ne ekstrahuju, odnosno dok supa ne dobije karakterističan ukus. Supe uglavnom imaju više tečnosti od čvrstih delova. Konzumiraju se kao predjelo, za ručak ili kao kompletan obrok.

Foto: Pexels

Često ih jedu rekovalescenti u toku oporavka, jer su supe blagotvorne za osnaživanje organizma. Preporuka je da supe jedete više puta (dovoljno je 2-4 puta) nedeljno jer pozitivno utiču na peristaltiku creva.

Najbolja je domaća supa

Od sastojaka u supu se stavljaju meso i povrće. Meso je najčešće piletina (bilo koji deo pileta) i teletina/junetina (najčešće rebra ili grudi). Od teletine se obično pravi teleća čorba.

U supu se od povrća najčešće koristi šargarepa, koren peršuna i celera kao i prepečen crni luk (na ringli) . Osim toga, u supu se može staviti i bilo koje drugo povrće (grašak, brokoli, spanać,…), što čini supu ukusnijom.

Od začina se najčešće pored soli koristi i mešani biljni začin (najbolje bez pojačivača ukusa, natrijum glutaminata), lovorov list, kao i biber. Kada je supa skuvana može se zakuvati i testenina (rezanci) ili dodati knedlice od griza.

Supe se klasifikuju u dve osnovne grupe: bistre supe i guste supe. Kod bistrih supa se povrće i meso kuvaju u komadima. Kada je supa gotova, procedi se i zakuva sa rezancima. Guste supe se dalje dele prema sredstvu za zgušnjavanje: kaše su povrtne supe zgusnute skrobom. Krem supe se mogu zgušnjavati bešamel sosom.

Supe se mogu zgušnjavati i jajima, maslacem, bundevom, šargarepom, krompirom, pirinčem, brašnom i žitaricama. Potaž je gusta supa koju možete dobiti ako kuvate izblendirane sastojke ili ih izblednirate nakon kuvanja. Lako se prave i vole ih i deca.

Gotova (instant) supa

Razni domaći i strani proizvođači proizvode tzv. gotove supe, koje se u našim marketima mogu naći u kesicama ili „kockama“. Bilo kako bilo, to su koncentrati koji se moraju prokuvati sa određenom količinom vode i/ili drugim sastojcima (povrće, testenina) da bi dobili kompletnu supu.

Tako možete naći kokošije, goveđe, povrtne supe, kao i minestrone (sa paradajzom), krem supe sa pečurkama, razne azijske supe sa nudlama, itd za jednu ili 3-4 osobe.

Prednosti supa iz kesice su brza i laka priprema. Mogu se pripremiti i na poslu bez lonca, samo sa ketlerom u činiji (ili papirnoj šolji u kojoj neke supe dolaze).

Mane su očigledne. S obzirom da su ovakve supe industrijski (dehidrirani) proizvodi, oni su uglavnom sa veoma malo (ili nimalo) nutritivnih vrednosti. Obično sadrže pojačivač ukusa natrijum glutaminat, koji daje raskošan ukus ali je loš po zdravlje.

I… ono najočiglednije: sve vrednosti domaće supe ne možete naći u supi iz kesice!

Topla ili hladna, pitanje je sad?

Supe se obično jedu tople ili vruće, jer su tada najukusnije. Suština je u tome da vas supe osnaže, “razmrdaju” i ugreju što je u ovim zimskim mesecima najbitnije. Ako je supa na sobnoj temperaturi ili hladnija, masnoće u supi mogu iz tečnog oblika da pređu u čvrsti čime postaju neupotrebljive.

Nikad se ne podgrevaju supe koje sadrže sastojke koji su osetljivi na ponovno zagrevanje. Tu se najpre misli na povrće sa velikom količinom nitrata. Ako imate spanać ili bilo koje zeleno lisnato povrće u supi, šargarepu, repu ili celer, izbegavajte ponovno zagrevanje. Takođe ako supa sadrži pirinač, jaja, krompir ili gljive nije preporučljivo podrgrevati je. Supu je najbolje jesti toplu kada je napravite.

Zdravlje iz tanjira

Supa je jedno od najlakše svarljivih jela i nazaobilazna je za obolele od prehlade i gripa. Dobre su za dobro varenje i kod problema sa zatvorom.

Supa od kostiju se kod nas često kuva i koristi kod oporavka od bolesti gornjih disajnih puteva. Kuvanjem kostiju iz njih se oslobađaju minerali i želatin koji sadrži razne aminokiseline. Sve to pozitivno utiče na imuni sistem, na bolji san, zdraviju kožu, bolju probavu.

Ponekad je supu bolje preskočiti ili izabrati neku drugu. Ako patite od gorušice ne jedite minestrone supu niti onu baziranu na pavlaci za kuvanje ili paradajzu. Tada je bolja opcija neka pileća bistra supa.

Osobe na dijetama je bolje da odaberu neku bistru supu nego kremastu, koja ima znatno više kalorija. Moja topla preporuka je domaća supa sa komadićima pilećeg mesa, šargarepom, brokolijem i testeninom.

Naravno, na internetu možete naći zaista puno recepata za supe… zato skuvajte nešto ukusno!