Скочи на садржај

Sportisti protiv korone: kako prilagoditi svoju ishranu?

Ne postoji sfera društvenog života koja nije ozbiljno pogođena situacijom oko korona virusa. Na društvenim mrežama su svi podigli svoj glas: sportisti protiv korone, umetnici, profesori,… SVI. Iako smo kao društvo u početku potcenili šta novi koronavirus (COVID-19) može učiniti, sada kao da smo prebačeni u nekakvu alternativnu realnost koja se dešava samo u filmovima.

Neka tribine budu puste, bar za neko vreme. OSTANI KOD KUĆE! Foto: Pexels.

Sportske organizacije širom sveta od lokalnih do nacionalnih i regionalnih otkazuju sva takmičenja i prolongiraju ih za drugi deo godine. Upravo je stigla vest da će i Olimpijske igre koje su trebale da se održe u Japanu biti odložene za 2021. godinu.

Promenite rutinu

Sve više zemalja sledi ovu odluku, dok sportisti u najboljem scenariju imaju svoju uobičajenu rutinu treninga bez publike. U Srbiji su sve teretane i sportske manifestacije zabranjene dok naši sportski radnici, na primer Novak Đoković, Dejan Stanković i mnogi drugi pozivaju sve da ostanu kod kuće.

Pasivna pauza u trajanju od mesec ili dva usled ove vanredne situacije, mogla bi biti izuzetno loša po karijere profesionalnih sportista pa je savet da i u kućnim uslovima nastave sa treninzima na odgovarajući način.

Ostanite pribrani, pokušajte prilagoditi svoju svakodnevnu rutinu i dajte sve od sebe da ostanete zdravi. Takođe, sportisti protiv korone mogu prilagoditi i svoju ishranu.

Adekvatan unos energije

S obzirom da se treninzi svode na ono što još uvek vanrednim stanjem nije zabranjeno, gotovo sigurno ćete potrošiti znatno manje energije nego inače. Da biste ostali u energetskoj ravnoteži i sprečili gojenje, takođe treba da smanjite unos hrane.

Održavajte visok unos proteina

Pored prilagođavanja na nou potrošnju energije, proverite da i dalje imate dovoljno proteina u vašem tanjiru. Telo pamti da kada mišiće ne koristite, ono ih katabolizmom razgrađuje. Sportisti ne treba da gube na mišićnoj masi pa održavanje ravnoteže proteina pravilnom ishranom može u određenoj meri sprečiti gubitak mišićne mase. Zato, unesite dovoljne količine proteina, na primer riba, crveno meso, ali i neki dobar whey protein kao smoothie ili šejk sa voćem.

Što dalje od nepotrebnih užina i grickalica

Jeste stresno, ali ne posežite za onim osećajem kad vas omiljeni sladoled drži u blaženom stanju pet minuta, a posle taj osećaj nestane. Ako nabacite višak kilograma dok ne trenirate, njih ćete morati prvo da se rešite kada ponovo krenete sa intezivnim treninzima, tj. kada korona najzad prestane da nas sve redom teroriše.

Nije teško napraviti neki zdrav smuti sa kupinama… Foto: Pexels

Kvalitetnom hranom protiv korone

Svi znamo da redovna higijena ruku smanjuje rizik od infekcije. Druga stvar koju možete da učinite jeste da ojačate svoj imunološki sistem jedući zdravu nutritivno vrednu hranu, o čemu je već bilo govora.

Voće i povrće sadrži vitamin C koji uspešno smanjuje rizik od infekcije gornjih respiratornih puteva. Cirtusno voće, nar, paprike, brokoli, borovnice, kupine, kivi, limun, sve je to bogato vitaminom C i brojnim mineralima. Svakako ako tome dodate i spanać, prokelj, boraniju, grašak, žitarice, jaja, ribu… činite svome telu dobro.

Nikako se ne preporučuje uzimanje vitamina C u ukupnim količinama preko 1000 mg/dan, bez obzira na način unosa (hrana i/ili suplementi).

Selen, cink, magnezijum, gvožđe i ostali minerali se svakako nalaze u nutritivno vrednim namirnicama, a oni povoljno utiču na imunitet.

Sunce takođe pomaže!

Ako ste na selu, izađite u svoju baštu, prošetajte oko kuće, ako već nije dozvoljeno izlaziti napolje. Neka sunčevi zraci (ako nije mnogo hladno) obasjaju i pokrenu organizam da stvara vitamin D. Važno je da se ne krećete među narodom i učinite sve što je u vašoj moći da opaki virus nestane.

Od namirnica koje možete jesti, vitamin D se može naći i u ribi (losos, haringa, sardine, itd.), kao i u šampinjonima, mleku, žitaricama itd.

Ostanite hidrirani

Verovarno ste tokom treniga navikli organizam da unosi dovoljne količine vode i elektrolita. Nebi bilo loše da tu naviku prekidate, ali naravno prilagodite i taj unos potrebama organizma.

Unos tečnosti neće uticati da sportisti protiv korone imaju manju šansu oboljevanja, ali kada ste hidrirani, to je bitan faktor za očuvanje celokupnog zdravlja.