Скочи на садржај

Da li nam je užina stvarno potrebna?

Užina je po definiciji obrok koji jedemo između glavnih obroka: doručka, ručka i večere. Ukoliko ste zdravi, samo je vaša mašta i dostupnost određenih namirnica ograničavajući faktor šta možete pojesti, ali za obolele nije uvek tako.

Foto: pexels

Generalno, cilj uravnotežene ishrane je da imate dovoljno energije tokom dana, uz zadržavanje normalnih vrednosti šećera u krvi i nutrijenata u organizmu. Naš cilj treba da bude poboljšanje zdravlja.

Grickati ili ne grickati?

Puno osoba nema želju ili vremena za užinu, pa ni za jedan od glavnih obroka. S druge strane ima onih koji stalno nešto grickaju. Složićete se da i jedan i drugi ekstremni slučaj ne valja.

U prvom slučaju dolazi do velikih razlika u nivou šećera u krvi, pa su glavni obroci obilni. Najgore je ako jedemo samo jednom do dva puta dnevno. Tako opterećujemo ceo organizam, a posledica može da bude gojaznost.

Drugi slučaj je još gori. Ovde zaboravljamo šta znači glad i onda ne znamo ni gde je granica sitosti. Posledica je takođe gojaznost. Nekako nam se otkriva odgovor sam od sebe: Užina nam treba ako želimo da poboljšamo svoje zdravstveno stanje. Obično jedna ili dve. Skromno i dovoljno.

Međutim, ukoliko unosimo nezdrave prehrambene namirnice užina može biti štetna za naše zdravlje. Od izuzetno masnih kokica u bioskopu do slatkiša koji su puni praznih kalorija, razne industrijske grickalice mogu definitivno pokvariti vašu dijetu.

Ako tražite zdraviju alternativu grickalicama iz kese, neke stvari morate da znate.

Ništa bez vlakana…

Vlakna su važna za pravilno odvijanje probavnih procesa u vašem organizmu. Užina koja sadrži vlakna pomaže u ovom procesu koji određuje gde se skladišti dodatna masnoća i šta izlazi iz tela.

Zeleno lisnato povrće je puno vlakana. Napravite neku lepu salatu ili možda neki zeleni smoothie sa malo slatkih plodova. Ako ne obožavate zeleniš izaberite lepu, sočnu krušku koja je puna vlakana. Jednostavno, užini dodajte toliko potrebna vlakana.

… i antioksidansa

Antioksidansi su sjajni za održanje zdravlje srca i mogu umanjiti rizik od infekcija. Koji je bolji način za poboljšanje vašeg ukupnog zdravlja nego dodavanjem antioksidansa u ishranu? Paradajz je neverovatan izvor antioksidanata. Možete grickati malo čeri paradajza koji su mali, slatki i odlični za užinu. Ako ste za više slatkih stvari – onda uzmite borovnice!

i voćni sok je užina!

Sokovi od voća i povrća sjajni su izvori vrednih vitamina i minerala. Ako niste ljubitelj povrća, možete pomešati sok od voća i povrća i piti ga kao smoothie sa malo jabuke dodane za slatkoću. Sok pored osvežavajućeg efekta omogućava da vaše telo dobije nutritivno vredne stvari koje sadrži povrće. Sok možete poneti bilo gde i popiti za užinu.

Ako sami cedite svoje sokiće, onda znate da su i oni lako prenosivi. Ako ne volite preslatke užine, možete da izaberete manje slatkog voća i dodate malo kelja i sve provučete kroz sokovnik.

Malo crne čokolade

Ne uzimajte mlečnu čokoladu i onu punjenu raznim filovima, birajte samo crnu sa što više kakao delova. Tamna čokolada je sjajan izvor antioksidanasa. Ona može biti od pomoći u borbi protiv srčanih bolesti. Čokolada takođe podiže raspoloženje i može vam dati energiju da prođete kroz dan. Crnu čokoladu možete pojesti kao takvu ili uz neko bobičasto voće ili orašaste plodove.

Lepa i ukusna užina

Grčki jogurt sa kupinama ili borovnicama, neki miks oraščića, neka sezonska voćka, mladi sir sa mlevenim semenkama lana, krem sir sa štapićima celera, nasečen krastavac sa humusom, čeri paradajz sa mocarelom i rukolom, čija puding, avokado, šargarepa, proteinski šejk, kakao…

Zaključak

Od čokolade do ukusnog voća, postoji rešenje za svaku užinu. Na ovaj način možete da povećate nivo energije, borite se protiv bolesti ili prehlade, a može podržati i zdrave probavne procese.

Ono što ipak treba da vodite računa je da ne preterujete u užinama, da “ne pokvarite” sledeći obrok. Užina je pogodila suštinu ako obrok koji posle nje dolazi možete pojesti bez prejedanja. Postoji puno prostora za kreativnost. Učinite uslugu svom telu i umu i uzmite zdravu užinu između obroka. Čipseve, kroasane, napolitanke, keksiće i ostale zanimacije iz kese preskočite.