Скочи на садржај

Kako se ne ugojiti tokom izolacije od korona virusa?

Od dolaska korona virusa u Srbiju, stvari se dan za danom, izgleda kreću u nepovoljnom pravcu. Zaraženih je sve više, na dan 19. marta u 18h bilo čak 103 pozitivnih na virus u Srbiji, dok je Italija po fatalnim posledicama sa 3.405 nadmašila Kinu (3.245) odakle je sve krenulo. Dok se mi ovde u četiri zida poštujući propisane mere koliko-toliko trudimo da ostanemo zdravi, bilo bi dobro da se ne prepuštamo očaju i spas tražimo u prejedanju.

Telefon, naš prozor u svet dok traje epidemija korona virusa. Foto: Pexels

Teško je držati dijetu dok ste sa svih strana bombardovani lošim vestima. Jelovnik je ograničen, nemate slobodu da odete do supermarketa po nešto osvežavajuće. Ograničeni ste na ono što trenutno imate kod kuće i/ili ono što možete da pronađete u marketima. Teretane su zatvorene, a vežbanje u vreme policijskog časa nije realna opcija. Puno toga je neizvesno, pa su i ciljevi takvi.

Kako se ne prepustiti histeriji oko korona virusa?

Prvi dan proleća, a ceo svet je u opasnosti od korona virusa. Grozno. Ipak, što se tiče dijetalne ishrane koju ste nezavisno od ove pošasti planirali da započnete početkom najlepšeg godišnjeg doba nije sve tako crno.

Iznenadićete se, ali možete proći bez gomilanja suvišnih kilograma za celo vreme izolacije. Postoji sedam jednostavnih pravila sa kojima možete ostati na zadatom kursu. Karantin je teška mera, koja služi da ostanete zdravi, ali ne mora da vas uništi ni mentalno ni fizički.

1. Napravite plan obroka i ispoštujte ga!

Napravite rutinu i držite se plana ishrane koji ste zacrtali. Ne radite stvari mehanički, već isplanirajte šta, kad i koliko ćete jesti. Prvo iskoristite one lakše kvarljive namirnice, jer u doba vanrednog stanja ne možete lako doći do željenih namirnica.

2. Imajte redovne obroke

Kada ste kod kuće i brinete i za ukućane, teško je setiti se i satnice obedovanja. Ipak, potrudite se! Ne preskačite doručak, zadržite rutinu da uvek obedujete u određeno vreme, kada ste i zapravo gladni. Obrok ne jedite ispred televizora, već isključivo u trpezariji. Jedite sa ukućanima. Tako ćete najlakše sprečiti da preterujete sa jelom.

Foto: Pexels

3. Užina – samo zdrava!

Grickanje je neizbežno kad sednete da gledate neku seriju ili film ispred TV-a i poželite malo razonode… međutim, to ne treba da bude neplanirano, jer je to recept za poništavanje dijete. Poželjno je da užina bude zdrava: neko voće, orašasti plodovi, ili neka zamiljiva salata. Ako želite neku grickalicu da jedete, izvadite određenu količinu iz ambalaže i stavite u činijicu. Nikako ne dopunjavajte!

4. Neka vaši obroci budu raznovrsni

U redu, izbor namirnica nije velik, kao kada je redovno stanje, ali potrudite se da u obroku imate sve grupe namirnica: proteine, ugljene hidrate i (zdrave) masti. Naravno i vlakna radi dobre probave su neophodna. Dakle, tu bi trebalo da budu, meso, piletina, riba, žitarice, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, voće i povrće. Kada vam je obrok izbalansiran i adekvatan, nećete imati želju da jedete još i još i još…

5. Kako trenirati?

Kuća ili stan i nije neko mesto za trening, ali nađite neke vežbice koje se rade na parteru i … krenite. Knjige, tablet i TV vam mogu dati neke ideje, ali sedenje bez aktivnosti ne doprinosi boljem stasu!

Imate gomilu aplikacija za telefon koje su urađene za vežbanje, instalirajte neku i iznenadite se. Vežbanje sagoreva kalorije i čini vas otpornijim na bolesti, što je svakako poželjno i u karantinu.

6. Stres je neprijatelj

Jedenje bez razmišljanja je vrlo često za vreme stresnog perioda kao što je ovaj u kojem smo trenutno. Stres negativno utiče na kontrolu nad jelom, pa se lako može i preterati. Ne dozvolite da stres pobeđuje!

Jedan od načina prevazilaženja stresa je hobi. Slušajte muziku, gledajte neki online kurs, preokupirajte vaš mozak sa nečim što vas motiviše. Nemir, stres, dosada, sve je to moguće pobediti i uživati u nečemu drugom osim negativnih misli o koroni.

7. Dobar san zlata vredi

Spavanje je uvek važan deo života u kojem regenerišemo organizam kako fizički, tako i mentalno. Svakome je potrebno vreme da se odmori a bi ujutru pravilno funkcionisali. Ali, ne izležavajte se! Sve je zdravo u normalnom obimu, jer se tako i hormoni pa i oni za hlad drže pod kontrolom.

Ne očajavajte, svi smo zajedničkim snagama u ovoj borbi protiv korona virusa, a do tada, budite mi zdravi!