Скочи на садржај

Još malo o mršavljenju…

Postoji hiljadu načina da smršate, ali je većina loša po zdravlje. Mnogi od tih loših načina da smršate će vam povećati osećaj gladi i nezadovoljstva.

Foto: Pexels

Ako želite da zdravo smršate, potrebno je da smanjite svoj apetit, jedete dovoljno bez osećaja gladi i u isto vreme ne dozvolite da vam se naruši zdravlje. Teško? Ne baš ako znate kako.

Plan mršavljenja

Smanjite upotrebu prostih šećera i skrobne hrane. Kada to uradite, osećaj gladi se smanjuje, što znači da jedete manje kalorija. Telo tada umesto ugljenih hidrata za energiju počinje da koristi uskladištene masti.

Još jedna korist od smanjenja upotrebe prostih ugljenih hidrata je to što se tako snižava nivo insulina, čime se ujednačava nivo šećera u krvi. Pored toga bubrezi izbacuju višak vode.

Jedite proteine, povrće i zdrave masti. Svaki od vaših obroka treba da sadrži izvor proteina, izvor masti i malo povrća. Izvori proteina su meso, riba i plodovi mora, jaja. Proteini ili belančevine podstiču metabolizam i smanjuju žudnju za hranom čineći vas sitim.

Povrće je veoma bitno jer pored uloge dobrog izvora vitamina i minerala telu daje neophodna dijetna vlakna. Evo šta od povrća je najbolje da upotrebljavate za mršavljenje: Brokoli, karfiol, spanać, paradajz, prokelj, kelj, kupus, blitvu, zelenu salatu, krastavac.

Dijeta koja se uglavnom bazira na mesu i povrću sadrži sva vlakna, vitamine i minerale koji su vam potrebni da biste bili zdravi.

Zdrave masnoće su maslinovo ulje, kokosovo ulje, orah, badem, lešnik, kikiriki, pa čak i običan puter. Jedite često a malo, recimo četiri do pet obroka na dan.

O mršavljenju uz ugljene hidrate?

Ne morate ih izbaciti u potpunosti, samo smanjite njihovu upotrebu na razumnu meru. Neki autori tvrde da ih treba jesti što manje, ali ja ne delim to mišljenje.

Dovoljno je da se odreknete svih rafinisanih ugljenih hidrata i koristite samo cela zrna, dakle integralni hleb, ovas, pirinač, batat i naravno, voće.

Fizička aktivnost

U priču o mršavljenju obavezno ubacite i redovnu fizičku aktivnost. Ako nemate puno vremena, dovoljno je i 3 puta nedeljno. Dok ste aktivni, sagorevate kalorije i sprečavate usporavanje metabolizma što je normalna pojava kada gubite na težini. Telo usporavanjem metabolizma pokušava da zadrži energiju na duže staze jer “misli” da je nastupio period gladi.

Uz mršavljenje kao bonus dobijate ojačavanje nekih mišića i mišićnih grupa. Zato budite redovni i plivajte, hodajte, trčite, vozite bicikl, ili dižite tegove u teretani. Naravno, ne preterujte već potražite savet nekog iskusnijeg.

Sedam saveta za lakše mršavljenje

  • Izbegavajte voćne sokove. Iako možda nemaju dodatog šećera, jednako su loši po liniju, a najbolje je da ih zamenite običnom vodom.
  • Pijte čašu vode pola sata pre obroka. Jedna studija je pokazala da se na navedeni način povećava gubitak težine za 44% tokom 3 meseca.
  • Jedite hranu koja sadrži vlakna. Istraživanja pokazuju da rastvorljiva vlakna mogu smanjiti masnoću u krvi. Nerastvorljiva vlakna potpomažu boljoj probavi.
  • Izbacite prerađenu hranu sa jelovnika. Ona je razlog velikog rizika od prejedanja i ne sadrži dovoljno hranjivih materija.
  • Polako jedite hranu. Što brže jedete, brže dobijate težinu tokom vremena. Kada jedete polako, stižete i da razmišljate, što vas čini potpunijim i povećava hormone za smanjenje težine.
  • Redovno se merite. Studije pokazuju da ljudi koji se svakodnevno vagaju ujutru pre doručka, imaju veću šansu da izgube težinu i zadrže je na duže vreme.
  • Dobro se naspavajte. Loš san je jedan od najjačih faktora rizika za dobijanje na težini.

Eto, sada znate o mršavljenju još ponešto, pa primenite. Ako niste sigurni kako, potražite pomoć nutricioniste.